Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Εδώ και τριανταπέντε ημέρες μετά την οδυνηρή ήττα της 4ης Οκτωβρίου συζητάμε για το καταστατικό και τις διαδικασίες και δεν έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε κουράσει τον κόσμο με την γραφειοκρατική αντίληψη γύρω από τον τρόπο εκλογής του νέου Προέδρου.

Εδώ και τριανταπέντε ημέρες δεν έχουμε συζητήσει για τα αίτια της ήττας. Δεν έχουμε συζητήσει για το μέλλον της παράταξης. Έχουμε κάνει την γραφειοκρατία κυρίαρχη στον λόγο μας και ξεχάσαμε την ουσία.

Φίλες και Φίλοι,

Είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ότι αυτό το συνέδριο έπρεπε να είναι συνέδριο διαλόγου. Διαλόγου, ανάμεσα στους Νεοδημοκράτες για να δούμε ξανά αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας χώρισαν. Πάνω από όλα όμως να δώσουμε μια υπόσχεση ότι την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου Αρχηγού θα είμαστε εδώ, όλοι μαζί για να υπηρετήσουμε μια νέα Νέα Δημοκρατία.

Μια Νέα δημοκρατία που δεν θα είναι ταυτισμένη με διαχωριστικές γραμμές. Αν επιστρέψουμε στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος τότε θα αποβούμε μοιραίοι για τον τόπο.

- Θα είμαστε υπόλογοι, αν επιτρέψουμε να υπερισχύσουν ξανά, τα πλαστά διλήμματα και οι αμφισβητήσεις, αντί της ενότητας, της σύνθεσης και της πραγματικής πολιτικής.

- Θα είναι καταστροφικό ειδικά τώρα που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, η ανάδειξη της ιδεολογικής και πολιτικής μας διαφοράς, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- Θα είναι ολέθριο γιατί μόνο μέσα από την συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να συνθέσουμε τον δικό μας χώρο, να διεμβολίσουμε ξανά τον κεντρώο χώρο και να καταστήσουμε την παράταξη πλειοψηφία στην κοινωνία.

Εγώ δεν πιστεύω ότι ανάμεσα στους Νεοδημοκράτες πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι με το ΠΑΣΟΚ και το λαϊκισμό του. Είναι με την Αριστερά που στέκεται εμπόδιο σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Είναι με το ΛΑΟΣ που συναρτά την πολιτική του επιβίωση με την πατριδοκαπηλεία.


Τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί – στο δημόσιο διάλογο και όχι στον εσωκομματικό που έπρεπε να είχε γίνει μέχρι σήμερα - κάποιοι προσπάθησαν να εμφανιστούν ότι είναι πιο γνήσιοι Νεοδημοκράτες από κάποιους άλλους.

Αυτή η συζήτηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συνταγή καταστροφής. Μια πολιτική που οδηγεί σε μια υποτίθεται καθαρή αλλά μικρή και ανήμπορη Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και Φίλοι

Ο καθένας από εμάς έχει την μικρή ή την μεγάλη διαδρομή του, την ιστορική του διαδρομή και την προσφορά του. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι εγώ προσωπικά μεγάλωσα και ανδρώθηκα πολιτικά με την φωτογραφία του εθνάρχη στο σπίτι μου.

Αυτό όμως που έμαθα πολύ καλά είναι ότι η κληρονομιά του δεν μπορεί να οικειοποιείται από κανέναν. Δεν ανήκει σε κανέναν από εμάς ξεχωριστά. Ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και κάθε φορά που προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε στα μέτρα μας αφαιρούμε και ένα κομμάτι από την τεράστια προσφορά του στον τόπο.

Πρέπει μέσα από αυτήν την διαδικασία σήμερα να πούμε και εμείς οι σύνεδροι πέρα από τη ρητή δήλωση των αρχηγών ότι την επόμενη ημέρα όποιος και αν έχει εκλεγεί θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα και δεύτερον να συμβάλλουμε στην εκπόνηση ενός σύγχρονου και προπάντων εφαρμόσιμου κυβερνητικού σχεδίου.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη απέτυχε να φέρει τον εκσυγχρονισμό. Και εμείς όμως δεν τα καταφέραμε με την επανίδρυση του κράτους. Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ούτε όραμα ούτε σχέδιο για την χώρα.

Είναι λοιπόν χρέος μας να δούμε κατάματα αυτήν την απογοήτευση και την κρίση εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και να την αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τον λαό ότι σε μια περίοδο που πολλά αλλάζουν γύρω μας, εκείνο που δεν αλλάζει, εκείνο που παραμένει σταθερό, είναι η ισχυρή βούληση όλων μας να πάμε την χώρα μπροστά.

Καλή δύναμη σε όλους μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και στις 30 θα είμαστε όλοι εδώ δίπλα στον καινούργιο αρχηγό για να δώσουμε την μάχη των επιχειρημάτων και της πολιτικής.