ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρωθυπουργέ, νομίζω πως όλοι με μεγάλη χαρά ακούσαμε χθες την διάθεσή σας να αναβαθμίσετε το ρόλο του Κοινοβουλίου στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μία παρατήρηση, με όλο το σεβασμό.
Σήμερα μίλησαν οι Αρχηγοί της Αντιπολίτευσης και ούτε τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν στην Αίθουσα στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση. Εγώ δεν είπα ότι πρέπει οι Υπουργοί να είναι συνέχεια στη Βουλή, αλλά σίγουρα στις προγραμματικές δηλώσεις και ιδιαίτερα, μετά από τόσο χρόνο στην Αντιπολίτευση, καλό θα ήταν να είναι εδώ, ώστε να αισθανθούν ποιος είναι ο παλμός του Κοινοβουλίου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Εδώ, όταν μιλούσε ο κ. Καραμανλής, έλειπε η μισή κοινοβουλευτική ομάδα σας.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πάγκαλε, κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, εσείς έχετε αναλάβει αυτή τη στιγμή την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, οι Υπουργοί σας θα είναι υπόλογοι στο Κοινοβούλιο και εσείς ζητάτε από το Κοινοβούλιο μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ελπίζω να το σεβαστείτε στη συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να κάνω και ένα γενικό σχόλιο για το σύνολο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού χθες. Σαφέστατα ήταν ένα συμπαθητικό ευχολόγιο. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα, ωραία πράγματα, δεν διαφωνεί κανένας, ιδιαίτερα όσο αυτό το ευχολόγιο είναι γενικόλογο. Θα έλεγα δε ότι τις πρώτες μέρες της νέας Κυβέρνησης αυτό που είδαμε σε επίπεδο πολιτικής είναι να χαϊδέψουμε τα αφτιά του πολίτη, εκεί που πραγματικά αισθάνεται την εξουσία μακριά του -οι αστυνομικοί, τα αυτοκίνητα- αλλά στο επίπεδο διαχείρισης πραγματικά πολιτικών προβλημάτων η Κυβέρνησή σας μέχρι τώρα έχει καταφέρει από τους ανέμους που έσπειρε προεκλογικά να θερίζει θύελλες. Συμβαίνει αυτό στο λιμάνι του Πειραιά.
Σπείρατε ανέμους προεκλογικά, δώσατε υποσχέσεις σε όλους, με ασάφεια κινηθήκατε, τα στελέχη σας πήγαιναν στον Πειραιά και αναλάμβαναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ότι θα διώξουμε τους Κινέζους, θα αλλάξουμε τη σύμβαση, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η συμφωνία κ.τ.λ. Οι Κινέζοι από την άλλη πλευρά σε όλους τους τόνους, είτε στην Κίνα προς την Ελληνική Πρεσβεία, είτε εδώ δια μέσου του Κινέζου Πρέσβη αρνιόντουσαν οποιονδήποτε διάλογο. Και φθάσαμε σε μία απεργία, πρώτη απεργία, η οποία όχι μόνο δημιουργεί κακή εικόνα για το επενδυτικό κλίμα το οποίο υποτίθεται ότι θέλετε να αναβαθμίσετε, αλλά δημιούργησε πρόβλημα και στην ήδη λαβωμένη οικονομία έτσι όπως εσείς την περιγράψατε.
Πολύ φοβάμαι ότι τέτοιου είδους κρίσεις, επειδή δεν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, θα αντιμετωπίσουμε σε δύο εβδομάδες και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, καθώς οι Γερμανοί οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση των Ναυπηγείων με σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουν πει ότι θα σταματήσουν στις 30 Οκτωβρίου να πληρώνουν πλέον τους εργαζόμενους. Και χρειάζεται στιβαρή πολιτική απόφαση για το πώς θα διαχειριστείτε αυτά τα θέματα και δεν μπορείτε να συνεχίσετε με απλά ευχολόγια.
Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης -επειδή έχετε διατηρήσει και τον τίτλο και το ρόλο του Υπουργού των Εξωτερικών, έχουν βαρύνουσα σημασία αυτά τα οποία λέτε- σας ακούσαμε χθες να μιλάτε για την εξωτερική πολιτική και δεν ακούσαμε λέξη για την πολιτική των αγωγών.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έκανε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία συμμετέχοντας στην εκπόνηση της μελέτης, αλλά και στη μελλοντική κατασκευή του Αγωγού South Stream και παράλληλα δεν συμμετέχει στην κατασκευή στις χώρες που έχουν συνυπογράψει τον Αγωγό Ναμπούκο. Θα αλλάξει αυτή η πολιτική; Θα σταματήσουμε να είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των Ρώσων σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Το 1995 ξεκίνησε το φυσικό αέριο.


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Πρωθυπουργός, κύριε Πάγκαλε, δεν μας είπε αν θα αλλάξει κάτι. Δεν μας είπε εάν θα συνεχίσει μία συγκεκριμένη πολιτική. Και επειδή παραμονές των εκλογών ακούσαμε και πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τα οποία θέτανε σε κίνδυνο μία συμφωνία (η οποία ήταν στον αέρα και υπεγράφη πολύ πρόσφατα από την κυβέρνηση Καραμανλή, μία συμφωνία η οποία παρακάμπτει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την εξαγωγή του ρωσικού πετρελαίου, αφού πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη των στενών του Βοσπόρου), θέλω να μας δώσετε μία απάντηση. Πώς θα διαχειριστείτε αυτή την υπόθεση; Γιατί η αναθεώρηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με το πρόσχημα του περιβάλλοντος, νομίζω ότι είναι λαθεμένη, διότι ούτως ή αλλιώς, όλο αυτό το πετρέλαιο περνάει από το Αιγαίο, αφού μεταφέρεται με πλοία ρωσικών συμφερόντων δια μέσου του Βοσπόρου στις αγορές όλου του κόσμου. Άρα, το περιβάλλον να μην το βάζουμε μέσα, ούτως ή αλλιώς περνάνε τα τάνκερ από το Αιγαίο. Θα αλλάξουμε αυτή τη συμφωνία; Θα αλλάξουμε το βάρος το οποίο έχει δοθεί προς τη Ρωσία σε σχέση με την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας, αλλά και τη συμμετοχή στα καινούρια ενεργειακά δίκτυα; Θα υπηρετήσουμε αυτούς που θέλουν να μας πουν ότι πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός ή θα παραμείνουμε σε μία πολιτική που έχει κριθεί εθνικά ωφέλιμη;
Και επειδή, επιτρέψτε μου να σας πω, διαχειρίστηκα τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα, παρότι υπάρχει εξαγγελία για αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας, δυστυχώς δεν υπάρχει αρμόδιος Υφυπουργός, στον οποίο να παραδώσω. Δεν έχω ενημερώσει κανέναν από αυτούς που ανέλαβαν σήμερα το Υπουργείο των Εξωτερικών για τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας. Και ενώ συνεχιζόταν μία προσπάθεια για ένα εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας, το οποίο θα χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ με 100 εκατομμύρια ευρώ και είναι εξαιρετικά τεχνικό το ζήτημα, δεν υπάρχει διάδοχος κατάσταση στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός ως Υπουργός των Εξωτερικών, να χρησιμοποιήσει ακριβώς αυτό το ρόλο της οικονομικής διπλωματίας και να μην τον εγκαταλείψει κάτω από το βάρος των άλλων υποχρεώσεών του.
Θα ήθελα όμως, κλείνοντας να πω ότι η βασική αντίφαση στις Προγραμματικές Δηλώσεις ήταν μία. Ενώ παραμονές των εκλογών ακούγαμε ότι υπάρχουν τα λεφτά για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές, ενώ εχθές μας είπαν και μας είπε ο Πρωθυπουργός σε ποιους θα δώσει και πότε θα δώσει, δεν μας είπε από ποιους θα πάρει.
Και είναι πολύ βασικό σε μια οικονομία η οποία λέει ότι έχει χρεωθεί υπέρμετρα, ότι πάει να καταβαραθρωθεί από το χρέος, ότι δεν αντέχει η οικονομία μας περαιτέρω αύξηση του χρέους, όπως ο ίδιος είπε, ότι βρίσκεται η οικονομία σε κρίση, δεν μας είπε και δεν ξεκαθάρισε πού θα βρεθούν τα λεφτά να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές, τις οποίες εξήγγειλε. Και αυτή η βασική αντίφαση νομίζω ότι θα βρίσκεται συνέχεια στον πυλώνα της κριτικής μας.
Εμείς, σε αντίθεση με ό,τι λένε κάποιοι ή θέλουν τέλος πάντων να κάνουν πολιτική σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση και τους ανθρώπους να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας. Και θα τα ασκήσουμε και με πληρότητα και με δυναμισμό. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να κάνουμε μια μηδενιστική πολιτική, να απαξιώσουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες.
Θα βρεθούμε δίπλα στην Κυβέρνηση όταν τολμήσει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις προς όφελος του τόπου. Και θα βρεθούμε ενάντια όταν θα έχουμε μια Κυβέρνηση που θα συνεχίζει την πολιτική της ασάφειας, της γενικολογίας, της εύκολης ρητορείας, αλλά ποτέ της ρήξης.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)