Άρθρο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής"

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια προαναγγέλλεται όλο και πιο συχνά το τέλος της μεταπολίτευσης. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες με ορατό τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας εμφανίζει πλέον ως αδήριτη την ανάγκη να περάσουμε στη «νέα μεταπολίτευση».
Η Μεταπολίτευση του 1974 εδραίωσε τη Δημοκρατία και ευθυγράμμισε την Ελλάδα με τις δημοκρατίες που διαμορφώθηκαν στον μεταπολεμικό κόσμο. Παράλληλα ανέδειξε μια νέα γενιά, τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία αντί να δικαιώσει την αγωνιστικότητα της συμβιβάστηκε και πορεύθηκε με δανεικά συνθήματα και χρήματα.
Προσωπικά δεν αρνούμαι τις ευθύνες της φιλελεύθερης παράταξης για την πορεία της χώρας από το 1980 έως σήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη παρρησία τους πολιτικούς εκπροσώπους αυτής της γενιάς που βρίσκονται στην Αριστερά και το Κέντρο.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ομοψυχία και σύνθεση απόψεων Το πέρασμα στη «νέα μεταπολίτευση» δεν θα γίνει με την επιβράβευση αντιδραστικών πολιτικών. Δεν μπορεί να γίνει από το πεζοδρόμιο και με τη λογική να… «πληρώσει ο διπλανός μου».
Η «νέα μεταπολίτευση» Θα πάρει σάρκα και οστά μόνο όταν η χώρα μας επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή τροχιά που θα έχει υγιή και μόνιμα χαρακτηριστικά. Όταν επιστρέψει με αξιώσεις στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ανεύθυνο προεκλογικό της λόγο επιχειρεί μια φιλελεύθερη στροφή και η Νέα Δημοκρατία συναισθανόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις και στηρίζει όλες εκείνες τις προσπάθειες που θεωρεί αναγκαίες.
Καλώς η κακώς, εκούσια ή ακούσια σε τέτοιες κρίσιμες καμπές οι πολιτικές παρατάξεις επαναπροσδιορίζονται. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να εξυγιανθεί, να μιλήσει ξανά τη γλώσσα της αλήθειας και να απαλλαγεί οριστικά από τον δήθεν προοδευτισμό και το περιβόητο πολιτικό κόστος που το οδήγησε σε ανυποληψία.
Μακάρι σε αυτήν την διαδικασία του επαναπροσδιορισμού να συμμετάσχουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Είναι λαϊκή απαίτηση η συνένωση των δυνάμεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Όποιος δεν την αντιληφθεί τώρα θα βρεθεί στο περιθώριο της «νέας μεταπολίτευσης».