ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΕΞ κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Βελιγράδι 3 .7. 2009

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ της Σερβικής Δημοκρατίας,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,


Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι για δεύτερη φορά, τους τελευταίους 6 μήνες, στην πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Η επίσκεψη αυτή, του επικεφαλής της ελληνικής Πολιτείας, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Tadic, έρχεται να επιβεβαιώσει τους άρρηκτους δεσμούς μας, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των χωρών μας, με αποκορύφωμα τη συνεργασία στον εμπορικό και επιχειρηματικό τομέα.

Oι καλές μας σχέσεις αποτυπώνονται στην ιστορία. Οι χώρες μας ήταν οι πρώτες που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στην περιοχή. Μαζί εδραίωσαμε και ανάπτυξαμε τα εδάφη μας, βρισκόμενες πάντα στο ίδιο πλευρό. Ακόμα και κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της δεκαετίας του ’90, η Ελλάδα βρέθηκε πάντα στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Σερβικού λαού.

Πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα η Σερβία συνεχίζει να αποτελεί ένα βασικό κλειδί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο από το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ούτε διότι οι βασικοί άξονες βορρά-νότου και ανατολής-δύσης τη διασχίζουν. Ο ρόλος που διαδραματίζει η Σερβία στην ευρύτερη περιοχή, της επιτρέπει, και ως ένα βαθμό της επιβάλει, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της σταθερότητας σε εύθραυστες περιοχές, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η επαρχία του Κοσόβου.

