Με δρομολογημένη τη στενότερη συνεργασία των χωρών της Αδριατικής σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και το περιβάλλον, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ) στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

«Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου -όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης- της οποίας η Ελλάδα είχε μέχρι σήμερα την προεδρία αποτελεί ένα από τα δείγματα πολύ καλής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο ανάμεσα σε χώρες που συνορεύουν. Σήμερα έχουμε στην Αθήνα όλους τους Υπουργούς των χωρών που μετέχουν και έχουμε συναποφασίσει να συνεργαστούμε στα θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία».

«Θεωρούμε -κατέληξε ο Υφυπουργός- ότι οι συντονισμένες προσπάθειες σε περιφερειακό επίπεδο που φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα βοηθούν πρωτίστως στη σταθερότητα στην περιοχή, στην οικονομική συνεργασία και βέβαια επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο να βρεθούμε όλοι μαζί κάποια στιγμή στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενωμένοι».

Στο Συμβούλιο, τις εργασίες του οποίου είχε κηρύξει ο κ. Βαρβιτσιώτης σήμερα το πρωί, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών: Ιταλίας κ. Alfredo Mantica, Σερβίας κ. Stanimir Vukicevic, Αλβανίας κ. Anton Gurakuqi, Μαυροβουνίου κ. Milorad Scepanovic, καθώς και η Βοηθός Υπουργού Εξωτερικών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κα. Jasmina Pasalic, ο Διευθυντής σε θέματα όμορων χωρών και Ν.Α. Ευρώπης της Κροατίας, Πρέσβυς Davor Vidis, η Διευθύντρια του τμήματος Ν.Α. Ευρώπης της Σλοβενίας κα. Bernarda Gradisnik και ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνα κ. Mario Vilar.

Μετά την Ελλάδα την προεδρία της ΠΑΙ αναλαμβάνει η Ιταλία. «Η ελληνική προεδρία -όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Alfredo Mantica- εστίασε την προσοχή της σε στρογγυλές τράπεζες και στον ορισμό συγκεκριμένων προγραμμάτων πάνω στα οποία θα μπορούμε να χτίσουμε εμείς». Ο ίδιος εξήγησε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η επιθυμία προσέγγισης προς την Ε.Ε. και κατά συνέπεια η Ιταλική προεδρία θα επιδιώξει την ενσωμάτωση των προγραμμάτων της ΠΑΙ στα προγράμματα της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος την τελευταία δεκαετία. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα επιτάχυνσης και προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εντοπίσαμε τη δυνατότητα ένταξης της Αδριατικής στην Μεσογειακή Ένωση και προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε μία κοινή ιδέα σε όλες τις χώρες, ότι η Αδριατική είναι μία θάλασσα που ενώνει και όχι που χωρίζει» κατέληξε ο κ. Μanticα.