Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι οι συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με μέλη της ρουμανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Υφυπουργούς: Εξωτερικών κ. Doru Romulus Costea, Οικονομικών (Υπεύθυνο για εκταμίευση πόρων ΕΣΟΑΒ) κ. Iuliu Cosmic Coman, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος-αρμόδιο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κ. Gheorghe Marin, Οικονομικών (Εθνικό Συντονιστή ΕΣΟΑΒ) κ. Bodgan Dragoi και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Vasile Puscas.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Υφυπουργού με τα μέλη της ρουμανικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε στη ρουμανική κυβέρνηση τη διεύρυνση της συνεργασίας, με την παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που έχουν ήδη δεσμευθεί από την Ε.Ε. για την Ρουμανία.

«Η ελληνική εμπειρία για την προώθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων είναι σημαντική και μπορεί να συμβάλλει στην άμεση υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής που θέλει να προωθήσει η Ρουμανική κυβέρνηση» επεσήμανε ο Υφυπουργός.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Vasile Puscas συμφώνησε με την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η πρακτική διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί κατά τις προσεχείς συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών.

Στις συζητήσεις που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών με τα μέλη της Ρουμανικής κυβέρνησης επισημάνθηκε επίσης η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που είναι και μέλη του ΟΣΕΠ, όπως είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προώθηση των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. (π.χ. η Συνέργεια για τη Μαύρη Θάλασσα) προς όφελος των χωρών της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με το σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κατά τη συζήτηση αναλύθηκε η σημερινή οικονομική κατάσταση στη Ρουμανία, εκφράστηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι προοπτικές που υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τέλος ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τη φετινή σχολική χρονιά και περιλαμβάνει νηπιαγωγείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Στο σχολείο φοιτούν τα πενήντα πέντε (55) παιδιά Ελλήνων επιχειρηματιών και εργαζομένων στο Βουκουρέστι, καθώς και υπαλλήλων της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται σε συνεργασία με το Αρσάκειο.