Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αποσταλεί ακόμα ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη Αϊτή ζητά να πληροφορηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλής προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμό /26.01.2010 ερώτηση του επισημαίνει:
«Στο πρόσφατο παρελθόν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καταφέρει σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων να κινητοποιεί ταχύτατα τους μηχανισμούς παροχής επείγουσας βοήθειας και σε συνεργασία με τα Διεθνή Συντονιστικά Κέντρα του ΟΗΕ και της ΕΕ να αποστέλλει άμεσα ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ιατρικές ομάδες, ομάδες διαχείρισης καταυλισμών και μεταφοράς τραυματιών, ανάλογα με τη φύση της κρίσης.

Η «Ελληνική αρωγή», παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, διακρίθηκε ιδιαίτερα την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2006, όταν η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που οργάνωσε τον απεγκλωβισμό και μεταφορά Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου, τον Αύγουστο του 2008 με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γεωργία και στην εμπόλεμη ζώνη του Καυκάσου, τον Μάιο του 2008 στην Μυανμάρ μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Nargis» και βέβαια τον Δεκέμβριο του 2008 αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ όμως ο Ελληνικός λαός απέδειξε στον χθεσινό τηλεμαραθώνιο τα φιλάνθρωπα αισθήματά του για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού στην Αϊτή - καθώς συγκεντρώθηκαν μόνο από τα τηλεφωνήματα και τα SMS των πολιτών περίπου 1,8 εκ. Ευρώ - το επίσημο Ελληνικό κράτος δύο εβδομάδες τώρα δεν έχει καταφέρει να διοργανώσει μια επίσημη αποστολή. Οι Έλληνες διασώστες που βρίσκονται στην περιοχή κινήθηκαν αυτόνομα, ενώ το ιδιωτικό αεροσκάφος που νοίκιασε το ΥΠΕΞ για να μεταφέρει ειδική ομάδα γιατρών, διασωστών και φαρμακευτικό υλικό περιμένει από την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως για την αναχώρησή του!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα των δύο εβδομάδων η γειτονική μας Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις αποστολές.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα που αναγνώρισε πρώτη το 1822 το Ελληνικό κράτος;»