Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ερεβάν της Αρμενίας οι εργασίες της 20ης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Την χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος στην τοποθέτηση του χαιρέτησε την έναρξη ισχύος των μνημονίων συνεργασίας για την κατασκευή του «Οδικού Δακτυλίου Ευξείνου Πόντου» και την επέκταση των «Ευρωπαϊκών Θαλασσίων Διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα.
Στην παρέμβαση του ο ΥΦΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη ο ΟΣΕΠ να υιοθετήσει μια πιο θετική και ευέλικτη προσέγγιση στη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και να εξασφαλίσει κάθε δυνατό όφελος από την ανανέωση του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία σε ορισμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το περιβάλλον μπορεί να εδραιώσει τις εταιρικές σχέσεις και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του Οργανισμού.
Επίσης ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή και της Υπουργού εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη για τη λειτουργία του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης έχει εισέλθει ήδη στην φάση της υλοποίησης και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ενδιαφέροντος. «Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του Οργανισμού και θα εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Sergey Lavrov κατά την διάρκεια της οποίας έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός έθεσε ιδιαιτέρως το θέμα της απρόσκοπτης εξαγωγής ροδακίνων προς την Ρωσία μέσα από την πιστοποίηση επιπλέον φυτοϋγειονομικών εργαστηρίων από τη Ρωσική κυβέρνηση. Ο κ. Lavrov υποσχέθηκε να εξετάσει το εν λόγω ζήτημα.
Τέλος ο Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Ουκρανό ομόλογο του κ. Oleksandr Kupchyshyn με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Ο κ. Kupchyshyn μετέφερε την επιθυμία της Ουκρανικής κυβέρνησης για εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών με ανταλλαγή εκατέρωθεν επισκέψεων.