ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ


κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη όπου θα σας παρουσιάσουμε την προκήρυξη της αναπτυξιακής συνεργασίας για το 2009.
Φέτος το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει τις δράσεις συνεργασίας με τις ΜΚΟ για το 2009 στο πλαίσιο και στο πνεύμα της εποχής, δηλαδή με στόχο την ενίσχυση της εθνικής και της ευρωπαϊκής προσπάθειας του περιορισμού της λαθρομετανάστευσης που για πρώτη φορά φέτος είναι και ο κύριος στόχος των προγραμμάτων της χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα ή τομείς που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την παραμονή των πολιτών από συγκεκριμένες χώρες στον τόπο τους ή τη δημιουργία κινήτρων που θα βοηθήσουν την επιστροφή τους σε αυτές.
Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για μας να συνδυάσουμε την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων με την επιστροφή στη χώρα τους εκατοντάδων εξαθλιωμένων μεταναστών από την Ομόνοια, την Αχαρνών ή ακόμα και τη Μανωλάδα και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή.
Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και να τους κάνουμε γέφυρα με τη χώρα προέλευσής τους, όχι μόνο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά να γίνουν και με τη βοήθειά μας και τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων πυρήνες που θα κρατήσουν κοντά στον τόπο τους και άλλους συμπατριώτες τους.
Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη υπηρετούν αυτό το στόχο και είναι απολύτως συμβατές με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας. Όπως θα διαπιστώσετε από την προκήρυξη εμείς θα επιβραβεύσουμε δράσεις που αφορούν το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και την περιοχή του Καυκάσου. Δηλαδή θα στοχεύσουμε στις χώρες εκείνες από τις οποίες προέρχεται ένα μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών που φτάνει στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον συντονισμό πανευρωπαϊκών δράσεων μπορούμε να εμποδίσουμε το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.
Δεν μπορεί βεβαίως μόνο η αναπτυξιακή βοήθεια να ανασχέσει αυτό το κύμα, αλλά μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσής τους στις περιοχές τους και στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά άλλων δράσεων αλλά και με τις πολιτικές τις οποίες προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως έχετε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ιδιαίτερη κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα.
Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της αστυνόμευσης βεβαίως είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι δικιά μας δουλειά να την επιβάλουμε. Χρειάζεται ένας συνδυασμός αυτή τη στιγμή ανάμεσα και στις αναπτυξιακές προσπάθειες και στις διαδικασίες αστυνόμευσης.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να κρατήσεις κάποιον στη χώρα του, προσφέροντάς του τη δυνατότητα για ανάπτυξη, δουλειά, ασφάλεια και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, από το να προσπαθήσεις να τον κρατήσεις και να τον συγκρατήσεις και να τον ανασχέσεις στα σύνορα.
Εμείς λοιπόν προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις τις οποίες θα εξετάσουμε κατόπιν των προτάσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων να είμαστε πρωτοπόροι. Πρωτοπόροι στην προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες μορφές δράσης σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση των πληθυσμών στα εδάφη τους και πιστεύω ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση-πρόκληση να φέρουμε καινοτόμες ιδέες, τις οποίες θα μπορέσουμε μαζί να υλοποιήσουμε.
Τα βασικά στοιχεία της προκήρυξης είναι σε σχέση με αυτές που έχετε δει στο παρελθόν, η αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη της κατανομής στην αναπτυξιακή βοήθεια. Για πρώτη φορά στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, η Παλαιστινιακή Αρχή και η υποσαχάρια Αφρική.
Σχετικά με το Αφγανιστάν, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την αναπτυξιακή βοήθεια σχεδόν όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέτος θα αξιολογηθούν προγράμματα που αφορούν την υγεία, με έμφαση στην πρόληψη και προστασία της υγείας των γυναικών, την εκπαίδευση ιδιαίτερα σε θέματα υγιεινής και βεβαίως στην ενημέρωση και εκπαίδευση των γυναικών για τη βελτίωση των γνώσεών τους και των πρακτικών που αφορούν θέματα υγιεινής.
