Ν.Χ.: Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε εσείς προσωπικά το δίλημμα: πρόωρες εκλογές τώρα ή ανασχηματισμός;
ΥΦΥΠΕΞ: κ. Χατζηνικολάου νομίζω ότι το ζήτημα το πρόωρων εκλογών δεν αντιμετωπίζεται από τα στελέχη της Ν.Δ. Είναι μια πολιτική πραγματικότητα που δημιουργεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη διάθεσή του να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές το Φεβρουάριο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμφωνούμε και τα δύο κόμματα στο πρόσωπο, το οποίο συγκεντρώνει τη θετική πλειοψηφία, τη συμπάθεια του ελληνικού λαού και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ότι «εγώ δεν πρόκειται να τον ψηφίσω τώρα, αλλά πρόκειται πρώτα να ρίξω την Κυβέρνηση και μετά να τον ψηφίσω».
Ν.Χ.: Ναι, αλλά άλλο ο Μάρτιος, άλλο ο Οκτώβριος.
ΥΦΥΠΕΞ: Σαφέστατα άλλο ο Μάρτιος, άλλο ο Οκτώβριος.
Ν.Χ.: Δηλαδή το ερώτημά μου είναι το εξής, δεν υπάρχει προηγούμενο -τουλάχιστον από το ’74 και μετά- Πρωθυπουργού ο οποίος να έκανε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του, ενώ είχε μπροστά του και άλλο πολιτικό χρόνο για να κυβερνήσει, η Ν.Δ. έχει μπροστά της ακόμα 6 μήνες, ακόμα και αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υλοποιήσει την απειλή του, διακυβέρνησης.
ΥΦΥΠΕΞ: Εγώ νομίζω κ. Χατζηνικολάου ότι περάμε μια πολύ κρίσιμη φάση κι ούτε έχει τελειώσει η οικονομική κρίση. Βλέπουμε προβλήματα της οικονομίας και του τρόπου λειτουργίας του κράτους τα οποία έρχονται επιτακτικά και ζητούν απαντήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από όλο αυτό το ρεπορτάζ που κάνατε όλη την προηγούμενη εβδομάδα βλέπουμε ότι δεν αρκεί ένας καλός Αρχηγός ή Υπαρχηγός στην Πυροσβεστική για να σβήσουν οι φωτιές, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα διαφορετικών αρμοδιοτήτων, ευθυνών κοκ. Υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζονται απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις δε μπορούν να δοθούν μέσα σε ένα πλαίσιο πίεσης ότι μπαίνουμε σε μία εξάμηνη προεκλογική εκστρατεία και κάθε μέρα θα πρέπει να ζούμε με το άγχος του γκάλοπ, αν το γκάλοπ δίνει αυτοδυναμία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν τα γκάλοπ βάζουν το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στη Βουλή, αν τα γκάλοπ δίνουν 90 ή 130 Βουλευτές στη Ν.Δ. Αυτή η κατάσταση σαφέστατα δεν πρέπει να συνεχίσει. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εκλογών.
Ν.Χ.: Επομένως, δεν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα, πιστεύετε ότι αν γίνουν το Μάρτιο πρέπει να είναι σαφές -αν καταλαβαίνω καλά- ότι τις προκάλεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΥΦΥΠΕΞ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη των προβλημάτων και να είμαστε σαφείς και αυτό που πρέπει να ζητάμε από την Αντιπολίτευση είναι να μην ακούμε καθημερινά αυτό το μονότονο «Είναι κακή η Κυβέρνηση, πρέπει να πέσει σήμερα», αλλά να μας πει ποια είναι η θέση της απέναντι σε συγκεκριμένα προβλήματα.
