ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σίγουρα ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Κουβέλης εδώ δεν είναι αρμόδιος για να δημιουργήσει επιχειρηματικά σχήματα. Αλλά είναι αρμόδιος, για να συνεχίσει την εμβάθυνση της λειτουργίας και την οργάνωση της λειτουργίας της οικονομικής διπλωματίας.
Καμία χώρα στον πλανήτη δεν έχει λύσει το πρόβλημα, πώς ασκείται η οικονομική διπλωματία. Από ποιό φορέα. Σε άλλες χώρες είναι στο Υπουργείο των Οικονομικών, σε άλλες στο Υπουργείο των Εξωτερικών και σε άλλες χώρες είναι σε Ανεξάρτητους Οργανισμούς. Ούτε εμείς το έχουμε λύσει. Έχετε την ευθύνη για μια υπηρεσία που άνηκε κάποτε στο Υπουργείο Εμπορίου. Πήγε στο Εθνικής Οικονομίας και κατέληξε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι υπάλληλοι στους οποίους είστε προϊστάμενος έχουν διαφορετικές καταβολές και νοοτροπίες λόγω της διαφορετικής τους προέλευσης. Επίσης, το παραδοσιακό σύστημα του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι πρόσφατα δεν αισθανόταν οικεία με την οικονομική διπλωματία.
Μέχρι πρόσφατα οι Πρέσβεις συστηματικά αρνιόντουσαν να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους ήταν και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και των Ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Δημιουργούνταν έτσι πάρα πολλές φορές γραφειοκρατικές δυσκολίες και δυσλειτουργίες.
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και βελτίωση των Β΄ Οικονομικών Διευθύνσεων του Υπουργείου. Σας το λέω αυτό με την ευθύνη ενός ανθρώπου που πέρασε από αυτή τη θέση και προσπάθησε να δει πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι υπηρεσίες αυτές. Υπάρχουν διευθύνσεις στο Υπουργείο, όπως η Β2, που καλύπτει όλα τα Βαλκάνια, τη Ρωσία, τις χώρες ΚΑΚ, αλλά και τους Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς και άλλες διευθύνσεις, οι οποίες υπολειτουργούν. Χρειάζεται να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των Β' Διευθύνσεων και για έναν ακόμη λόγο: Μέσα στη χρονιά, ενδεχομένως την επόμενη, θα έρθει η καινούργια σειρά των διπλωματικών, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να περάσουν πλέον από θέση προϊστάμενου οικονομικού γραφείου στο εξωτερικό, για να προαχθούν.
Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος αφορά την ισχνή ενασχόληση της Διπλωματικής Ακαδημίας με την Οικονομική Διπλωματία. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση - συνεργασία με την σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που έκανε αυτή την δουλειά μέχρι τώρα, ώστε οι επόμενες γενιές των Διπλωματών πραγματικά να είναι κατηρτισμένες, αλλά και να έχουν αγαπήσει το αντικείμενο.
Κύριε Υπουργέ το τελευταίο διάστημα γίνεται μία συζήτηση για το πώς θα πρέπει να περικόψουμε τις δαπάνες του Υπουργείου. Αυτή η συζήτηση έχει γίνει μέσα στο ΥΠ. ΕΞ. με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής, την οποία εγώ προσωπικά θεωρώ κορυφαίο λάθος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενταθούν οι πιέσεις από αυτούς που υπηρετούν στο εξωτερικό για να επιστρέψουν στο εσωτερικό. Αυτό που θα έπρεπε να κοιτάξετε κύριε Υπουργέ είναι να μειώσετε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό. Χωρίς όμως να αναστείλετε ενδεχομένως και την λειτουργία Πρεσβειών. Χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θίξετε τα γραφεία ΟΕΥ. Αυτό το έχουν κάνει ήδη άλλες χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία. Η Σουηδία τη φετινή χρονιά έχει αναστείλει την λειτουργία νομίζω 7 Πρεσβειών στο εξωτερικό. Θα εξοικονομήσετε πολύ περισσότερα χρήματα από το να φορολογήσετε το επίδομα αλλοδαπής, το οποίο είναι άδικο να φορολογηθεί.
Θα σας έλεγα επίσης κύριε Υπουργέ το εξής: ότι είναι παράλογο στην εποχή μας, να διευρύνονται οι θέσεις Εμπορικών Ακολούθων στην Δυτική Ευρώπη, 2 στο Μιλάνο, 2 στην Ρώμη, 3 στο Παρίσι. Δεν τους χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε όμως πολύ περισσότερο να ενισχύσουμε γραφεία τα οποία απευθύνονται στις νέες αγορές. Ανοίξαμε το γραφείο πέρυσι στο Ερμπίλ, στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τα πολιτικά και οικονομικά ερείσματα σε μια αγορά, που αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτά τα γραφεία πρέπει να ενισχυθούν.
Χαίρομαι που κάνατε σήμερα την ενημέρωση, όμως θα ήθελα να μας πείτε, γιατί 6 ήδη προγραμματισμένες αποστολές δεν τις κάνατε. Μεταξύ των οποίων και στη Σαουδική Αραβία, τον προηγούμενο μήνα.
Ξέρετε οι επιχειρηματικές αποστολές σε αντίθεση με το τι γινόταν στο παρελθόν, δεν επιβαρύνουν οικονομικά το Υπουργείο Εξωτερικών. Πλέον οι επιχειρηματίες πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της συμμετοχής τους και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.
