Ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αυξανόμενη κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στην υπ’ αριθμό 5477/ 2.2.2010 ερώτηση του επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς περισσότερα από 60.000 εμπορικά πλοία διασχίζουν κάθε χρόνο το αρχιπέλαγος. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο από τις σχετικές έρευνες είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των πλοίων, πολλά από τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο και επικίνδυνες τοξικές ουσίες, περνούν από το «στενό» της Άνδρου και της Ευβοίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων στην περιοχή και την ρύπανση της. Το ναυάγιο του Δ/Ξ «Prestige» τον Νοέμβριο του 2002 που προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στις ακτές της Γαλικίας απέδειξε την σημασία των λιμένων καταφυγής στα οποία πρέπει να οδηγούνται τα πλοία που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Δυστυχώς παρά την σημασία τους για την αποφυγή μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής η διαδικασία για τον ορισμό λιμένων καταφυγής στην Άνδρο, την Εύβοια, την Τζιά και την Κύθνο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην επιλογή και τον χαρακτηρισμό Δικτύου Λιμένων Καταφυγής;
2. Εάν υπάρχει συνεχής και ουσιαστικός έλεγχος της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS);»