Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες
Η σημερινή Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματος πραγματοποιείται στην πλέον κρίσιμη καμπή για την χώρα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένη από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, τους ερασιτεχνισμούς, τις γκάφες και κυρίως από την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου μετέτρεψε όπως σωστά λέει ο πρόεδρος μας μια κρίση ελλειμμάτων σε κρίση δανεισμού για τη χώρα.
Δυστυχώς με την ακραία ανευθυνότητα που επέδειξαν οδηγούν τον Τιτανικό κατευθείαν στο παγόβουνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επί τέσσερεις μήνες ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το μόνο που έκαναν ήταν να συκοφαντούν και να λοιδορούν την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ίδια τη χώρα. 
Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Πρωθυπουργό να ωραιοποιεί την εικόνα της χώρας του. Έχει χρέος όμως να την προστατεύει. Και αυτό δεν το έκανε.
Δυστυχώς για μας οι κυβερνώντες έχουν μπερδέψει την κινητικότητα με την αποτελεσματικότητα
Καμία μα καμία κυβέρνηση από το 1974 μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε επτά ολόκληρους μήνες για να καταρτίσει το δικό της φορολογικό νομοσχέδιο.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή έσβηναν κι’ έγραφαν. Καμία αναπτυξιακή λογική. Μόνο φόροι, φόροι και πάλι φόροι.
Κατάφεραν να θεωρείται εχθρός του κράτους όποιος μέσα από κόπους και θυσίες έφτιαξε ένα άνετο σπίτι για την οικογένεια του. Όποιον έκανε το «λάθος» να αγοράσει ένα σπίτι για τα παιδιά του.
Μ’ αυτές τις επιλογές οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα και τα εκατοντάδες επαγγέλματα που ζουν απ’ αυτήν στο μαρασμό.
Αγνοούν οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ ότι όσες φορές μετά τον πόλεμο απογειώθηκε η Ελληνική οικονομία αυτό έγινε γιατί υπήρχε έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας. Αυτό συνέβη στην περίοδο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, την περίοδο της αστυφιλίας αλλά και όταν ήρθαν τα ευρωπαϊκά πακέτα και στη συνέχεια με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι υπέρογκη φορολογία στα ακίνητα θα καθίσει την αγορά. Και δεν είναι μόνο η οικοδομή που θα πληγεί αλλά ολόκληρη η οικονομία που χρηματοδοτείται από τις υψηλές τιμές των ακινήτων.
Τα πρώτα δείγματα γραφής για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ είναι αποκαρδιωτικά. Αυτό φάνηκε στην υστέρηση των εσόδων και την αύξηση του ελλείμματος το πρώτο τρίμηνο του 2010. Οδηγούν την χώρα με μαθηματική ακρίβεια στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Και αντί να βοηθήσουν τους κλάδους που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους οδηγούν με πολιτικές παλινωδίες στο μαρασμό.
Πάρτε παράδειγμα τον τομέα της Ναυτιλίας που έφερε συνάλλαγμα στη χώρα 19, 1 δις Ευρώ το 2008. Όλοι γνωρίζαμε ότι η ύπαρξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί μια Ελληνική ιδιομορφία. Στην αρχή σπεύσανε να το καταργήσουνε. Επτά μήνες μετά, παίρνουν το χαρτοφυλάκιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και το μεταφέρουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!
Πρόκειται για μια ακραία ανευθυνότητα. Για μια εγκληματική πολιτική που θα θα διώξει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου από την πατρίδα της.  
Φίλες και φίλοι
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σε αυτή την Αίθουσα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η χώρα πληρώνει σήμερα τριάντα χρόνια λανθασμένων πολιτικών επιλογών στην οικονομία. Πληρώνει τον λαϊκισμό, την νοοτροπία να ζούμε με δανεικά και κυρίως την αδυναμία ολόκληρου του πολιτικού κόσμου να υποσκελίσει το πολιτικό κόστος. Την συνήθεια να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Αυτά είναι τα πραγματικά αίτια της κρίσης και αφορούν και την δική μας παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι για όλα ευθύνεται η τελευταία διακυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτή η ψευδαίσθηση θα το απομακρύνει μια ώρα αρχύτερα από την εξουσία.
Εγώ, πιστεύω πραγματικά ότι αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα, για τον Ελληνικό λαό αλλά και για την παράταξη μας - λόγω της οδυνηρής ήττας της 4ης Οκτωβρίου - πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να στραφούμε προς την κοινωνία.
Τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε τον εσωκομματικό διάλογο.
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να επικαιροποιήσουμε τις αρχές και τις θέσεις μας.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποστασιοποιείται από αυτή τη διαδικασία.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα των μεγάλων πολιτικών επιλογών για την χώρα. Εγώ προσωπικά -όπως κι’ εσείς- πιστεύω ότι παραμένει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να το αποδείξουμε στον κόσμο που απογοητεύσαμε. Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το κλίμα της γενικευμένης δυσπιστίας.
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΝΔ δεν θα γίνει με την διαδικασία του αυτόματου πιλότου. Αυτό μπορεί να γίνει με την διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Οτιδήποτε άλλο θα διαιωνίσει την εσωστρέφεια, την πολυγλωσσία, την έλλειψη συνοχής και τις προσωπικές στρατηγικές.
Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες
Η διατύπωση προτάσεων δεν μπορεί να γίνει με την λογική να αγκαλιάσουμε όλους εκείνους που πλήττονται από τα μέτρα.
Πρέπει να απευθύνονται στις υγιείς δυνάμεις του τόπου.
Να διαπνέονται από μια αναπτυξιακή λογική.
Να αγκαλιάζουν και να επενδύουν σε εκείνες τις ομάδες που μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω τις εξείς:
Πρώτον: Νέο σύστημα κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ο προυπολόγιμσός να καταρτάται ανά διεύθυνση υπουργείου. Στο κόστος να προσμετράται και η μισθωδοσια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε πόσο κοστίζουν, και πόσο αποδίδουν οι υπηρεσίες του κράτους τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν χρείαζεται να αλλάξουν, συγχωενευτούν ή ακόμα και καταργηθούν υπήρεσίες που κοστίζουν πολλά και προσφέρουν λίγα
Δεύτερον: Σοβαρός μετασχηματισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΣΕ για τον οποίο η Ν.Δ. δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την παρέμβαση της. Δεν πορούμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε έναν οργανισμό που κοστίζει πολλά και προσφέρει ελάχιστα. Π.Χ. Η Γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη που εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα αύξησε την διάρκεια της διαδρομής κατά 30 λεπτά (σε 2,5 ώρες) εξυπηρετεί και η λειτουργία της μας κοστίζει 70 εκ. Ευρώ το χρόνο ενώ δεν κανέναν επιβάτη. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει?
Πολύ σωστά και πολύ έγκαιρα ο Πρόεδρος μας κατέθεσε τις 23 προτάσεις για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας.
Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η κρίση γεννά τις ευκαιρίες. Είναι σωστό. Και η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας αφορά και το κόμμα μας. Αν εμείς αλλάξουμε και αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ στην αυταρέσκεια του και στις ψευδαισθήσεις του τότε ο Ελληνικός λαός θα κλείσει τα αυτιά του στα κόμματα διαμαρτυρίας και θα στραφεί και πάλι σε εμάς.