«74η ΔΕΘ & Οικονομική Διπλωματία : οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης» 
                                                  
Στις 5 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η 74η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, θεσμός με διεθνή απήχηση που προωθεί την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη των Βαλκανίων διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για κοινή ευημερία στην περιοχή.

Ορισμένοι ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχία της ΔΕΘ φέτος, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία ενδεχομένως αποτελέσει αιτία ανάσχεσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της αναζήτησης νέων προοπτικών. Η απάντησή μας στην κρίση είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση της οικονομικής διπλωματίας γιατί θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να χάσει τις ευκαιρίες που γεννά κάθε κρίση.

Από την αρχή του χρόνου και παρά τις σοβαρές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση πραγματοποιήσαμε σειρά επισκέψεων εργασίας στα Βαλκάνια με στόχο τη στήριξη όσων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων αντιμετώπιζαν προβλήματα αλλά και τη διευκόλυνση περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης διαθέτουν επενδυμένα κεφάλαια άνω των 16 δις ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 200.000 επιτόπιες θέσεις εργασίας. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν πάνω από 3.200 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών, ελέγχοντας το 20% περίπου της τραπεζικής αγοράς, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται ενεργά άνω των 4.000 εταιριών ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περί τα 6.000 διευθυντικά στελέχη από τη χώρα μας. Είμαστε πρώτοι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία, τρίτοι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ανερχόμενη επενδυτική δύναμη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας πραγματοποιούμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών, ενώ μετά την ήδη πραγματοποιηθείσα επιχειρηματική αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν (40 συμμετέχοντες εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και επιχειρηματίες) προγραμματίζουμε στα τέλη του μήνα επιχειρηματική αποστολή στην Πολωνία και τον Οκτώβριο στο Καζακστάν και την Ιαπωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των παραγωγικών φορέων. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους, την καινοτομία και την ευρηματικότητά τους, μένοντας όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι από τη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βασικός άξονας της στρατηγικής που έχουμε χαράξει είναι και η ενίσχυση της Δ.Ε.Θ. Το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει τα τελευταία χρόνια με ειδικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού, προβάλλοντας τη διοργάνωση σε διεθνές επίπεδο, μέσω του δικτύου των Πρεσβειών μας και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.


Στη φετινή Δ.Ε.Θ. έχουν τεθεί στο επίκεντρο της ενότητας των διεθνών συμμετοχών της οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «αντίδοτο» σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, η οποία τα τελευταία χρόνια διεκδικεί μια θέση στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ινδία ανήκει πλέον στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου με μέσο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία πενταετία 8,5% και άμεσες ξένες επενδύσεις το 2007 που ανέρχονται στα $ 12 δις.

Στο Business Forum που διοργανώνεται Ινδοί ειδικοί θα αναλύσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη φίλη αυτή χώρα. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές διμερείς συμφωνίες που διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και συνεργασία καθώς και πολλές, ανεκμετάλλευτες ακόμη, δυνατότητες συνεργασιών για τους Έλληνες επιχειρηματίες στους τομείς: ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, λογισμικού, επεξεργασίας τροφίμων, ναυπηγο-κατασκευών, φαρμάκων, τουρισμού και έργων υποδομής.


Κοινός στόχος τόσο του Υπουργείου Εξωτερικού όσο και της Δ.Ε.Θ. είναι να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως διεθνή επενδυτικό προορισμό, να στηρίξουμε και να αυξήσουμε την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και συνεργαζόμενοι στενά και δημιουργικά να στηρίξουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται πάντα στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου, αρωγοί στις προσπάθειες να καταστεί η χώρα μας ένας σύγχρονος και αξιόπιστος οικονομικός και εμπορικός εταίρος.