Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Πρέσβυ της Ουκρανίας κ. Valeriy Tsybukh. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ουκρανός Πρέσβυς αναφέρθηκε στην υπόθεση του υπό σημαία Μάλτας και ελληνικών συμφερόντων φορτηγού πλοίου “Αriana» και την ομηρία 24 Ουκρανών ναυτικών από Σομαλούς πειρατές από τις 2/5/2009.
Ο ΥΦΥΠΕΞ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται το πλήρωμα του υπό ομηρεία πλοίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Ε.Ε είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όχι μόνο για την ιδιαίτερα ομαλή διεξαγωγή της διεθνούς ναυτιλίας αλλά και για την προσωπική ασφάλεια των ναυτικών. Ήδη το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία και ενημερώνεται για τις κινήσεις που γίνονται τόσο για την απελευθέρωση του πλοίου και των ναυτικών.
Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων ναυτικών του δεξαμενοπλοίου “ASTRO SATURN” στην πόλη Puerto La Cruz της Βενεζουέλας η Ελληνίδα επιτετραμμένη κα Πετροπούλου ως επικεφαλής κλιμακίου από την Ελλάδα στο οποίο μετείχαν οι κ.κ. Γ. Μπουμπόπουλος, Πλοίαρχος Λ.Σ. Δ/ντης Δ.Ν.ΕΡ ΥΕΝ, Γ. Βλάχος, Πρόεδρος Π.Ε.ΠΕΝ και Ι. Ριζεάκος, Δ/ντής Εστίας Ναυτικών συναντήθηκε με τους έλληνες ναυτικούς με σκοπό να παραστεί στην έναρξη της δικαστικής διαδικασίας η οποία όμως ανεβλήθη εκ νέου. Οι ελληνικές αρχές μετά και την από 4/6/2009 επιστολή που είχε αποστείλει ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης στον ομόλογό του της Βενεζουέλας κ. Alejandro Fleming Cabrera συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής των δύο ναυτικών. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα μεταφέρθηκαν από το αστυνομικό τμήμα της πόλης σε χώρο του λιμεναρχείου, όπου είναι εμφανής η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, οι προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου να μεταφερθούν σε διαμέρισμα, με την υποχρέωση να τηρήσουν τους περιοριστικούς όρους που θα επιβληθούν από το δικαστήριο.