Επίσης θέματα που αφορούν την προστασία των ανηλίκων είτε στην εκπαίδευση είτε στην παιδική εργασία και βέβαια πολυτομεακές δράσεις με έμφαση στον πολιτισμό, γιατί ξέρετε ότι υπάρχει και μία ιδιαίτερη πολιτισμική σχέση της Ελλάδος με το Αφγανιστάν, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αναδείξουμε ελληνιστικά μνημεία και πολιτιστικά μνημεία του Αφγανιστάν.
Σε ό,τι αφορά την Παλαιστινιακή Αρχή, πέρα από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη γίνει και αναληφθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για συγκεκριμένα έργα, σε συνδυασμό με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ασχοληθούμε και θα δώσουμε προτεραιότητα σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές υποδομές και συγκεκριμένα με την εκπαίδευση, με έμφαση στην κατασκευή νέων σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας και την υγεία που αφορά τον εξοπλισμό και τη συντήρηση υγειονομικών μονάδων.
Σε ό,τι αφορά την υποσαχάρια Αφρική θα δοθεί έμφαση ιδιαίτερα στις χώρες της Αιθιοπίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τη Σομαλία και τη Ζιμπάμπουε. Μην ξεχνάτε ότι η Σομαλία και η Ζιμπάμπουε ανήκουν στις χώρες που σήμερα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενδεχομένως στην αφρικανική ήπειρο.
Αυτό διότι η Ζιμπάμπουε μαστίζεται από μία ανθρωπιστική κρίση, η δε Σομαλία με την κατάρρευση των κρατικών δομών έχει εξάγει και το πρόβλημα της πειρατείας, άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να ξαναχτίσουν τις υποδομές τους και γι΄ αυτό θα στοχεύσουμε σε προγράμματα που έχουν σχέση με την υγεία και ιδιαίτερα με τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών, όπως το Αids, την επισιτιστική βοήθεια και τα έργα υποδομών.
Παράλληλα, πέρα από τις χώρες πρώτης προτεραιότητας, θα αξιολογήσουμε στη συνέχεια προγράμματα που έχουν να κάνουν και με τις υπόλοιπες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Επίσης θα αξιολογήσουμε προγράμματα για την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Νότιο Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κίνα -στο πλαίσιο του Μνημονίου που ήδη έχουν υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών - και βέβαια για τον ζωτικό μας χώρο των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά τώρα γενικότερα προγράμματα τα οποία θα εξετάσουμε, αυτά αφορούν τις επενδύσεις κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, δηλαδή υποδομές, λιμάνια, έργα οδοποιίας, μεταφορές, σχολεία, νοσοκομεία, επικοινωνίες, νέες τεχνολογίες, την αγροτική ανάπτυξη με έμφαση στη γεωργική παραγωγή, την ανθρώπινη ασφάλεια και ιδιαίτερα τις δράσεις καταπολέμησης του trafficking, το περιβάλλον με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάδειξη και ανάπτυξη της επιτόπιας πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.
Και βέβαια εδώ προσπαθούμε να βάλουμε και μία καινούρια ιδέα μέσα σε όλα αυτά τα προγράμματα, την ενεργοποίηση των μεταναστών, δηλαδή τη συμμετοχή των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα σε προγράμματα που απευθύνονται στις χώρες προέλευσης τους, την αξιοποίησή τους δηλαδή ως γέφυρες των χωρών προέλευσης και προορισμού. Παράλληλα, θα στοχεύσουμε και σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τη χρηστή διακυβέρνηση, δηλαδή τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου από τη χώρα λήπτρια.
Οι βασικές αρχές που για φέτος σε συνέχεια με την περσινή προκήρυξη θα διέπουν την αναπτυξιακή βοήθεια έχουν να κάνουν με την ενίσχυση κατ΄ αρχήν της διαφάνειας σε αυτά τα προγράμματα, αλλά και παράλληλα την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσα από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.
Γι΄ αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών θα χρηματοδοτεί μέχρι το 50% κάθε προγράμματος, ώστε να αναζητήσουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις άλλες πηγές χρηματοδότησης είτε από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή άλλες χώρες που παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια ή από την κοινωνία συνολικότερα μέσα από ιδιωτική χρηματοδότηση.
Παράλληλα, για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, έχουμε βάλει ένα ανώτατο όριο 5% στον συνολικό προϋπολογισμό, το οποίο θα πηγαίνει στις διοικητικές δαπάνες και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δε θα καλύπτονται συνολικά οι διοικητικές δαπάνες του μη κυβερνητικού οργανισμού, αλλά οι διοικητικές δαπάνες διαχείρισης του έργου.
Παράλληλα, οι φορείς θα πρέπει να είναι συμμορφωμένοι με τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και την ασφάλιση των εκτελούμενων έργων. Οι δαπάνες σεμιναρίων, ή ταξιδιών, μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, μόνο ως μέσα υλοποίησης ενός ευρύτερου προγράμματος και όχι ως αυτόνομες δράσεις του μη κυβερνητικού οργανισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Επίσης, βάζουμε πολύ πιο ισχυρή τη συμμετοχή του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών και τον έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών στην εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων, καθώς οι επιτόπιες Διπλωματικές Αρχές θα εισηγούνται κατ΄ αρχήν για την σκοπιμότητα εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου και στη συνέχεια θα παρακολουθούν και την εκτέλεσή του.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι η φετινή προκήρυξη είναι η πρώτη προκήρυξη η οποία «βγαίνει στον αέρα» μετά από δημόσια διαβούλευση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ήδη από τις 27 Μαΐου παρουσιάσαμε στην Κοινότητα των ΜΚΟ το σχέδιο της προκήρυξης, το αναρτήσαμε στο site της ΥΔΑΣ και δεχθήκαμε παρατηρήσεις.
Κάποιες από τις παρατηρήσεις που μας υπέβαλαν έγιναν δεκτές και είχαν να κάνουν ιδιαίτερα σε σχέση με τη διεθνή συνεργασία και την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων στη διαδικασία υποβολής της αιτήσεως και εξέτασης του φακέλου.
Άλλες παρατηρήσεις, οι οποίες θα σας έλεγα ότι ήταν και το 90%, αφορούσαν τις συνθήκες διαφάνειας του έργου, δηλαδή την υποχρέωση να έχουν μία εγγυητική επιστολή για τα ποσά τα οποία λαμβάνουν από το Υπουργείο Εξωτερικών και η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από το 50 στο 75%, δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές, γιατί αντιβαίνουν στους βασικούς κανόνες και αρχές που έχουμε εκπονήσει μέχρι σήμερα.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι από την ΥΔΑΣ γίνεται μία συστηματική προσπάθεια τους τελευταίους μήνες να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις θα μείνουν εκκρεμή ζητήματα για τα οποία πλέον το Υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την ευθύνη απ’ αυτούς που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να αποδώσουν λογαριασμό. Γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μένουν εκκρεμότητες στο διηνεκές, οι οποίες να δημιουργούν και άσχημη εικόνα. Άσχημη εικόνα τόσο για την ΥΔΑΣ ή για την Κοινωνία των Πολιτών η οποία ενεργοποιείται μέσα από τις ΜΚΟ.
Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας που η χώρα μας κάνει, η συνεργασία μας με τις ΜΚΟ είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διευρύνεται, με όρους μεγαλύτερης συμμετοχής της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ήδη έχουμε συμφωνήσει και με τοπικούς φορείς, όπως με την ΤΕΔΚΝΑ, ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για τα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τις επόμενες ημέρες η Υπουργός η κα Μπακογιάννη θα κάνει ένα συνολικό απολογισμό των έργων και δράσεων της αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας που δίνει η Ελλάδα, παρουσιάζοντας το τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και βεβαίως πέρα απ’ τη σχέση μας με τις ΜΚΟ και σε ποιους άλλους τομείς θα εκτείνεται για τον επόμενο χρόνο.
Είναι γεγονός ότι σε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά, η ανεύρεση και συντήρηση των πόρων είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Και όπως ξέρετε ήδη οι μη ανελαστικοί κωδικοί του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί από την αρχή του χρόνου κατά 10%.
Αυτό συμβαίνει και στο δικό μας προϋπολογισμό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων των ΜΚΟ, όπου έχουμε υποστεί μια μείωση από τα 60 εκατ. στα 54 εκατ. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ που θα διατεθεί σε αναπτυξιακή βοήθεια, ώστε να φτάσει γρήγορα, αποτελεσματικά στον τόπο για τον οποίο προορίζεται και να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο πηγαίνει.
Ο δικός μας στόχος - και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην ΥΔΑΣ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρέσβη τον κ. Καραφωτιά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματεία ΔΟΣ & ΑΣ και τον κ. Τσατσιάμη για την άψογη συνεργασία που έχουμε- είναι να μπορέσουμε να συντονίσουμε πάρα πολύ καλά όλες αυτές τις δράσεις. Να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια, αλλά να υπηρετήσουμε και την ταχύτητα στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων.
Είμαι στη διάθεσή σας, για ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που προέκυψε σήμερα γύρω από την επικαιρότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Φτάνουν στην Ελλάδα Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για το θέμα της βίζας και απ’ ότι μαθαίνουμε θα επισκεφθούν και σημεία εισόδου λαθρομεταναστών, γι’ αυτό και το συνδέω με το θέμα που μας παρουσιάσατε.
Θα ήθελα να μας πείτε πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στην κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες και πότε – αν μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση – αυτό χρονικά τοποθετείται.
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όπως ξέρετε ήδη η Υπουργός των Εξωτερικών υπέγραψε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Στάινμπεργκ την προηγούμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα, το πλαίσιο των συμφωνιών για το πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων, δηλαδή το visa waver, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλαίσιο της εκτέλεσης αυτών των συμφωνιών, επισκέπτονται οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τη χώρα μας, ώστε να εξετάσουν τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το visa waver. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ελπίζουμε και πολύ νωρίτερα, να έχει καταργηθεί πλέον η υποχρέωση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προδιαγραφές που θέσατε και οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη, αφορά το έτος 2010. Και τι ποσό αφορά συνολικά;
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αφορούν το 2009, δηλαδή θα είναι προγράμματα τα οποία θα μας υποβληθούν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 και θα εξεταστούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ποσό όπως σας είπα για τον προϋπολογισμό φέτος είναι 54 εκατ. ευρώ. Απ’ τα 54 εκατ. ευρώ ένα ποσό αφορά την εκπλήρωση υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών, δηλαδή προγράμματα τα οποία τρέχουν ήδη και θα εκπληρωθούν.
Μέρος των χρημάτων θα δοθεί ως πρώτη δόση για προγράμματα που θα επιβληθούν φέτος.
Ήδη για τα προγράμματα του 2008, νομίζω ότι σχεδόν έχει εξαντληθεί η εξέταση τους από την ΥΔΑΣ. Έχουν τελειώσει όλα. Και γι’ αυτό είμαστε σε θέση να εξετάσουμε άμεσα τα προγράμματα που θα μας υποβληθούν για την φετινή χρονιά.
Α. ΤΣΙΑΤΣΙΑΜΗΣ: Υλοποιούμε κανονικά τον προϋπολογισμό των 60 εκατ. που είναι τα χρήματα της αναπτυξιακής συνεργασίας. Ένα μέρος έχει δαπανηθεί για προηγούμενες δαπάνες, το υπόλοιπο αφορά αυτή την προκήρυξη.
