Συνέντευξη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Κανάλι 1 και στους Δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Γρηγόρη Τζιοβάρα


ΔΗΜ.: Καλημέρα κ. Βαρβιτσιώτη. Πως πάει ο προεκλογικός αγώνας; Τρέχετε απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε.
Μ.Β. Δίνουμε την μάχη. Μάχη και για το κόμμα και για τον σταυρό.

ΔΗΜ.: Διάβασα τις δηλώσεις σας, στις οποίες ισχυρίζεστε ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Πως μπορεί να γίνει αυτό στις δεκαπέντε ημέρες που έμειναν.
Μ.Β. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι δημοσκοπήσεις παραμονές των εκλογών δεν είναι πάντοτε σωστές. Το αποδεικνύει και η Ελληνική ιστορία, η πρόσφατη στις εκλογές του 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την προεκλογική μάχη με έξι μονάδες διαφορά και τελικά κατάφερε να κερδίσει , παρά το γεγονός ότι και τα exit polls έδειχναν νίκη της Ν.Δ. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ευρώπη. Θα σας θυμίσω την Νίκη του Σρέντερ, τις εκλογές της Αγγλίας του 1992, ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί κ.ο.κ.

ΔΗΜ.: Πράγματι το 2000 είχαμε μια μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά υπάρχει μια διαφορά. Η χώρα τότε ήταν σε τροχιά ανόδου, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ΟΝΕ και Ο.Α. ενώ τώρα είναι σε τροχιά κρίσης. Είναι μια ειδοποιός διαφορά σύμφωνα με τους πολιτικούς επιστήμονες…
Μ.Β. Αναμφίβολα βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και η οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση της δηλαδή είναι το ζητούμενο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

ΔΗΜ.: Υπάρχει όμως ακόμα μια βασική παραδοξότητα. Εσείς στη Ν.Δ. που είστε βασικοί διεκδικητές της εξουσίας εμφανίζεστε να μην προβάλετε κάτι δικό σας αλλά να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι ο αντίπαλος σας δεν είναι ικανός να κυβερνήσει. Είναι αυτός λόγος που μπορεί να δώσει αισιοδοξία στον ψηφοφόρο ότι μπορεί να σας ψηφίσει;
Μ.Β. Η ειδοποιός διαφορά αυτών των εκλογών σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι δεν τις έχουμε μετατρέψει σε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα σε όλους. Είμαστε πάρα πολύ σαφείς: λέμε την αλήθεια, λέμε τι έχουμε πετύχει, λέμε που έχουμε προσπαθήσει και δεν έχουμε φέρει αποτελέσματα, λέμε και τις αδυναμίες μας .

ΔΗΜ.: Είμαι απόλυτα σίγουρος πάντως κ. Βαρβιτσιώτη ότι αν πάτε στις λαϊκές αγορές της Β’ Αθηνών αποκλείεται να πείτε ότι εμείς ερχόμαστε να σας παγώσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Φαντάζομαι ότι δεν το λέτε εσείς και κανένας υποψήφιος.
Μ.Β. Κάνετε λάθος. Το λέει όλη η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που θα κάνουμε είναι μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Οι δύο μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης είναι πολύ απλοί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να φτιάξουμε τα δημόσια οικονομικά για να βάλουμε τη βάση μιας νέας ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ λέει να δανειστούμε ακόμα περισσότερα. Αν δανειστούμε αυτή τη στιγμή ακόμα περισσότερα, με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας …

ΔΗΜ.:  Η Νέα Δημοκρατία όμως ήταν αυτή που δανείστηκε την φετινή χρονιά περίπου 60 δις Ευρώ και σχεδιάζει και άλλους δανεισμούς…
Μ.Β. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε παραπάνω από όσα δανειζόμαστε. Ήδη 12 δις Ευρώ πηγαίνουν κάθε χρόνο μόνο σε τόκους. Θα σας πω και κάτι άλλο. Εμένα η χώρα μου θυμίζει τα νοικοκυριά που όταν υπήρχαν οι ευκολίες δανεισμού πήγαν και αγόρασαν σπίτια μεγαλύτερα από αυτά που χρειάζονταν, αυτοκίνητα καινούργια, εξοπλισμό και έφτασαν σε ένα σημείο που οι μισθοί δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και δανείζονταν χρήματα από τις κάρτες για να πληρώσουν τα στεγαστικά. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Είναι λογικό σε μια χώρα να πηγαίνεις να πληρώνεις πολύ ψηλά επιτόκια, τα οποία έχουν και βραχύβια αποπληρωμή, για να εξυπηρετήσεις το ήδη χρεωμένο σύστημα;

