Στις προοπτικές των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ν.Α. Ευρώπη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του χθες 28/4/2009 στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αμερική μοιράζονται κοινά ιδανικά δημοκρατίας και ευημερίας και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της Ελλάδας αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός σε δύο κυρίως επίπεδα: η Ελλάδα, μία χώρα δημοκρατική και μέλος της Ε.Ε., έχοντας ερείσματα ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, του Καύκασου, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου αποτελεί καλό αγωγό των μηνυμάτων της Δύσης, απευθυνόμενη πάντοτε σε ακροατήριο φιλόξενο. Περαιτέρω η Ελλάδα αποτελεί σημαντική οικονομική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή: η Ελληνική Κυβέρνηση, ακόμη και μεσούσης της οικονομικής κρίσης καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο ρυθμός της εισροής των ελληνικών επενδύσεων προς την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης. Παράλληλα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσελκύει επενδύσεις από την Κίνα, τις Αραβικές Χώρες ενώ πρόκειται να μετατραπεί και σε ενεργειακή πύλη των Βαλκανίων.

Ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα επιζητά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει το 2014 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και πρόσθεσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει και την πορεία της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι θα πρέπει να αφήσει πίσω τον ακραίο εθνικισμό. Ειδικότερα σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά μια αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση με την ΠΓΔΜ, η οποία θα κλείσει για πάντα την πόρτα στον αλυτρωτισμό. Η επιλογή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη: ο εθνικισμός του 19ου αιώνα δεν είναι απάντηση για τις κοινωνίες μας που ζητούν αποτελεσματική διακυβέρνηση, οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη».

Την συζήτηση στο Woodrow Wilson Center παρακολούθησαν αξιωματούχοι του State Department, του Department of Commerce, εκπρόσωποι από τις πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αρμενίας και των Σκοπίων.

Νωρίτερα χθες ο ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Εμπορικό Εκπρόσωπο, αρμόδιο για την Ευρώπη κ. Chris Wilson, στον οποίο παρουσίασε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια. Επιπλέον εξετάσθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης Αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής, ενώ επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε επίσης με μέλη του American Hellenic Institute, με τους οποίους συζήτησε για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Κατά την συνάντηση αυτή τονίσθηκε η σημασία της συνδρομής της ομογένειας στην προώθηση των θεμάτων που μας αφορούν.