Ν.Χ.: Ανασχηματισμός χρειάζεται κατά τη γνώμη σας; Έστω και διορθωτικός, έστω και με χειρουργικές αλλαγές;
ΥΦΥΠΕΞ: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση όλων των προσώπων και των οδηγιών που έχει δώσει και αυτός κρίνει και την αποτελεσματικότητα του καθενός. Νομίζω όμως το κεντρικό ζητούμενο είναι πώς θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Πώς τα πράγματα που έχουμε εξαγγείλει θα τα υλοποιήσουμε σε εύλογο πολιτικό χρόνο και πώς θα δώσουμε απαντήσεις σε αυτά που ζητούν οι πολίτες. Να σας πω κάτι κ. Χατζηνικολάου, ανεξάρτητα από τα γκάλοπ, δε βλέπω κανένα ρεύμα στην κοινωνία που λέει ότι πρέπει να φύγει αυτή η Κυβέρνηση για να έρθει μια Κυβέρνηση με αρχηγό το Γ. Παπανδρέου.
Ν.Χ.: Πάντως για πρώτη φορά είδαμε την Κυριακή δημοσκοπήσεις στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και στο «’ΕΘΝΟΣ» που φέρουν τον Πρωθυπουργό και στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία πίσω από το Γ. Παπανδρέου.
ΥΦΥΠΕΞ: Πάντως δεν είδαμε και συντριπτικά ποσοστά και θα σας πω και κάτι άλλο, καθώς έχουμε και πρόσφατα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Παρότι η Ν.Δ. έχασε πάρα πολλές εκλογικές μονάδες, αντίθετα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αύξησε τη δύναμή του ελάχιστα. Αυτό δε δείχνει καμία δυναμική αλλαγής και σε καμία δημοσκόπηση δε φαίνεται ότι σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στα πρόθυρα μιας αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται από τη δική μας πλευρά και θα είναι ξεκάθαρος και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, είναι να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικής και αποφάσεων.


Ν.Χ.: Τώρα, μιλήσατε για χρονοδιάγραμμα πολιτικής και αποφάσεων, όμως το μήνυμα των Ευρωεκλογών ακόμα το ψάχνουμε, θέλω να πω, έχουν περάσει δυόμισι μήνες και ακόμα συζητούμε τί θα κάνει ο Πρωθυπουργός και ακόμη αναζητούμε να ερμηνεύσουμε ένα του νεύμα για να δούμε τί αποφάσισε και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει. Και θέλω να σας ρωτήσω, γνωρίζω τη θεωρία περί μη συμμόρφωσης του Πρωθυπουργού στους τηλεοπτικούς χρόνους αλλά εδώ φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει και τον πραγματικό χρόνο, χάθηκαν δυόμισι μήνες από τις Ευρωεκλογές συζητώντας και διχάζοντας τη Ν.Δ. γύρω από το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.
ΥΦΥΠΕΞ: Νομίζω κ. Χατζηνικολάου ότι όλοι θα πάρουμε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και θα τις πάρουμε γιατί ο Κ. Καραμανλής δε μας έχει συνηθίσει να μιλάει με γρίφους. Μας έχει συνηθίσει να μιλάει εκφράζοντας συγκεκριμένες απόψεις και συγκεκριμένες θέσεις. Και νομίζω ότι αυτές οι θέσεις οι οποίες θα εκφραστούν και θα αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα, στις πολιτικές και στον τρόπο υλοποίησης τους θα μας ικανοποιούν και βέβαια θα δίνουν και μια δυναμική για να προχωρήσουμε παρακάτω. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη λογική ότι κερδίζουμε άρα πάμε σε εκλογές ή χάνουμε άρα δεν πάμε. Νομίζω ότι κριτήριό μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι πώς θα είμαστε πιο χρήσιμοι, πιο αποτελεσματικοί και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Ν.Χ.: κ. Βαρβιτσιώτη μήπως έχει δίκιο ο Γ. Παπανδρέου, μήπως ο Κ. Καραμανλής οργανώνει όντως την έξοδό του;
ΥΦΥΠΕΞ: Δε νομίζω ότι ο Κ. Καραμανλής οργανώνει την έξοδό του, ο Κ. Καραμανλής οργανώνει την Κυβέρνησή του για να αντιμετωπίσει το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.