ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ένταση, που δημιουργείται γύρω από το μείζον αυτό θέμα, δείχνει τη σκοπιμότητα για την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφερε να συζητηθεί τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό, η χώρα περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση, υπάρχει ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον του τόπου και βέβαια είναι απούσα η Κυβέρνηση.
Ο κ. Ραγκούσης, που έχει βάλει το open-gov για να ακούει τους πολίτες, δεν είναι εδώ για να ακούει τους Βουλευτές! Η Κυβέρνηση, που τόσο πολύ σέβεται τη γνώμη του οποιουδήποτε στείλει ένα email, έχει αφήσει εκπρόσωπο της την Υφυπουργό και ουσιαστικά απουσιάζει από την αίθουσα. Λείπει η πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από τη μεγάλη θεσμική μεταβολή, την οποία θέλουν να κάνουν. Δεν πιστεύω ότι έντεκα η ώρα το βράδυ της Τρίτης βρίσκονται στα γραφεία τους. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εγώ θα σας διαβάσω ένα μήνυμα, που έλαβα φέτος τα Χριστούγεννα, από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Λέει:
Αν περάσεις παράνομα τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, παίρνεις δώδεκα χρόνια φυλακή.
Αν περάσεις παράνομα τα Ιρανικά σύνορα, κρατείσαι επ’ αόριστον.
Αν περάσεις παράνομα τα Αφγανικά σύνορα, πυροβολείσαι.
Αν περάσεις παράνομα τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, φυλακίζεσαι.
Αν περάσεις τα παράνομα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε χτυπάει η Αστυνομία και σε στέλνει πάλι έξω.
Αν περάσεις παράνομα τα σύνορα της Κίνας, μάλλον δεν θα ακούσει κανένας νέα από σένα στον υπόλοιπο βίο σου αν υπάρξει.
Αν περάσεις παράνομα τα σύνορα της Βενεζουέλας, κατηγορείσαι ως κατάσκοπος και έχεις τις ανάλογες συνέπειες.
Αν περάσεις παράνομα τα σύνορα της Κούβας, γίνεσαι πολιτικός κρατούμενος με τις ανάλογες συνέπειες.
Λέει επίσης: Αν περάσεις παράνομα τα ελληνικά σύνορα θα βρεις δουλειά, θα πάρεις άδεια οδήγησης, θα πάρεις μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, θα πάρεις κουπόνια φαγητού, θα πάρεις πιστωτικές κάρτες και αφού πάρεις, πάρεις, πάρεις, σε μερικές περιπτώσεις μπορείς να πάρεις και δικαίωμα ψήφου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν το λέω για να διακωμωδήσω τη συζήτηση. Το λέω γιατί είναι το μήνυμα που στέλνουμε με αυτό το νομοσχέδιο στον κόσμο. Είναι το λάθος μήνυμα σε μια στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από οικονομική κρίση και οι προβλέψεις της ίδιας της Κυβέρνησης -μέσω του αξιότιμου Υπουργού Απασχόλησης - μιλάνε για ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν προβλέψεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που μιλάνε για αύξηση της ανεργίας στο 20%.
Η χώρα μας βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δέχεται μια απίστευτη πίεση λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, η οποία βαίνει αυξανόμενη ό,τι αστυνομικά μέτρα και να πάρουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε μόνο με την αστυνόμευση να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συνδυασμένες και πολλαπλές πολιτικές, να στείλουμε κατ’ αρχάς το μήνυμα ότι δεν θέλουμε άλλους.
Βρέθηκα πέρυσι το καλοκαίρι στη Φιλανδία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συζητώντας το πρόβλημα της μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης με τον ομόλογό μου, ρώτησα πόσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται κάθε χρόνο στη Φιλανδία, μια χώρα σκανδιναβικού μοντέλου από αυτά που οραματίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μου απάντησε: «Είκοσι». Φαντάστηκα εννοούσε είκοσι χιλιάδες. Μου είπε: «Όχι, είκοσι τον αριθμό». Όταν εμάς είναι εκατόν είκοσι χιλιάδες ετησίως…
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Από το Βόρειο Πόλο καβάλα στις πολικές αρκούδες θα περάσουν οι λαθρομετανάστες;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η διαφορά, κύριε συνάδελφε. Γι’ αυτό και εμείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση, να είμαστε πιο χαλαροί από τις χώρες του Σκανδιναβικού Βορρά. Δεν μπορεί να στέλνουμε το μήνυμα σήμερα ότι θέλουμε και άλλους.
