Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών η 10η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος – Λ.Δ. Κίνας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Υφυπουργού Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας κ. Jiang Zengwei.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις οποίες μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Τζωάννος, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων - Invest in Greece συζητήθηκε η πορεία των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η Ελληνική πλευρά επεσήμανε την δημιουργία ιδιαίτερα υψηλού εμπορικού ελλείμματος εις βάρος της χώρας μας, γεγονός το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε ότι αφορά την προώθηση τους στην κινεζική αγορά, ενώ έθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν στις εμπορικές ανταλλαγές και ειδικότερα στα εμπόδια μη δασμολογικού χαρακτήρα (red tape), στην προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και των εμπορικών σημάτων ελληνικών εταιριών.

Ακολούθως ετέθησαν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα από την ανάπτυξη και εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων, καθώς και στην προώθηση των επενδύσεων.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές διμερείς πολιτικές σχέσεις και η δέσμευση των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Στην παρέμβαση του ο ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «είναι σαφής η βούληση και των δύο πλευρών για την ουσιαστική προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τη Λ.Δ. της Κίνας, που αναδύεται ως μία από τις δυναμικότερες οικονομικά χώρες στον κόσμο».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε την Κινεζική κυβέρνηση για την στάση της όσον αφορά την συμμετοχή της γειτονικής μας χώρας στην World Expo 2010 της Σαγκάης με την ονομασία Former Yugoslav Republic of Macedonia και στο πλαίσιο αυτό ο κ Jiang Zengwei διαβεβαίωσε την Ελληνική πλευρά ότι η κυβέρνηση της χώρας του υποστηρίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ και θα υιοθετήσει την αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα προκύψει.