ΔΗΜ.:  Εδώ όμως είναι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πέντε χρόνια κυβέρνηση και ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση.
Μ.Β. Βεβαίως έχει ευθύνες αλλά να σας πω κάτι; Εμείς είχαμε αποφασίσει μια πολιτική που έλεγε ότι δεν θα πάμε σε λογικές σοκ, δεν θα κάνουμε μεγάλες ανατροπές, δεν θα πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα. Είχαμε στόχο την ήπια προσαρμογή. Ήρθε η οικονομική κρίση και έφερε επιτακτικά μπροστά μας, πολύ πιο έντονα, όλα τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε στον Έλληνα πολίτη ότι το παιδάκι που σήμερα πήγε στην πρώτη δημοτικού θα είναι χρεωμένο αιωνίως. Αυτή είναι η άλλη πρόταση. Επίσης το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι θα πάει να εισπράξει 32 δις. Αυτοί οι φόροι δεν μπορούν να εισπραχθούν. Είναι καταγεγραμμένοι και βεβαιωμένοι αλλά είναι αδύνατο να εισπραχθούν επειδή αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, άλλες που έχουν κηρύξει πτώχευση, ανθρώπους που έχουν πεθάνει, που δεν έχουν περιουσία.

ΔΗΜ.: Είναι και από επιχειρήσεις που λειτουργούν και φοροδιαφεύγουν.
Μ.Β. Άλλο πράγμα η φοροδιαφυγή και άλλο οι βεβαιωμένοι φόροι που ήταν 18 δις το 2004. Εμείς κάναμε μάλιστα και δύο γενναίες φορολογικές περαιώσεις και πάρα πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες έκλεισαν βιβλία. Η μόνη χρονιά για την οποία δεν έχει γίνει περαίωση είναι το 2008.

ΔΗΜ.: Αυτό πάντως έχει διπλή ανάγνωση και δεν ξέρω τι μήνυμα στέλνει στην αγορά η περαίωση. Την επόμενη ημέρα εάν χάσετε και είστε αντιπολίτευση θα ασκείτε αυτή την κριτική για την οικονομία;
Μ.Β.. Εμείς δίνουμε τη μάχη για να βρεθούμε στην κυβέρνηση και να συνεχίσουμε το έργο μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Την επόμενη ημέρα όπου μας τάξει ο λαός εμείς θα κάνουμε αυτό που θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Δεν πρόκειται πάντως να κάνουμε αυτό το οποίο έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια να μην ψηφίζουμε ακόμα και αυτά με τα οποία συμφωνούμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει το ΤΕΜΠΜΕ, δεν βρέθηκε μαζί μας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις που έχει καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία κ.ο.κ. Ακόμα και στην περίπτωση της Ο.Α. που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε επί χρόνια να την αποκρατικοποιήσει και δεν το κατάφερε, τώρα λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση. Νομίζω ότι όλα αυτά μόνο ανασφάλεια προκαλούν σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη χώρα. Και η χώρα έχει ανάγκη από άμεσες επενδύσεις.

ΔΗΜ.:  Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ από τι θα εξαρτηθεί κ. Υπουργέ;
Μ.Β. Από το αποτέλεσμα της προηγούμενης.

ΔΗΜ.:  Είστε πολύ σαφής σε αυτό αλλά υπάρχουν μια σειρά από στελέχη που απειλούν ότι θα μιλήσουν στις 5 Οκτωβρίου. Σας προβληματίζει αυτό;
Μ.Β. Καθόλου. Τα πολιτικά κόμματα κρίνονται στις εκλογές και μετά τις εκλογές οφείλουν να κάνουν συζήτηση για το αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ που παραλίγο να διαλυθεί το 2007, με την συνολική αμφισβήτηση που επικρατούσε για την πολιτική του, σήμερα εμφανίζεται - χωρίς να έχουν καταλαγιάσει οι εσωκομματικές διαφορές- ενωμένο. Αυτά συμβαίνουν στη δημοκρατία. Εμείς δίνουμε όμως την μάχη για τις 4 Οκτωβρίου, εγώ πιστεύω ότι είναι αναστρέψιμο, ότι μπορούμε να συσπειρώσουμε την εκλογική μας βάση, καθώς δεν φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχουν επιλέξει να πάνε στο ΠΑΣΟΚ ή στα άλλα κόμματα.

ΔΗΜ.: Πολλοί λένε ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν θα πρέπει να είναι ακραιφνώς κομματικό. Συμφωνείτε;
Μ.Β. Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές είναι η συσπείρωση. Αναγκαστικά λοιπόν επιστρατεύονται άνθρωποι που συμβάλλουν σε αυτό το στόχο. Τόσο το ψηφοδέλτιο επικρατείας όσο και οι λίστες είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου. Ο κ. Καραμανλής πήρε την ευθύνη κατάρτισης των συνδυασμών και νομίζω ότι όλοι από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι για τις 17 ημέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές.