Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο επαφών του στη Ν. Υόρκη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο ΥΦΥΠΕΞ μίλησε στο Ινστιτούτο Harriman του Πανεπιστήμιου Columbia της Νέας Υόρκης, με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσία του Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Gordon Bardos, του ΜΑ της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη κ. Ιωάννη Μουρίκη και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κας Άγη Μπαλτά. Την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και Αμερικανοί φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο πρόσφατο ταραγμένο παρελθόν της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαιτέρως των Βαλκανίων και επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες της περιοχής προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ως χώρας που ηγείται της προσπάθειας εξευρωπαϊσμού των χωρών των Βαλκανίων μέσω των επενδύσεων, της εισαγωγής καινοτομιών, της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και μέσω συνεργασιών, όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας ή η Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου.
Ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη της κατά το δυνατόν ταχύτερης ένταξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, ως όχημα προώθησης μεταρρυθμίσεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφαινόμενη κόπωση της Ευρώπης από τη διεύρυνση, εξέφρασε αισιοδοξία για την ψήφιση, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, της νέας Ευρωπαϊκής συνθήκης, η οποία και θα προσφέρει το απαιτούμενο πλαίσιο για την ενσωμάτωση περισσότερων μελών στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την Αμερική απολύτως απαραίτητο σύμμαχο προς την επίτευξη του στόχου αυτού και πρόσθεσε ότι με τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση δημιουργείται νέο μομέντουμ και μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό και ειδικότερα την Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος ο ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες με την Aναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ κα. Catherine Bragg, την Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF κα. Johnson, με τις οποίες συζήτησαν τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τους δύο οργανισμούς. Σήμερα ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης αναχωρεί για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, ενώ θα μιλήσει στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αναλύσεων Εξωτερικής Πολιτικής (IFPA), το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Reagan Center.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΕΞ κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ και ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης
«Με πολύ μεγάλη χαρά γίναμε δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος πάντοτε με την παρουσία του μας δίνει καταρχάς τη διάσταση του μεγάλου και σημαντικού έργου που επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή, αλλά παράλληλα μας δίνει τα φώτα του, τις συμβουλές του για το πώς να προχωρήσουμε, να κάνουμε την παρουσία μας πολύ πιο ισχυρή, σε ό,τι αφορά την επίλυση των δικών μας εθνικών θεμάτων αλλά πάνω από όλα την τόνωση της παρουσίας του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εγώ θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί στα χρόνια που κρατάει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, η Αρχιεπισκοπή έχει επιδείξει όχι μόνο ένα σημαντικό έργο αλλά έχει μία πολύ μεγάλη λάμψη και μία πολύ μεγάλη ακτινοβολία, που ξεπερνά τα όρια του Ελληνισμού και τον καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς ηγέτες αυτής της χώρας».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
«Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε σήμερα τον εκλεκτό όντως Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος συνεχίζει μία παράδοση ενός πολιτικού ονόματος πολύ γνωστού και πολύ παραγωγικού στο χώρο της Ελλάδος. Ο κ. Υφυπουργός έχει το προσόν να γνωρίζει πολύ καλά την Αμερική, και επομένως να είναι ενήμερος όχι μόνον ως Υπουργός λόγω αρμοδιότητος αλλά και λόγω σπουδών και λόγω άλλων παραγόντων, να είναι ενήμερος των στοιχείων της Αμερικής αλλά και των διεθνών στοιχείων και επομένως είναι στην κατάλληλη θέση ο κατάλληλος άνθρωπος, γιατί τα διεθνή προβλήματα είναι όλο και πιο περίπλοκα στις ημέρες μας και πιο δύσκολα και πιο απρόβλεπτα και επομένως - όπως πάντοτε - χρειάζεται γνώση για την επίλυση των προβλημάτων και πολιτική βούληση. Και αυτό το βλέπουμε στους νέους πολιτικούς μας, όπως στον κ. Βαρβιτσιώτη, και επομένως είναι ένα στοιχείο ελπίδος ότι η εργασία προβολής των ελληνικών αξιών και των δικαίων ελληνικών αξιώσεων, γίνεται μετά γνώσεως, μετά επιστήμης και μετά πάθους. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό και τον συγχαίρομε για το έργο και τον βεβαιώνουμε ότι όπως πάντοτε είμαστε – όχι μόνο με προσευχή αλλά και εν πράξει – συντελεσταί του έργου το οποίο προβάλλει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».