Η καθυστέρηση διορισμού της νέας διοίκησης του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την προετοιμασία μας για την Διεθνή Έκθεση Σαγκάης που θα ανοίξει τις πύλες της την 1η Μαΐου. Αυτό επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ 5633/4-2-2010 ερώτηση του αναφέρει:


"Σε λιγότερο από 100 ημέρες θα ανοίξει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Σαγκάης. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη διοργάνωση ως την «Οικονομική Ολυμπιάδα» καθώς θα συμμετέχουν 237 χώρες και διεθνείς οργανισμοί ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει στους έξι μήνες που διαρκεί, περισσότερους από 70 εκατομμύρια επισκέπτες συμπεριλαμβανομένων 5,5 εκατομμυρίων από το εξωτερικό.

Από αυτήν την καθολική συμμετοχή γίνεται σαφές ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες που δημιούργησε η διεθνής οικονομική κρίση με ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια προβάλλοντας μαζί με τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, το περιβάλλον, τα αστικά τοπία κ.α. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Μόνο οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων ανήλθαν το 2008 στα 1,66 δις Ευρώ. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας Κίνας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία έτη, φτάνοντας το 2008 τα 3,5 δις Ευρώ. Η συνεχής όμως αύξησή του οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές μας από την Κίνα (3,4 δις Ευρώ για το 2008, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν μόλις τα 109 εκ. Ευρώ).

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη για την τόνωση των Ελληνικών εξαγωγών και του τουρισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσία της χώρας μας στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης την οποία επιμελείται ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. Ωστόσο η καθυστέρηση διορισμού της νέας διοίκησης του Οργανισμού (ανέλαβε καθήκοντα στις 18/1/2010) προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, ενώ ακόμα και τώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία χρηματοδότησης για το Ελληνικό εκθεσιακό κέντρο .

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Εάν θα είναι έτοιμο το Ελληνικό κέντρο στα εγκαίνια της έκθεσης της 1η Μαΐου;
2. Εάν θα πραγματοποιηθούν Ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις, συνέδρια και επιχειρηματικές αποστολές κατά την διάρκεια της έκθεσης;»