Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ (Βοστώνη, Ν.Υόρκη, Ουάσινγκτον) για προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.
Την Πέμπτη 23 Απριλίου, κατά την παραμονή του στη Βοστώνη ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποίησε ομιλίες στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και στο John F.Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard, με θέμα την οικονομική κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την Παρασκευή 24/04 απηύθυνε χαιρετισμό στο Εθνικό Συνέδριο Παγκυπριακής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι «το Κυπριακό βρίσκεται σε δύσκολη φάση» και «οι διεκδικήσεις της Άγκυρας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Ανέφερε ακόμα, ότι «επιδίωξή μας είναι το ζήτημα της Κύπρου να γίνει προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο την επίλυσή του με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με σεβασμό στην ιστορία και στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Την ίδια ημέρα, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Eιδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αφρική κ. Diarra, ενώ εχθές, Κυριακή 26/4 συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Την Δευτέρα 27/4 ο ΥΦΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. κ. Δημήτριο και στη συνέχεια με τον Επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ κ. Holmes, καθώς και με την Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF κα. Johnson.
Την Τρίτη 28 Απριλίου ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Βοηθό Εκπρόσωπο Εμπορίου - αρμόδιο για Ευρώπη & Μέση Ανατολή κ. Christopher Wilson, με τον Βοηθό Διευθυντή της USAID - αρμόδιο για Ευρώπη και Ευρασία κ. Ken Yamashita, ενώ θα μιλήσει στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αναλύσεων Εξωτερικής Πολιτικής (IFPA), το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Reagan Center.
Ακολούθως την Τετάρτη 29 Απριλίου ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης μαζί με τον Υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, θα συναντηθούν με μέλη του Hellenic Caucus του Αμερικανικού Κογκρέσου. Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης θα μεταβεί στο State Department, όπου θα συναντηθεί με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, κα Marcie Ries, καθώς και με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό για τη Ν.Α. Ευρώπη κ. Stewart Jones.