Εγώ θα σας έλεγα ότι χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική και η μεταναστευτική πολιτική δεν συζητείται. Μία μεταναστευτική πολιτική έχει να κάνει με συμβάσεις με τρίτες χώρες, συμβάσεις επαναπροώθησης. Και δεν είναι μόνο η Τουρκία. Είναι όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.
Παραδείγματος χάρη, φέτος το καλοκαίρι συλλάβαμε πενήντα λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές. Το Μπαγκλαντές δεν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα και για να τους δώσει ταξιδιωτικό έγγραφο να γυρίσουν στη χώρα τους πέρασαν δύο μήνες. Δύο μήνες, τους οποίους τους φιλοξενούσαμε, τους παρείχαμε όλες τις υπηρεσίες της κοινωνικής προστασίας, όχι βεβαίως σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας αφού θα μπορούσαν να φύγουν και να πάνε στην παρανομία κ.ο.κ.
Πρέπει να συνάψουμε τέτοιες συμφωνίες και να αξιοποιήσουμε τα λεφτά της αναπτυξιακής βοήθειας που δίνουμε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, αντί να καλλιεργούμε το όραμα της πράσινης ανάπτυξης, το οποίο δεν θα μας αποφέρει έσοδα, να κάνουμε συμφωνίες με όλες τις χώρες, από τις οποίες προέρχονται μετανάστες. Αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε. Ήμασταν στα όρια να το ολοκληρώσουμε με την Αίγυπτο. Η Ιταλία για να κλείσει τα σύνορα της Λιβύης πλήρωσε 500.000.000 ευρώ. Η Ελλάδα έχει καθαρό πρόσωπο και δεν είναι χώρα η οποία έχει λειτουργήσει σαν δυνάστης σε χώρες του τρίτου κόσμου. Μπορεί με πολύ λιγότερα χρήματα να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προχωρήσει παρακάτω. Εγώ θα σας πω το εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το κόστος το οποίο δηλώνουμε στον ΟΑΣΑ, ότι καταβάλουμε ετησίως σε έξοδα εκπαίδευσης και περίθαλψης μεταναστών στη χώρα μας ξεπερνάει τα 130.000.000 ευρώ. Είναι σημαντικό, δεν είναι αμελητέο το νούμερο. Και δεν λέω σε καμία περίπτωση να κοπεί. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορείτε να πείτε ότι λύνεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δια του νομοσχεδίου, με το οποίο απονέμεται ιθαγένεια σε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Αυτό το οποίο θα έπρεπε πραγματικά να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτήν την πίεση, ήταν μία άλλη πολιτική. Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να δημιουργείτε ένα καινούργιο εκλογικό σώμα. Και το κάνετε ύπουλα, το κάνετε βεβιασμένα και το κάνετε με στόχο το Νοέμβρη, τις Δημοτικές Εκλογές. Αισθανόσαστε ότι θα υπάρχει δυσαρέσκεια στην πολιτική σας, αισθανόσαστε ότι δεν θα έχετε κοντά σας τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού βεβιασμένα θα φέρετε και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ χωρίς προικοδότηση να εφαρμοστεί και θέλετε να δημιουργήσετε ένα καινούργιο εκλογικό σώμα, στο οποίο θα έχετε εσείς το μονοπώλιο. Αλλά να ξέρετε ότι με την αλλαγή του εκλογικού σώματος δεν θα καταφέρετε πάλι να κερδίσετε. Γιατί αυτό που θα δημιουργήσετε θα είναι πολλαπλές ταχύτητες ακόμα και στις κατηγορίες των ίδιων των μεταναστών, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στα όσα ήδη υπάρχουν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)