ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με καθυστέρηση μηνών έρχεται επιτέλους να συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εθεωρείτο ο ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι το μόνο, το οποίο πραγματικά έχει συζητηθεί από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν έχει ανοίξει κανένας διάλογος για οποιοδήποτε αναπτυξιακό ή άλλο νομοσχέδιο, που θα μπορέσει να φέρει μία κινητικότητα στην αγορά. Έτσι το παρόν νομοσχέδιο είναι το βασικό βήμα της οικονομικής πολιτικής και έχει μόνον έναν στόχο: να μειώσει τα ελλείμματα και να μειώσει και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα για το διεθνή δανεισμό της. Κατάφερε τίποτα από τα δύο;
Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα μπορώ να σας πω ότι τα σημερινά νέα, έστω και αν δεν έχει εφαρμοστεί στην ολότητά του το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι τραγικά.
Υστέρηση εσόδων το πρώτο 3μηνο 216 εκατομμύρια ευρώ από το στόχο. Τρεις μόνο από τις 67 εφορίες των Αθηνών έχουν πιάσει το στόχο τους και υπάρχουν μάλιστα και άλλες 23 οι οποίες δεν έχουν φέρει στοιχεία για το τι κατάφεραν το πρώτο τρίμηνο. Και χαίρεται η Κυβέρνηση ότι έχει ανασυγκροτήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό!
Παράλληλα, από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που προεκλογικά μας λέγατε ότι θα εισπράξετε και εγγράψατε στον Προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό είσπραξης αυτά τα 32 δισεκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών, ο στόχος του 1,5 δισεκατομμυρίου σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετείται. Και αυτές είναι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών που σήμερα δίνονται στις εφημερίδες.
Παράλληλα, υπάρχει μία αύξηση του ελλείμματος της Κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο κατά 11,8%. Αυξήθηκε από 1,4 που ήταν το 2009 σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στους δύο πρώτους μήνες και δεν υπολογίζεται σε αυτό το γεγονός ότι έχετε αναστείλει τις πληρωμές σε πάρα πολλούς τομείς. Έχετε δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση πολύ λιγότερα από ό,τι έπρεπε και οφείλονταν από την πρώτη δόση. Δεν έχετε πληρώσει κανένα χρέος νοσοκομείου το πρώτο τρίμηνο. Όταν, λοιπόν, δεν έχετε κάνει τις πληρωμές και έχει αυξηθεί το έλλειμμα κατά 11,8%, τι να περιμένουμε στο τέλος του χρόνου;
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει μόνο στόχο την αύξηση των εσόδων, αλλά έχει και στόχο την ανάπτυξη στη χώρα, δεν θα φέρει τους προσδοκώμενους στόχους. Και λέω «δυστυχώς» ως Έλληνας πολίτης, ως Έλληνας Βουλευτής που θα ήθελα πραγματικά να πιαστούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού και θα ήθελα να μειωθεί το έλλειμμα και θα ήθελα να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Δεν θα το καταφέρετε, γιατί έχετε παγώσει με την πολιτική σας την αγορά. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ θα σας πω μόνο ότι σήμερα που συζητάμε, παρά το ότι ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε με όλες αυτές τις αμφιβολίες ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρ’ όλα αυτά τα spreads είναι στις 420 μονάδες βάσεις.
Πώς τα αντιμετωπίζετε; Ποια είναι η εμπιστοσύνη που σας δείχνουν σήμερα οι αγορές, ποια είναι η εμπιστοσύνη απέναντι στην οικονομική και φορολογική σας πολιτική; Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του έγκυρου Economist. Δεν λέω ότι διαπνέεται πάντοτε από φιλελληνικά αισθήματα, αλλά τουλάχιστον είναι ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας, το οποίο διαβάζουν πάρα πολλοί έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές παγκοσμίως.
Ενώ, λοιπόν, σας δίνει εύσημα στις πολιτικές στήλες για τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει λαϊκή υποστήριξη στη δύσκολη και περιοριστική πολιτική της Κυβέρνησης, παράλληλα στις οικονομικές στήλες – στο τεύχος που κυκλοφορεί – λέει ότι στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το τέρας του χρέους και θα πάει από το 130% στο 150% του Α.Ε.Π. Αυτή είναι η ανάλυση. Και αν δεν προχωρήσετε πραγματικά σε πολιτικές αναπτυξιακές, δεν θα μπορέσετε να το μειώσετε.
Και θα σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ, επειδή σας άκουσα και στην πρωινή σας τοποθέτηση, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με τον τρόπο με τον οποίο φορολογείτε σήμερα τα ακίνητα, ακόμα και να εκποιήσετε δημόσια περιουσία, θα είναι αδύνατο να βρείτε τιμές, οι οποίες να φτάνουν κοντά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Γιατί ποινικοποιείτε την ακίνητη περιουσία. Και δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί για οποιονδήποτε έχει σήμερα ακίνητα ή θέλει να επενδύσει στα ακίνητα, θα είναι πάρα πολύ δυσβάσταχτο το τέλος διατήρησης.
Και θέλω να πω μια τελευταία κουβέντα, έχοντας διατελέσει και Υφυπουργός των Εξωτερικών. Θεωρώ ότι είναι σαφέστατο λάθος η φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής. Θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι έσοδα.
Και θα μπορούσαμε κάλλιστα – πράγμα το οποίο ζητάω κατ’ επανάληψη από τον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών να κάνει – να αναστείλουμε τη λειτουργία διαφόρων αντιπροσωπειών μας στο εξωτερικό, όπως έχει κάνει η Σουηδία, που έχει αναστείλει τη λειτουργία σε πάνω από 15 αντιπροσωπείες στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε πολυτελέστατες αντιπροσωπείες στο εξωτερικό. Να το κάνουμε άμεσα.
Θα έχουμε περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι με το να φορολογήσουμε το επίδομα αλλοδαπής, το οποίο άλλωστε δεν είναι εισόδημα. Βρίσκεται εκεί, για να αντιμετωπίσουν ζωτικές ανάγκες διαβίωσης οι Έλληνες που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι με την πολιτική σας αυτή και ιδιαίτερα απέναντι στους διπλωμάτες, αφενός αδικείτε έναν εκλεκτό κλάδο της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας, αφετέρου θα δημιουργήσετε μια διαρκή πίεση για επιστροφή στην έδρα, για επιστροφή στην Αθήνα πολλών και άξιων διπλωματών, που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)