Παράλληλα θέλω να σας πω, επειδή ακριβώς συζητάμε για το τι έχει γίνει και πώς μπορεί να εξελιχθεί, ότι σήμερα τα γραφεία του ΟΕΥ στο εξωτερικό, λειτουργούν και έχουν πιστοποιηθεί με ISO. Είναι η μοναδική ελληνική υπηρεσία η οποία έχει πιστοποιηθεί με ISO. Αυτό, για να υπάρχει μία τάξη οργάνωσης και να μην έρχεται ο κάθε καινούργιος υπεύθυνος διευθυντής – προϊστάμενος και να ανατρέπει την εσωτερική οργάνωση του γραφείου.
Παράλληλα κάναμε μία προσπάθεια προβολής όλων των θεμάτων μέσω του ιντερνέτ, ώστε να υπάρχει πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους στις ετήσιες εκθέσεις αλλά και οι διάφορες πληροφορίες που έρχονται στο κέντρο να φθάνουν άμεσα και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Να αξιοποιείται η πληροφόρηση που έχουν τα στελέχη μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, στα 60 γραφεία που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο.
Παράλληλα νομίζω επειδή έχετε και εσείς την εμπειρία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θα ξέρετε ότι τα Διεθνή Αναπτυξιακά Προγράμματα είναι μία πίτα 50 δις ευρώ ετησίως. Από αυτήν την πίτα η Ελλάδα, με εξαίρεση τα προγράμματα που η ίδια χρηματοδοτεί, παίρνει ελάχιστα, για να μην πω τίποτα. Η αξιοποίηση της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ως αγορά, στην οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να μετέχουν είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια με τον Ο.Η.Ε. και τη WORLD BANK ώστε ακριβώς να μετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτό. Πρώτον να γνωρίζουν και δεύτερον να ανακαλύπτουν τις ευκαιρίες από τους διαγωνισμούς, που διεξάγονται στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν αρκεί όμως μία φορά που το κάναμε. Αυτό θέλει μία διαρκή υπόμνηση.
Τέλος κύριε Υπουργέ θα ήθελα να σας πω ότι, την επόμενη της προκήρυξης των εκλογών, ήταν ήδη προγραμματισμένη μία κοινή παρουσίαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και της Υπουργού των Εξωτερικών, για να έρθουν στην εποπτεία, κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, το Invest in Greece και ο ΟΠΕ, τα οποία σήμερα ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και δεν ενσωματώνονταν απλά στο ΥΠ.ΕΞ., αλλά ερχόντουσαν και με μία προίκα από το ΕΣΠΑ 12,5 δις ευρώ. Για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών φτιάχτηκε Διαχειριστική Αρχή ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν εξαρτάται, πλέον, από την ελεημοσύνη του Υπουργού Ανάπτυξης ή του Υπουργού Οικονομικών. Έχει αυτόνομη διαχειριστική αρχή και σε αυτήν, ήδη, έχει αποφασιστεί να δοθούν 12,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Πρόγραμμα Εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σήμαινε αυτοδικαίως τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εποπτείας εφαρμογής αυτού του προγράμματος από τον Ο.Π.Ε. στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει να το συνεχίσουμε αυτό. Δεν μπορεί να έχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες. Δεν μπορεί σήμερα ο Ο.Π.Ε. να συζητάει ότι θέλει να φτιάξει δικά του γραφεία εκπροσώπησης στο εξωτερικό, εκεί που έχουμε Εμπορικούς Ακόλουθους. Δεν μπορεί ο Ο.Π.Ε. να κάνει επιχειρηματικές αποστολές την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει επιχειρηματικές αποστολές και να μη συνεννοούνται. Χρειάζεται άμεση εποπτεία. Χαίρομαι διότι απέκτησε τελικά Διευθύνοντα Σύμβουλο ο Ο.Π.Ε. μετά από 5 – 6 μήνες.
Κύριε Υπουργέ, προχωρήστε με αυτή τη λογική, αλλά προχωρήστε με άλλη νοοτροπία. Όταν ένας Υπουργός των Εξωτερικών πάει για να ενισχύσει την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, πηγαίνει ως άνθρωπος που θέλει με το πολιτικό βάρος να διεκδικήσει την επίλυση προβλημάτων. Εμείς εφαρμόσαμε αυτήν την πολιτική με το βαλιτσάκι από Υπουργείο σε Υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία για να λύσουμε προβλήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Στα Βαλκάνια υπάρχουν 16,5 δις ευρώ επενδύσεις, 72.000 εργαζόμενοι, 3.200 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών και η υπ΄ αριθμόν ένα θέση ξένου επενδυτή στην Αλβανία, υπ΄ αριθμόν 2 στη Σερβία, υπ΄ αριθμόν 3 σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αυτό εθνικά και πολιτικά είναι πολύ ισχυρό. Όμως, πρέπει, αυτό να μην εγκαταλειφθεί, χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά.
Δεν αρκούν οι θέσεις και δεν αρκούν δύο άνθρωποι για να καλύψουν τις ανάγκες του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρέπει να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με τον προϊστάμενό σας Υπουργό Εξωτερικών και Πρωθυπουργό για το πλαίσιο αρμοδιοτήτων σας – αν δεν κάνω λάθος ακόμη δεν υπάρχουν – αλλά πάνω από όλα για να οργανωθεί το Υπουργείο και να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα ταξιδεύει κάθε εβδομάδα, ενδεχομένως, σε δύο προορισμούς, για να μπορέσει να ενισχύσει αυτή την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.