Ο σταθεροποιητικός ρόλος της Σερβίας αποτελεί εξάλλου και έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω και θα πρέπει να αρθούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, που δεν συμβαδίζουν με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σερβία. Παρά την διευρυνσιακή κόπωση που εμφανίζει η Ευρώπη, δεν θα πρέπει να τιμωρούμε μια χώρα, βάζοντας σε αναμονή την Ευρωπαϊκή της πορεία, για ζητήματα του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να μιλούμε για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Σερβία. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην χώρα, την τελευταία δεκαετία, είναι εντυπωσιακή. Τόσο στον τομέα του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στον τομέα της οικονομίας όπου έχει αναδειχθεί σε μια δυναμική οικονομία της αγοράς, η οποία έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η ένταξη της Σερβίας θα επιλύσει οριστικά το λεγόμενο «Βαλκανικό ζήτημα», το οποίο μας ταλανίζει για περισσότερο από έναν αιώνα. Για μας η θέση της Σερβίας είναι στην Ευρώπη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Είμαι από αυτούς που πρότεινα, στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 2014, όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να αποκτήσουν οδικό χάρτη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή την κίνηση στα 100 χρόνια μετά την έναρξη του πιο αιματηρού πολέμου που ξεκίνησε στα Βαλκάνια, όλη η Βαλκανική θα περάσει σε μία νέα εποχή, στην εποχή της Ευρώπης. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υοθέτησε αυτή την πρόταση. Πιστέυω ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ρεαλιστική και επιθυμητή. Στην προσπάθεια αυτή, η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη φίλη Σερβία.
Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να είναι η συνομολόγηση της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης, αλλά και η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Προ ολίγου μίλησα για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας της αγοράς στη Σερβία. Βεβαίως, η χώρα μου, και ιδιαίτερα η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία εκπροσωπείται σήμερα από επιφανή στελέχη της, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της αναδυόμενης αγοράς της Σερβίας. Η πολύ καλή πολιτική μας σχέση συνοδεύεται από μία άριστη οικονομική συνεργασία. Έτσι, μόνο κατά το 2008, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σε μέγεθος επενδυτή στη Σερβία. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας περισσότερες από 27.000 θέσεις εργασίας στην Σερβική αγορά. Σήμερα λειτουργούν στην Σερβία 200 μικτές Ελληνο-Σερβικές επιχειρήσεις και 250 αμιγώς Ελληνικές. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Η συνεργασία μας επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως πρώτες ύλες, παράγωγα πετρελαίου, τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες, με ιδιαίτερη μνεία στον τραπεζικό τομέα. Η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των Ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελληνικών επενδύσεων στη χώρα θα γίνει αφού προωθηθεί περαιτέρω το άνοιγμα των αγορών. Παράλληλα, εκρεμότητες του παρελθόντος πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να μην αποτελούν στοιχείο ανάσχεσης των καινούργιων επενδύσεων. Επίσης, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας θα πρέπει να διερευνήσουμε την δυνατότητα επέκτασής της και σε άλλους, όπως η ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα, ήτοι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα διασχίζει τις χώρες μας. Παράλληλα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα άλλο πολλά υποσχόμενο τομέα.
Χωρίς όμως την ύπαρξη των απαραιτήτων υποδομών δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του εμπορίου και των συναλλαγών. Η χώρα μου εδώ και χρόνια πιστεύει ότι η ανάπτυξη των οδικών μεταφορών θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό και έχει επιλέξει να χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια Ευρώ την ανακατασκευή του ΄Αξονα Χ που ενώνει το Σάλτσμπουργκ με την Θεσσαλονίκη. Είμαι ευτυχής να σας ανακοινώσω ότι μετά από πολύχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Μαϊο, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει με 87,7 εκατομμύρια Ευρώ την κατασκευή του τμήματος Donji-Neradovac έως Levosoje, και με 12,3 εκατομμύρια Ευρώ στο χρηματοδοτικό σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών. Σήμερα απομένει στη Σερβική πλευρά να ολοκληρώσει τις μελέτες κατασκευής ώστε ως το τέλος του χρόνου να προχωρήσουμε στη προκήρυξη για ανεύρεση αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας. Όραμά μας ήταν ότι όταν ολοκληρωθεί οι κάτοικοι του Βελιγραδίου θα μπορούν να πηγαίνουν για εκδρομή στις παραλίες της Χαλκιδικής και να επιστρέφουν σπίτι τους μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς η αλλυτρωτική και προκλητική συμπεριφορά της Π.Γ.Δ.Μ. να ονομάσει το συγκεκριμένο δρόμο «Αλέξανδρος ο Μακεδών»,δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην χώρα μου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση με 50 εκατ. Ευρώ το τμήμα που διέρχεται από τη γειτονική χώρα. Η εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων μέσα από την επίτευξη μίας συμφωνίας για την ονομασία, στα πλαίσια των διαδικασιών του ΟΗΕ, θα άρει την αναστολή της χρηματοδότησης.
Η σημασία που αποδίδουμε στην Σερβία αντανακλάται στο γεγονός ότι περίπου τα μισά από τα 500 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΟΑΒ διατίθενται για έργα στην χώρα σας. Αναγνωρίζω ότι υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των ποσών αυτών. Σκοπός μου είναι να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται εντός του 2011. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνω, ότι δεν θα πρέπει να αναζητούμε ευθύνες για όποιες καθυστερήσεις μόνο στην Ελληνική πλευρά. Και οι αποδέκτριες χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες και να δημιουργήσουν το απαραίτητο νομικό και διοικητικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει την απορρόφηση των κονδυλίων.
Παρόλα αυτά, η διαδικασία προχωράει και επιταχύνεται κατά τους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζω σήμερα την υπογραφή του συμβολαίου επίβλεψης του έργου SeeLight, ανάμεσα στη Σερβική Κυβέρνηση και τον ανάδοχο του έργου, μια ελληνοσερβική κοινοπραξία, η οποία αποτελεί δείγμα της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρηματικές μας κοινότητες και των προοπτικών που διανοίγονται μέσω αυτής. Το εν λόγω έργο, συνολικού προυπολογισμού 6 εκατομμυρίων Eυρώ, αποσκοπεί στην διασύνδεση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων και ερευνητικών κέντρων με τα αντίστοιχα ελληνικά και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο GEANT. Συγχαίρω λοιπόν το Ελληνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και πιστεύω ότι με τη συνδρομή τους θα οδηγηθούμε σύντομα στην επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.
Παράλληλα, τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα έχει προσφέρει πάνω από 373 εκατομμύρια Ευρώ σε Αναπτυξιακή βοήθεια. Με την ολοκλήρωση και του ΕΣΟΑΒ θα μπορούμε να λέμε ότι έχουν εκταμιευθεί πάνω από 0,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,

Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και η τωρινή χρονιά θα επιφέρει σημαντικές πιέσεις σε επίπεδο ανάπτυξης. Η Σερβία επηρεάσθηκε ιδιαίτερα. Πάντως, επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που είπα και πριν από λίγους μήνες, όταν ξαναβρέθηκα στο Βελιγράδι, ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις ήρθαν για να μείνουν. Οι διάφοροι φόβοι που εκφράσθηκαν για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την παρουσία του στα Βαλκάνια δεν επαληθεύθηκαν. Τα Ελληνικά κεφάλαια δεν έφυγαν. Οι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους είστε παρόντες εδώ, αποτελείτε την απόδειξη για την συνέχεια της Ελληνικής παρουσίας και παράλληλα διασφαλίζετε την μελλοντική ευημερία και ανάπτυξη των χωρών μας. Η κυβέρνηση της χώρας μου θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ.