Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας είχε κατά την επίσκεψή του (12-13 Μαΐου) στο Αζερμπαϊτζάν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαπιστώνοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί για τις Ελληνικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συμπράξεις κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και των φαρμάκων.

Ο ΥΦΥΠΕΞ αμέσως μετά την άφιξή του στο Μπακού ως επικεφαλής πολυμελούς Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής άνοιξε τις εργασίες του Ελληνο-αζέρικου επιχειρηματικού φόρουμ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 120 επιχειρηματιών από το Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και υπογραμμίζοντας πως αυτή η επίσκεψη «αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων». Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην αξιοθαύμαστη πορεία ανάπτυξης της χώρας σημειώνοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στις χώρες του Καυκάσου, καθώς δεν έχει υποστεί σοβαρά «τραύματα» από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τον περασμένο χρόνο κατέγραψε ανάπτυξη άνω του 10%. Είναι μια χώρα που γνωρίζει τεράστια οικοδομική ανάπτυξη, έχει μεγάλη ανάγκη από υποδομές, αναδιαρθρώνεται και κάνει αποκρατικοποιήσεις, αλλά παράλληλα αναζητεί επενδύσεις για να τοποθετήσει τα υψηλά έσοδα από την παραγωγή και εμπορία των υδρογονανθράκων» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που ακολούθησε ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στους περίπου 40 Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και στους επιχειρηματίες του Αζερμπαϊτζάν που συμμετείχαν στο φόρουμ τόνισε ότι «η ενίσχυση των διμερών οικονομικών δραστηριοτήτων θα είναι αμοιβαία επωφελής. Η δυνατότητα υπάρχει. Το ίδιο και η πολιτική βούληση». Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του φόρουμ παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΣΕB και του αντίστοιχου συνδέσμου του Αζερμπαϊτζάν AZPROMO.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών από τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Elmar Mammadyarov με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, κυρίως για την πολιτική συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη «ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ» κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα το Φεβρουάριο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε κατά τη συζήτηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει τις προσπάθειες - τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο - ώστε να πεισθεί η Τουρκία να άρει τις αξιώσεις της για μεταπώληση ποσοστού του διερχόμενου αερίου και να περιοριστεί στην είσπραξη transit δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία να έρθει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη και η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το δεχθεί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρό της κ. R. Abdullayev.

Σήμερα το πρωί και πριν αποχωρήσει από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Αζέρο Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. S. Mustafayev με τον οποίο συζήτησε θέματα κυρίως ενεργειακής συνεργασίας. O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε σε δηλώσεις του τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους δημοσιογράφους «την ανάγκη προώθησης της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και την Ιταλία (TGI), ο οποίος θα διαφοροποιεί τους ενεργειακούς προμηθευτές και τους δρόμους των αγωγών, σύμφωνα με τους κανόνες της ενεργειακής ασφάλειας και την πολιτική της ΕΕ.