ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πολύ φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά επιδιδόμαστε σε νομοθετικό λαϊκισμό. Φωνάζει η κοινωνία, σωστά αντιδρούμε, πρέπει να αντιδράσουμε, οφείλουμε να αντιδράσουμε και τι κάνουμε; Επαναλαμβάνουμε διατάξεις που ήδη υπάρχουν που δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και βάζουμε πολύ μεγαλύτερες ποινές. Αυτό κάνουμε σήμερα. Διατάξεις που αφορούν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και των εμπλεκομένων στη δημόσια διοίκηση και των δημοσιογράφων και λέμε πλέον ότι η απόκρυψη των στοιχείων θα επισύρει ακόμα μεγαλύτερες ποινές.
Μα, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος το 2003 κανένας μα κανένας από τους ελεγχόμενους δεν τον παρέβη; Έχουμε έστω και μια περίπτωση που να έφερε αυτός ο νόμος αποτέλεσμα; Άρα, το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος ή η ποινή. Το πρόβλημα είναι η διαδικασία. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τη διαδικασία ελέγχου. Η διαδικασία είναι που πάσχει. Γιατί σήμερα υπάρχουν οι ποινές και η διαδικασία δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν ποινές για τις off shore και δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι μπορεί κάτι να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση δηλαδή να υπάρξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Συγκεκριμένα σκάνδαλα συγκλονίζουν τον τόπο. Μίζες 97 εκατομμύρια ευρώ έχει δώσει η FEROSTAL για τα ελληνικά υποβρύχια, 56 εκατομμύρια μίζες έχει δώσει η SIEMENS, οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μίζες καθημερινά σε γιατρούς και γίνεται αντίστοιχη έρευνα στην Αγγλία. Υπάρχει η υπόθεση του Βατοπεδίου, η υπόθεση των Ομολόγων για τις οποίες έχει γίνει τόσος λόγος.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας που υπηρετεί τη διαφάνεια δεν χρησιμοποιεί το κράτος για να βρει ποιοι πλούτισαν παράνομα; Γιατί δεν χρησιμοποιείτε το ΣΔΟΕ; Μην τους πάτε με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, μην τους πάτε με καμία διάταξη περί παράβασης καθήκοντος, γιατί έχουν κριθεί και ατελέσφορες και χρονοβόρες και με σφιχτές παραγραφές. Πηγαίνετέ τους για φοροδιαφυγή. Ανοίξτε τους λογαριασμούς όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ανοίξτε τους λογαριασμούς όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Όχι μόνο των πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών και υπάλληλων του Ο.Τ.Ε. αλλά και αυτών που βρέθηκαν στις Επιτροπές και αυτών που συνέταξαν τα τεύχη δημοπράτησης και αυτών που έκαναν τις διάφορες εγκρίσεις. Ανοίξτε τους λογαριασμούς και νομίζω ότι θα βρείτε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Η παραγραφή στις φορολογικές υποθέσεις είναι ακόμα ισχυρή από το 2000 αφού από τότε καμία φορολογική υπόθεση δεν έχει παραγραφεί. Γι’ αυτό έχετε πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά σας.

Πόσοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με τα υποβρύχια; Εκατό άνθρωποι; Δεν χρειάζεται ούτε η Βουλή να αποφασίζει ούτε κανένας. Άνετα, άμεσα να το κάνετε και θα βρείτε λαβράκια.
Να σας πω γιατί δεν δείχνετε ότι έχετε πραγματικά διάθεση καταπολέμησης της διαφθοράς και των περιπτώσεων που αφορούν τις μίζες; Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση πολιτικού προσώπου, του κ. Τσουκάτου, ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από τη SIEMENS. Ποια ποινή έχει επιβληθεί στον κ. Τσουκάτο; Φορολογικό πρόστιμο για την απόκρυψη του εισοδήματος του ενός εκατομμυρίου μάρκων του έχει επιβληθεί;
Γιατί μας λέτε λοιπόν ότι είσαστε αποφασισμένοι να συγκρουστείτε; Εγώ δέχομαι ότι δεν τα πήρε για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ισχυρίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν τα έδωσε στο ταμείο του κόμματος. Κάπου τα πήγε όμως.
Ξέρετε πόσο είναι το φορολογικό πρόστιμο, στην περίπτωση παράβασης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει διαπιστωθεί πριν από μία δεκαετία; Σήμερα, με τις προσαυξήσεις, θα κληθεί να πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα έχει και την ποινική ευθύνη.
Έτσι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αντιμετωπίζεται το θέμα της διαφθοράς και μάλιστα άμεσα, αρκεί το κράτος να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει στα χέρια του και να τους χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Γιατί αυτό το οποίο ούτε εσείς, ούτε εγώ δεχόμαστε, ούτε όλοι οι συνάδελφοι δέχονται είναι να επικρέμαται πάνω από τον πολιτικό κόσμο ο αφορισμός «όλοι το ίδιο είσαστε, όλοι βράζετε στο ίδιο καζάνι και όλοι τρώτε τα χρήματα του ελληνικού λαού». Αυτό είναι κάτι που δεν το δέχεται κανείς και ακόμα περισσότερο εγώ που διαχειρίστηκα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξουσία. Βρέθηκα σε θέση ευθύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Θέλω η Κυβέρνηση και η Βουλή να προχωρήσει στο να ξεκαθαρίσει ποιος φταίει και ποιος όχι. Αξιοποιείστε τα εργαλεία που έχετε. Το κράτος είναι παντοδύναμο, όταν θέλει πραγματικά να καθαρίσει καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να μπλεκόμαστε στα δικονομικά γρανάζια. Έχουμε τις φορολογικές αρχές ακόμα και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
Κύριε Υπουργέ, θα σας θυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια σ’ αυτή την Αίθουσα συζητήσαμε την άρση ασυλίας ενός Βουλευτή, του Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος κατηγορούνταν για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αθωώθηκε μετά από πέντε χρόνια και μετά από δύο εκλογές στις οποίες δεν συμμετείχε.
Είναι πολύ πιο απλό να προχωρήσετε τον πραγματικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και να μην πάτε σε μηχανισμούς που έχουν μέχρι τώρα κριθεί ατελέσφοροι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Έχει κριθεί ατελέσφορη ακόμη και η Επιτροπή της Βουλής και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Το ίδιο θα κριθεί και η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, όσο ειλικρινής και αν είναι η διάθεσή σας.
Όπως κατέρρευσε η φιλοδοξία η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει πραγματικά τον ανταγωνισμό και θάφτηκε στη γραφειοκρατία, πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και πάλι. Αξιοποιείστε λοιπόν αυτούς τους μηχανισμούς που είναι ευέλικτοι, ξέρουν να εισπράττουν, ξέρουν να ανοίγουν λογαριασμούς και μπορούν να φέρουν και αποτέλεσμα.