Παρέμβαση στην Επιτροπή Εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Καταρχάς θα ήθελα να τοποθετηθώ στο ατυχές σχόλιο, νομίζω, με το οποίο ξεκινήσατε την ομιλία σας, κύριε Υπουργέ, ότι επανερχόσαστε στο 2004, γιατί από το 2004 μέχρι το 2009 δεν έγινε τίποτα στα Ελληνοτουρκικά.
Σας θυμίζω ότι μέχρι και επίσημη επίσκεψη – και όχι ανεπίσημη – του Έλληνα Πρωθυπουργού έγινε στην Άγκυρα, χωρίς, όμως, να δούμε σημαντική βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό είναι γεγονός. Αν θέλετε να παραγνωρίζετε το γεγονός ότι όσο και να συζητάμε όλα αυτά τα χρόνια με καλύτερο ή χειρότερο κλίμα, σημαντική βελτίωση δεν έχει επέλθει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραγνωρίστε το. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που δημιουργεί καχυποψία.
Υπάρχει ταυτόχρονα και η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία αυξάνεται και κλιμακώνεται. Τα αποτελέσματα του 2009, στο επίπεδο της στρατιωτικής δραστηριότητας, των παραβιάσεων, των αβλαβών διελεύσεων και των υπερπτήσεων, είναι απογοητευτικά. Άρα, μην λέμε ότι μόνο με την καλή ψυχολογία και την καλή σχέση μπορούμε να τα φτιάξουμε. Δεν τα φτιάχνουμε μόνο με αυτά. Ακόμη και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν λειτουργούν, τα οποία είναι θετικά στη φύση τους και επουσιώδη στη λειτουργία τους. Είκοσι τέσσερα έχουμε υπογράψει με την Τουρκία. Αμφιβάλλω αν τίθενται μερικώς σε ισχύ δύο ή τρία ή το πολύ τέσσερα. Μας είπατε ότι συμφωνήσατε σε άλλα πέντε. Καλώς τα συμφωνήσατε. Μήπως, όμως, είναι τελικά μία βερμπαλιστική πολιτική, η οποία δεν φέρνει πραγματικό αποτέλεσμα;
Θα σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια αμφιβολία, ενδεχομένως και μία καχυποψία από τη δική μας πλευρά και από τον κάθε Έλληνα πολίτη. Θα γίνουν αυτές οι διευρυμένες διερευνητικές συνομιλίες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα και θα συμμετέχουν 11 Υπουργεία. Έχει σημάνει συναγερμός για την προετοιμασία των θεμάτων που ενδεχομένως θα τεθούν; Γιατί πάρα πολλές φορές, όσοι, έστω και σε επίπεδο μικτών διϋπουργικών επιτροπών έχουμε βρεθεί στο παρελθόν, ξέρουμε ότι ανακύπτουν θέματα, στα οποία δεν έχεις την ανάλογη προετοιμασία. Εδώ, σε υπουργικό επίπεδο θα ανοιχθούν 11 παράλληλες ατζέντες. Έχει προετοιμαστεί η ελληνική δημόσια διοίκηση για τα αιτήματα που ενδεχομένως θα τεθούν; Φοβάμαι ότι ο χρόνος που δίνετε είναι πάρα πολύ λίγος. Το κάνετε βιαστικά αυτό το βήμα, όπως βιαστική ήταν και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού την επόμενη μέρα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Θα έπρεπε να δείτε πολύ σοβαρά και πολύ πιο προσεκτικά το πώς θα το οργανώσετε αυτό το εγχείρημα.
Παράλληλα, μας προκαλεί έκπληξη η εξαίρεση του Υπουργείου Ναυτιλίας από αυτή τη διαδικασία. Ίσως είναι το βασικότερο Υπουργείο που θα έπρεπε να συμμετέχει στις διευρυμένες συνομιλίες, εφόσον έχουμε πάρα πολλά θέματα που άπτονται της ακτοπλοΐας γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια, που έχουν και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας. Καλώς ή κακώς, σε μία τουριστική «πίτα» που αναπτύσσεται μέσα στο Αιγαίο έχει και η Τουρκία ένα σημαντικό ρόλο και μερίδιο – ενδεχομένως φέτος το καλοκαίρι μετά την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους να είναι και μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρκικό τουρισμό – πρέπει να δούμε κι εμείς πώς θα επωφεληθούμε από αυτή την αύξηση των ροών στα τουρκικά παράλια.
Κύριε Υπουργέ, σας το λέω χωρίς κανένα ψήγμα αντιπολιτευτικής διάθεσης. Η σπουδή με την οποία προστρέχετε σε αυτές τις διευρυμένες συνομιλίες, σε υπουργικό επίπεδο, είναι ριψοκίνδυνη. Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επαναφέρω και δημόσια αυτό που έχω καταθέσει και γραπτώς στον κ. Υπουργό και έχει σχέση με τη διάρθρωση της διπλωματικής υπηρεσίας. Προκαλείται βαθειά και μεγάλη ζημιά στο διπλωματικό κλάδο με τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής. Όλοι οι διπλωμάτες δίπλα σας συμμετείχαν σε μία κίνηση που είναι πρωτοφανής. Βάφτηκε στα μαύρα το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει να ορθώσετε ανάστημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, επειδή φαντάζομαι ότι κατανοείτε την αναγκαιότητα αυτή, να αποσυρθεί αυτή η διάταξη. Και ας προχωρήσετε στην αναστολή λειτουργίας πολλών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό χωρίς να μειωθεί σε καμία περίπτωση το κύρος της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Σουηδία να αναστέλλει τη λειτουργία 15 αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και εμείς να φοβόμαστε να προχωρήσουμε σε ορισμένες οργανωτικές τομές άμεσα. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να κάνετε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, όμως ορισμένα είναι οφθαλμοφανή και αυτά θα πρέπει να τα λύσετε άμεσα, για να εξοικονομήσετε το όφελος που προσδοκάτε από αυτή την παράλογη και εκτός καμίας πραγματικότητας φορολόγησης του επιδόματος της αλλοδαπής.