Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο για το πως θα προσαρμόσει την Ελληνική αγροτική παραγωγή στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά το 2013 επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Απογευματινή ο Βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Καταλογίζει επίσης στο οικονομικό επιτελείο σοβαρές αδυναμίες και παλινωδίες επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα αρκείται σε μια πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του έχει ως εξής:

Ερ.: Την ίδια στιγμή που αυξάνονται και «σκληραίνουν» καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εθνικές επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχουν δίκιο οι αγρότες, κύριε Βαρβιτσιώτη;

Μ.Β.: Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα και αυτά δεν μπορεί να τα παραγνωρίσει καμία κυβέρνηση. Πόσο μάλλον να τα διογκώνει. Η Νέα Δημοκρατία είχε συνηθίσει τους αγρότες να εισπράττουν το σύνολο των επιδοτήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς τώρα επανήλθαμε στην γνωστή τακτική του ΠΑΣΟΚ με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση των αγροτών. Από εκεί και πέρα όμως οφείλω να πω ότι, ενώ τα τελευταία υπήρξαν ψύχραιμες φωνές που ζητούσαν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, επικράτησε σε όλες τις πλευρές, μια λογική εφησυχασμού λόγω των παχυλών κοινοτικών επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις όμως τελειώνουν το 2013 και δυστυχώς δεν βλέπω κανένα σχέδιο από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς θα προσαρμοστεί η Ελληνική αγροτική παραγωγή στο νέο περιβάλλον.

Ερ.: Ωστόσο, αυτό που ακούγεται από κυβερνητικά χείλη είναι ότι η Ε.Ε ζητά πίσω τα χρήματα που έδωσε πέρσι η δική σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ στους αγρότες καθώς δόθηκαν παρανόμως. Είναι αλήθεια ότι καλύψατε τα αγροτικά αιτήματα σκεπτόμενοι τις πρόωρες εκλογές;

Μ.Β.: Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν μοίρασε χρήματα για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά πήγε σε πρόωρες εκλογές υποσχόμενη «λιτότητα» για να αντιμετωπιστεί το οξύ οικονομικό πρόβλημα. Όσοι προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ερ.: Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να περνάει θετικά το κρίσιμο τεστ των 100 ημερών, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις και να διατηρεί προβάδισμα από 9 έως 11 μονάδες από τη ΝΔ. Γιατί η ΝΔ συνεχίζει να κινείται στα χαμηλά ποσοστά της ήττας της 4ης Οκτωβρίου;

Μ.Β.: Ούτε και ο πιο αισιόδοξος ψηφοφόρος μας δεν περιμένει την ανατροπή των δημοκοπικών δεδομένων σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές και τις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ. Ακόμα η ΝΔ δεν έχει δομήσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο. Προσωπικά πάντως έχω πολλές επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση περνάει θετικά το τεστ των εκατό πρώτων ημερών. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρκείται σε μια πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Αδυνατεί να πάρει αποφάσεις, κωλυσιεργεί και στο τέλος θα αναγκαστεί να πάρει πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που σήμερα υπολογίζει.

Ερ.: Κύριε Βαρβιτσιώτη πιστεύετε ότι πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια υποκρύπτεται ψηφοθηρική σκοπιμότητα ενόψει των δημοτικών εκλογών;

Μ.Β.: Αναμφίβολα έχουν γίνει μικροκομματικοί υπολογισμοί. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες που ζουν για δεκαετίες στη χώρα μας αλλά το θέμα δεν είναι επείγον. Προσωπικά πιστεύω ότι το όλο θέμα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Δεύτερον, να απεγκλωβιστεί από τις δημοτικές εκλογές και τρίτον και πιο σημαντικό, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας.

Με την υιοθέτηση της κυβερνητικής πρότασης αντί να ανακόψουμε την μεταναστευτική ροή θα την αυξήσουμε. Θα στείλουμε ένα λάθος μήνυμα σ’ όλο τον πλανήτη που θα λέει: Ελάτε στην Ελλάδα και γρήγορα θα γίνετε Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο για την χώρα μας στην οποία φθάνουν εκατό χιλιάδες λαθρομετανάστες ετησίως ενώ στην Φιλανδία που είναι το βορειότερο σύνορο της Ευρώπης φθάνουν μόλις 20 (!!!) λαθρομετανάστες τον χρόνο.

Ερ.: Μήπως, τελικά έχει δίκιο ο Γιώργος Καρατζαφέρης που ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας και της ψήφου των αλλοδαπών;

Μ.Β.: Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με το θεσμό των δημοψηφισμάτων. Για την διενέργεια τους όμως χρειάζεται μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση ώστε να τεθεί στην κρίση της κοινής γνώμης ένα σαφές δίλημμα. Τέτοια πρόταση για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση.

Ερ.: Ως βουλευτής της Β Αθηνών πιστεύετε ότι πρέπει να σπάσει σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες;

Μ.Β.: Ασφαλώς και πρέπει να σπάσει. Σας θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2008 ανέλαβα την πρωτοβουλία και για πρώτη φορά κατετέθη τροπολογία για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Με τη συγκεκριμένη πρόταση υποστήριζα επίσης τη δημιουργία ισοδύναμων, κατά το δυνατόν, εκλογικών περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα. Το επισημαίνω αυτό γιατί διαφωνώ ριζικά με την υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου που εισηγείται η κυβέρνηση. Είναι ένα σύστημα παντελώς ξένο με την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα Θα καταστήσει τα ελληνικά κόμματα αρχηγικά ενώ στη Γερμανία είναι απόλυτα κατοχυρωμένη η εσωκομματική δημοκρατία.