Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη μου χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να συμμετάσχω στις εργασίες του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας-Κίνας, το οποίο επιβεβαιώνει την βούλησή μας να ενισχύσουμε την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία.
Οι χώρες μας έχουν μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό και διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Κίνας ως παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ασία, αλλά και ως σημαντικού παράγοντα στη διεθνή σκηνή. Πριν ένα περίπου χρόνο, η πόλη του Πεκίνου διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Από πλευράς μας χαιρόμαστε για την όποια συνδρομή προσφέραμε. Προσβλέπουμε μάλιστα σε δυναμική συμμετοχή μας στην ιδιαίτερα σημαντική Παγκόσμια Έκθεση που θα λάβει χώρα στην Σαγκάη το 2010. Την επιμελητεία του Ελληνικού περίπτερου, έχει αναλάβει, ως γνωστόν ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών.
Τις πολύ καλές σχέσεις των χωρών και των λαών μας, επιβεβαιώνουν και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου που ανταλλάσσουμε ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια. Συγκρατώ ιδιαίτερα την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου κ. Hu Jintao το Νοέμβριο του 2008 στην Αθήνα.
Οι Κυβερνήσεις χρέος έχουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις με την δημιουργία ευνοϊκού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Από πλευράς μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων όπως της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αερομεταφορών. Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων ως διαμετακομιστικών κέντρων, και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.
Όμως, ενώ το διμερές θεσμικό πλαίσιο συνεχώς ενδυναμώνεται, η διμερής οικονομική συνεργασία δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των δύο χωρών. Έτσι, το 2008 η Λ.Δ. της Κίνας βρίσκεται πλέον στην 4η θέση όσον αφορά στις συνολικές ελληνικές εισαγωγές, αλλά μόνο στην 32η όσον αφορά στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία έτη, φτάνοντας το 2008 τα 5,03 δις $. Η συνεχής όμως αύξησή του οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές μας από την Κίνα (4,8 δις $ για το 2008, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν μόλις τα 153 εκ. $. Η εξέλιξη στις εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών, με το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας να αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τις δύο πλευρές καθόσον είναι καθοριστικό για την πορεία των εμπορικών μας σχέσεων.
Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων είναι και η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και των εμπορικών σημάτων Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε στην ενεργή συνεισφορά των αρμόδιων κρατικών αρχών της φίλης χώρας Κίνας.
Στον χώρο των επενδύσεων σημαντική πρόοδο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην Κίνα. Στην κινεζική αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα ελληνικές εταιρείες με παρουσία στο χώρο, μεταξύ άλλων, των μαρμάρων, των πλαστικών, των καλλυντικών, των κοσμημάτων και της κλωστοϋφαντουργίας. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται περίπου στα 215 εκ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, λαμβανομένου υπόψη και της αυξανόμενης επενδυτικής εξωστρέφειας της Λ.Δ. της Κίνας, οι κινεζικές επενδύσεις στην χώρα μας είναι σχετικά μικρές. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται μερικές κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση είναι βέβαια η συμφωνία που υπέγραψε η COSCO με τον ΟΛΠ για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Σταθμού Εξυπηρέτησης Πλοίων και Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) Πειραιά.
Ενδεικτικά και μόνο θα ήθελα να αναφέρω ορισμένους τομείς που προσφέρουν ευκαιρίες επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουριστικός τομέας, και τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτό που προέχει είναι να διερευνήσουμε τα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μας.
Από ελληνικής πλευράς καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα.
Από κινεζικής πλευράς η άρση των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά και η απλοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής αγροτικών προϊόντων θα προσέφερε την δυνατότητα στον κινέζο καταναλωτή να αποκτήσει πρόσβαση, σε διεθνώς βραβευμένα για την ποιοτική τους υπεροχή, ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να απευθυνθώ στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα και να αναφερθώ πολύ σύντομα στο επενδυτικό περιβάλλον αλλά και στις προοπτικές που προσφέρονται στην χώρα μου.
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, χαίρει πολιτικής, θεσμικής και νομισματικής σταθερότητας. Η γεωγραφική θέση της παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για την διαμετακόμιση προϊόντων και την υποδοχή των επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Η ελληνική ναυτιλία είναι από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διακινούν ένα μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων από και προς τα κινεζικά λιμάνια και αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων (το 2008 παραδόθηκαν 38 πλοία σε Έλληνες πλοιοκτήτες).
Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού οι δυνατότητες συνεργασίας είναι πολύπλευρες και αφορούν τόσο τις τουριστικές υποδομές όσο και τις διάφορες ειδικότερες μορφές τουρισμού όπως ο θεματικός-πολιτιστικός τουρισμός. Για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, δυστυχώς, ακόμα και η απευθείας πτήση Αθήνα-Πεκίνο της Air China έχει όπως φαίνεται καταργηθεί. Πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία της γραμμής με πρώτο σταθμό στην Ευρώπη την Αθήνα, μπορεί να την καθιερώσει ως πύλη εισόδου των Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη.
Κυρίες και κύριοι,
Σας προσκαλούμε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρονται στην Ελλάδα προς όφελός σας, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου οικονομικής συνεργασίας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του σημερινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας-Κίνας και εύχομαι οι εργασίες να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών.
Σας ευχαριστώ!