Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ολοκλήρωσε χθες, την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στο State Department με την εκτελούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρασία κα. Marcy Ries. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης από την πλευρά των Η.Π.Α. και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Matt Bryza, αρμόδιος για τα τον Καύκασο και Stuart Jones, αρμόδιος για τα Βαλκάνια.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, και ο κος Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην αμερικανική πλευρά τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά αφενός μεν με την χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας στην περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης, και αφετέρου δε με την στήριξη που παρέχει η ελληνική πλευρά σε έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή ή που έχουν ήδη επενδύσει εκεί.

Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης ο κος Βαρβιτσιώτης επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης την αμερικανική πλευρά για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία. Η κα Reis εξέφρασε την ικανοποίησή της από την συνάντηση, επιβεβαίωσε το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδος στην σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος στην περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης.