Επιστολή- παρέμβαση, απέστειλε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τα Σχέδια της ΚΥΑ για τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕΝΑΚ), όσο και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού», που έφερε σε Δημόσια Διαβούλευση η Κυβέρνηση, αγνοώντας εντελώς τα αντίστοιχα σχέδια στα οποία είχε καταλήξει μετά από πολύμηνη διαβούλευση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχεις ως εξής:


Κυρία Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της Διακυβέρνησης της Χώρας το 2004, έθεσε ως βασική της προτεραιότητα την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και τον εξορθολογισμό της Ενεργειακής μας πολιτικής. Επένδυσε άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές Νομοθετικές πράξεις της Κυβέρνησης ήταν ο Νόμος 3661/2008 «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων». Οι Εκλογές του Οκτωβρίου δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ολοκληρώσει αυτή τη νομοθετική της πρωτοβουλία με την έκδοση του ΚΕΝΑΚ και του ΠΔ για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές».
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας πήρατε στα χέρια σας, τα αποτελέσματα της πολύ συστηματικής και επίπονης προσπάθειας που πραγματοποίησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση του πρώην Γενικού Γραμματέα, κου Κ. Μουσουρούλη.
Τα σχέδια της ΚΥΑ για τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕΝΑΚ), όσο και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού», βάση των οποίων θα εφαρμοστεί ο Νόμος 3661/2008, που σας παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση αποτελούν προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης και συστηματικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Ακαδημαϊκούς, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Φορείς, εκπροσώπους της αγοράς κτλ.

Η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν αναγκαία καθώς καμία Νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη εάν δεν έχει σύμμαχο την κοινωνία. Στην αντίθετη περίπτωση οι διατάξεις που νομοθετεί η Πολιτεία, έρχονται σε δυσαρμονία με το κοινωνικό σύνολο και καταλήγουν να αντιμετωπίζονται μόνο ως δυσάρεστα εισπρακτικά μέτρα.
Ειδικά στην περίπτωση των διατάξεων που αφορούν στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης του ήδη πολύ ενεργοβόρου κτιριακού μας τομέα, απαιτείται η συνεργασία και η ευαισθητοποίηση όλων.
Δυστυχώς, αντί να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το σχέδιο που παραλάβατε, εσείς το αγνοήσατε εντελώς και δώσατε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Δεν θα έπρεπε να αγνοήσετε τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και να εξαιρέσετε τους Ιδιοκτήτες Ακινήτων από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή. Από τη συνεργασία των Ιδιοκτητών ακινήτων θα κριθεί και η επιτυχής εφαρμογή του Νόμου, καθώς άλλωστε αυτοί είναι που θα κληθούν για άλλη μία φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Με προβληματίζει επίσης, η επιλογή σας να υποχρεώνετε τους ήδη πιστοποιημένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές από τις χώρες της Ε.Ε. να περνούν εκ νέου από διαδικασία σεμιναρίων και εξετάσεων για να ασκήσουν στην Ελλάδα το Επάγγελμά τους.
Ακόμη, θεωρώ ότι στο δύσκολο εγχείρημα της Ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει και να πιστοποιήσει ενεργειακά τον τεράστιο όγκο του κτιριακού τομέα της χώρας μας θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος.
Είναι λάθος να αποκλείονται εντελώς από τη δυνατότητα να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις, όλες οι ειδικότητες των Φυσικών, ακόμα και αυτών που έχουν Μεταπτυχιακές ή Διδακτορικές Σπουδές στη Διαχείριση Ενέργειας ή στη Μετάδοση Θερμότητας.
Πισωγύρισμα είναι επίσης, η επιλογή σας να αντιμετωπίσετε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους πτυχιούχους τους ως αποφοίτους δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Τα ΤΕΙ μετά τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007, ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία στην Ανώτατη Βαθμίδα της Εκπαίδευσης, όπως ορίζουν οι διατάξεις για τα ΑΕΙ του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους Μηχανικούς Τ.Ε. στο σχέδιο Π.Δ. που έχετε δώσει στη Δημόσια Διαβούλευση παραβιάζει την Ελληνική και την Κοινοτική Νομοθεσία.
Τέλος, θεωρώ ότι ήταν ορθή η επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να προβλέψει όρια στον αριθμό των Επιθεωρήσεων που θα μπορεί να πραγματοποιήσει σε ένα μήνα ένας Επιθεωρητής. Η επιλογή σας να καταργήσετε αυτό το όριο, θα οδηγήσει σε «εμπόριο» της σφραγίδας του Επιθεωρητή με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όπου μόνο οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να επιβιώσουν, αφήνοντας εκτός αγοράς όλους τους νέους μηχανικούς της χώρας και όλα τα μικρά γραφεία.

Πιστεύω ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παρατηρήσεις που σας κατέθεσα και θα αποσύρετε το Σχέδιο που έχετε δώσει σήμερα στη δημοσιότητα και θα αξιοποιήσετε τελικά το σχέδιο που σας άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.»