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με την Αλληλεγγύη το Υπουργείο Εξωτερικών είχε μία εκτεταμένη συνεργασία. Σε κάποιες απ’ τις περιπτώσεις της συνεργασίας της με την ΜΚΟ Αλληλεγγύη παρουσιάστηκαν ορισμένα σημαντικά προβλήματα. Αναφορικά με αυτά θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τις συμβάσεις διαδικασίες για την επίλυση τους, δηλαδή οι διαδικασίες που προβλέπονται για τον καταλογισμό των οικονομικών ευθυνών μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών σε αυτούς που δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς την ΥΔΑΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν κάποιος που μετέχει σε ένα πρόγραμμα της ΥΔΑΣ μπορεί παράλληλα να έχει συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο μπορεί, θα λέγαμε ότι φέτος ενισχύεται κιόλας η συμμετοχή άλλων φορέων στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που υποβάλλονται στην ΥΔΑΣ. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει και ως προτεραιότητα για φέτος τη συγχρηματοδότηση από άλλους διεθνείς οργανισμούς, γιατί ακριβώς θέλουμε να ενισχύσουμε την Κοινωνία των Πολιτών να βγει και εκτός συνόρων και να αναζητήσει και άλλες μορφές χρηματοδότησης και να δει και τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες που έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερη εμπειρία ή από τη EUROPE-AID, η οποία παρέχει σημαντικά κονδύλια ήδη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης άλλη μία ερώτηση ήθελα να κάνω. Αν όπως έγινε με την Ουγγαρία για παράδειγμα, υπάρχει συνεργασία και με άλλες χώρες για κοινές δράσεις στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων, είτε είναι αυτά της ΝΤΑΚ, είτε είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν καταρχήν μια σειρά συνεργασιών με διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, των οποίων μέρος των προγραμμάτων τους χρηματοδοτούμε. Με την Ουγγαρία έχουμε μία συγκεκριμένη συμφωνία για την υλοποίηση προγραμμάτων στο Αφγανιστάν.
Και πιστεύουμε στην ενίσχυση της πολυμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας, γιατί πολλές φορές ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε ορισμένες μονομανίες ότι τα κοιτάζουμε με μία συγκεκριμένη οπτική, ενώ το άνοιγμα της αναπτυξιακής μας συνεργασίας στους ορίζοντες, αυτό που αφορά βεβαίως τις ΜΚΟ γιατί τα υπόλοιπα ούτως ή αλλιώς το άνοιγμα της χώρας στα διεθνή προγράμματα, νομίζω ότι θα βοηθήσει και την ίδια την κοινότητα των ΜΚΟ να αντιληφθούν ποιες είναι οι διεθνείς προκλήσεις και πως μεταλλάσσεται το αντικείμενο σιγά-σιγά, διότι γίνεται πολύ πιο στοχευμένο, γίνεται πολύ πιο ουσιαστικό και τα χρήματα που χρησιμοποιούνται από τους διεθνείς οργανισμούς μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να πιάνουν περισσότερο τόπο, γιατί γίνεται περισσότερη συζήτηση για το πώς θα πιάσουν περισσότερο τόπο.
Ο κ. Καραφωτιάς θα σας πει για τις υπόλοιπες χώρες με τις οποίες σχεδιάζουμε τη συνεργασία μας.
Μ. ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Σλοβακία για διάφορα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από κοινού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή επίκειται τώρα η Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης χρήματα εκεί για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και άλλες μεγάλες χώρες και από άλλα μέρη θα δοθούν χρήματα, εκεί στο πλαίσιο αυτών των χρημάτων που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία βέβαια θα μετέχει και η Ελλάδα, θα αναπτύξει το Υπουργείο κάποια δράση ώστε οι ΜΚΟ να συμμετέχουν και εκεί ενεργά. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Γιατί θα πρόκειται για πολύ σημαντικά ποσά.
κ. Α. ΤΣΙΑΤΣΙΑΜΗΣ: Στα πλαίσιο της Κοπεγχάγης θα συζητηθούν όπως ξέρετε κυρίως το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι. Εμείς προετοιμαζόμαστε ως χώρα για να συνεισφέρουμε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένα προγράμματα στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι όμως η μορφή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Κοπεγχάγης αυτού του είδους. Το συνολικό budget που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή, πράγματι να διευρυνθεί αλλά θα είναι στα πλαίσια διεθνών χρηματοδοτήσεων, όχι στα πλαίσια μιας προκήρυξης απευθυνόμενης σε ΜΗΚΥΟ.
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Παράλληλα, εμείς έχουμε εντάξει τα προγράμματα αντιμετώπισης του κλιματικής αλλαγής και του Global Warming στις προτεραιότητές μας για το 2009. Και ιδιαίτερα θα σας πω ότι θα στοχεύσουμε σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις μικρές νησιωτικές χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές νησιωτικές χώρες και λόγω της δικιάς μας εμπειρίας λόγω της πολυνησίας, αλλά και λόγω του εύρους του προβλήματος και του μεγάλου αριθμού των χωρών που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.