ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι σήμερα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα για την εθνική οικονομία. Σήμερα δανείστηκε η χώρα μας με το υψηλότερο επιτόκιο που έχει ποτέ δανειστεί. Και σήμερα αποδείχτηκε κάτι, κύριε Πρόεδρε. Αποδείχτηκε ότι η κινητικότητα την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση όλο το τελευταίο εξάμηνο δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, οι αγορές γυρίσανε πλάτη και στο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρατε την προηγούμενη εβδομάδα, γυρίσανε πλάτη και στις αισιόδοξες προβλέψεις τις οποίες έχετε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο και για έναν ακόμη λόγο: επειδή δεν έχετε συζητήσει ακόμα για το πως θα αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία αντιγράφοντας και μάλιστα με κακά ελληνικά, κοινοτική Οδηγίας χωρίς να εμπεριέχει το νομοθέτημα, το οποίο συζητάμε έστω και το ελάχιστο ψήγμα πολιτικής τόλμης για την απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Και αυτό ιδιαίτερα όταν αφορά η συγκεκριμένη οδηγία περίπου το 60% των απασχολούμενων στη χώρα μας. Τι κάνετε; Διευκολύνετε τη γραφειοκρατία. Δεν τολμάτε να κάνετε ένα βήμα παρακάτω, που θα αναγκαστείτε να κάνετε στο μέλλον, όταν μέσα από επώδυνες διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φέρετε τα πάνω κάτω στην ασφάλιση. Ήδη ο Υπουργός Απασχόλησης μιλάει για περικοπές που ξεπερνάνε τη φαντασία και πολύ περισσότερο τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ. Πριν από δύο χρόνια καταθέσατε πρόταση μομφής όταν τόλμησε η Νέα Δημοκρατία να συγχωνεύσει εκατόν τριάντα ταμεία σε δεκατρία.
Θα το κάνετε όταν θα αναγκαστείτε να αποδείξετε και στις αγορές, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι η οικονομία μας και ιδιαίτερα ο τομέας της απασχόλησης θα πρέπει να ανοίξει. Και τότε θα κοιτάξετε να ανοίξετε τα ελεύθερα επαγγέλματα. Όμως δεν το κάνετε σήμερα και απορώ γιατί δεν το κάνετε. Έχετε πολυτέλεια χρόνου; Πιστεύετε ότι έχετε την άνεση να νομοθετήσετε πάλι και πάλι; Πιστεύετε ότι όλες αυτές οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα υπογραφούν κάποια στιγμή; Είναι αδύνατον να υπογραφούν και το ξέρουν όλοι σε αυτήν την Αίθουσα που έχουν διαχειριστεί εξουσία. Είναι τέτοια η αδράνεια του συστήματος και ο όγκος της γραφειοκρατίας, που αποκλείεται, χωρίς πολιτική απόφαση, να προχωρήσει από μόνη της η διοίκηση σε μια σύνθεση απόψεων για το πώς και πια επαγγέλματα θα ανοίξουν και με ποιες διαδικασίες. Το έχουμε βιώσει όποιοι έχουμε διαχειριστεί έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα την οποιαδήποτε εξουσία.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο φέρνετε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, δείχνει ακριβώς αυτό που λείπει από την κυβέρνησή σας, δηλαδή η αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής. Χθες το βράδυ ένας επιχειρηματίας ανέλυσε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο έχετε καταθέσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή και το έκανε φύλο και φτερό. Τα νούμερα και οι προβλέψεις σας είναι τόσο φιλόδοξα, ξεπερνάνε την οικονομική πραγματικότητα και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος αντίλογος στο ότι θα προχωρήσετε για να αυξηθούν η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση, η κίνηση στην αγορά. Μπορείτε τώρα που θα τοποθετηθείτε να μας πείτε πότε φιλοδοξείτε ότι θα ολοκληρωθεί η υπογραφή αυτών των κοινών υπουργικών αποφάσεων; Μπορείτε να αναλάβετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα απελευθερωθούν οι εσωτερικές μεταφορές; Όπως πολύ σωστά είπε ο εισηγητής μας δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερο να πας ένα εμπόρευμα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη από το να το πας από την Αθήνα στο Μιλάνο.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση περί πράσινης ανάπτυξης και περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απελευθέρωσης της ενέργειας και να υπάρχει ακόμα γραφειοκρατία σε τέτοιο βαθμό. Δεν μπορεί σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας να μην είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε πέντε αυγά για να κάνουμε όχι μόνο ομελέτα, αλλά μία αλλαγή στο σκηνικό χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο. Γιατί είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τον τόπο να πείσουμε τις αγορές, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην οικονομική κρίση και ότι μπορούμε να παράξουμε ανάπτυξη.
Τέλος, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις, πέρα από τις γενικές πολιτικές. Το πρώτο αφορά την παρατήρηση ότι όλα αυτά τα παραπέμπετε στα ΚΕΠ για όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν έχετε κόψει τους συμβασιούχους από τα ΚΕΠ και έτσι τα ΚΕΠ σήμερα υπολειτουργούν. Δεν έχουν κόσμο να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Δεύτερον στη μετάφραση και κύρωση μιας κοινοτικής οδηγίας, μη μας βάζετε τόσο φωτογραφικές διατάξεις, όπως στο άρθρο 39, που φωτογραφίζετε κάποιον που θέλετε να τον αποσπάσετε από κάπου. Κάντε το αυτό σε κάποιο πολυνομοσχέδιο σκούπα και μη βάζετε τα ρουσφέτια σε κοινοτικές οδηγίες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)