Να μη γίνουν περικοπές στο Πρόγραμμα Αντιπυρικής Προστασίας ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως επισημαίνει η ολοένα αυξανόμενη ένταση των πυρκαγιών καθιστά αναγκαία την εκτέλεση έργων και εργασιών για την αντιπυρική προστασία από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητά να πληροφορηθεί το ύψος της χρηματοδότησης αλλά και το πώς θα κατανεμηθεί. Συγκεκριμένα στην ερώτηση του αναφέρει:

«Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει αποδειχθεί ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτείται συντονισμός και στενή συνεργασία όλων των φορέων, η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους και βέβαια η εκπόνηση προγραμμάτων για την εκτέλεση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο της πρόληψης και της κατάσβεσης.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας δεδομένου ότι η ένταση του φαινομένου διαρκώς αυξάνεται, απειλεί ανθρώπινες ζωές και προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας και στις περιουσίες των πολιτών.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παράπονα και καταγγελίες για ελλιπή χρηματοδότηση αυτών των δράσεων. Με δεδομένο ότι σε ένα περίπου μήνα, μετά το τέλος των εαρινών βροχοπτώσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν από τους φορείς της Τ.Α. τα έργα και οι εργασίες για την αντιπυρική προστασία,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Εάν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
2. Ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης και πως θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμους της χώρας;»