Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Yπουργείο Εξωτερικών η 2η Σύνοδος της Μικτής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας – Ουγγαρίας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Ουγγαρίας κ. Zoltan Mester.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις οποίες συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών κ. Λ. Kορρές, καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Τουριστικής Ανάπτυξης, του ΕΟΤ, της Δ.ΕΠ.Α., της Δ.Ε.Σ.Φ.Α., του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων - Invest in Greece συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και υπεγράφη Μνημόνιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα εξετάστηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων, τους αγωγούς φυσικού αερίου, τον ψηφιακό σχεδιασμό, τις μεταφορές και τη διαχείριση συστημάτων μεταφορών, τα προγράμματα συμπράξεως Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, την τουριστική συνεργασία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.
Μετά το πέρας των εργασιών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Τόσο η υπογραφή του Μνημονίου όσο και τα αποτελέσματα της 2ης Συνόδου Μικτής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας – Ουγγαρίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς διαπιστώθηκε η προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων και η βούληση των δύο κυβερνήσεων να επιδιώξουμε τον κοινό στόχο. Η ενεργειακή συνεργασία, με τη δικτύωση των αγωγών φυσικού αερίου, η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, η σιδηροδρομική σύνδεση της Βουδαπέστης με τη Θεσσαλονίκη είναι στόχοι εφικτοί για την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων και θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς που παραδοσιακά μοιράζονται στενές σχέσεις φιλίας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάνω από 500 εκατ. € επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ουγγαρία, στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και στον τουρισμό καθότι στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Ουγγαρίας η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα».