Την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστεί η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της Επαγγελματικής κατάρτισης ζητά ο Βουλευτής β’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην υπ’ αριθμό 5476/ 2-2-2010 ερώτηση του επισημαίνει ότι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων ή μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κατάσταση στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευτές είναι πλέον δραματική. Το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με καταστροφικές συνέπειες για ωφελούμενους ανέργους – εργαζομένους καθώς και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους σε αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πολλές χιλιάδες θέσεις επιστημονικού προσωπικού στον Κλάδο.
Οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και για τις πάγιες υποχρεώσεις τους, μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς, ασφαλιστικές εισφορές κτλ.
Πάνω από 3.500 εργαζόμενοι στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων ή μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.
Έξι προκηρυγμένα έργα ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ με ωφελούμενους δεκάδες χιλιάδες ανέργους δεν προχωρούν σε αξιολόγηση, ενώ προκηρυγμένα έργα του ΕΣΠΑ που θα’πρεπε να έχουν ήδη προκηρυχθεί, δεν προκηρύσσονται.

Σημειώνουμε ότι η ήδη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες επιχειρηματίες, γίνεται ακόμα δυσκολότερη καθώς όλοι σχεδόν έχουν
δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Εκτός βέβαια από την δραματική αυτή κατάσταση, υπάρχει και κίνδυνος για την απώλεια των πόρων από το ΕΣΠΑ που προορίζονται για την κατάρτιση, με ακόμη δυσμενέστερες συνέπειες για την απασχόληση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να δώσει άμεσα λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος κατάρτισης;
2. Πότε θα γίνει η αποπληρωμή των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί;
3. Πότε θα γίνει η καταβολή των προκαταβολών στα έργα που υλοποιούνται;
4. Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα που έχουν προκηρυχθεί και υποβληθεί τον τελευταίο χρόνο στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης;»