Συνέντευξη στη «Βραδυνή» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

Ερώτηση: Κύριε Βαρβιτσιώτη, βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν από το Συνέδριο του κόμματος σας και μετά από την αποπομπή της κ. Μπακογιάννη, ακολούθησε μια άλλη ανεξαρτοποίηση, αυτή του κ. Κιλτίδη. Τι σκέφτεστε για το μέλλον της ΝΔ; Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ;
Μ.Β.: «Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη αναμφισβήτητα δεν ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ήταν αναμενόμενο γεγονός. Με προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι έχει αποενοχοποιηθεί η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών από τα κόμματα τους.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών;
Μ.Β.: Δεν το γνωρίζω…

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος υπό την κ. Μπακογιάννη θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία;
Μ.Β.: Η πολιτική είναι μέθοδος επίλυσης προβλημάτων των πολιτών και αυτή τη στιγμή που τα προβλήματα είναι οξυμένα οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα. Αν τα κόμματα δεν μπορέσουν να εκφράσουν τις ανησυχίες της κοινωνίας τότε μπορεί να υπάρξει χώρος για άλλους σχηματισμούς. Πάντως η συγκυρία δεν ευνοεί προσωποπαγή κόμματα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος;
Μ.Β.: Αν υπάρχει κάπου χώρος αυτόν θα πρέπει να τον αναζητήσετε αριστερά του ΠΑΣΟΚ και όχι στα αριστερά της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί πολιτικά και ιδεολογικά, εξ’ όσων γνωρίζω στο εσωτερικό του επικρατεί έντονος προβληματισμός και μην ξεχνάτε ασφαλώς και τις τελευταίες διεργασίες στην Αριστερά που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριο της ΝΔ;
Μ.Β.: Σας είπα νωρίτερα ότι είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε τον σημερινό σκόπελο. Το επεσήμανα γιατί θεωρώ ότι το επικείμενο συνέδριο είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. Είναι το ορόσημο για να γίνουν οι απαιτούμενες επιθετικές αλλαγές, ώστε το κόμμα να καλύψει το χώρο της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης. Μπορεί ο κόσμος να δυσπιστεί για το πολιτικό σύστημα και τους φορείς του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους παρακολουθεί. Ο κόσμος, οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν φωνές ξεκάθαρες και πειστικές που να δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και βέβαια να δούν πρόσωπα τα οποία έχουν την ποιότητα και το ήθος να εγγυηθούν την εφαρμογή των λεχθέντων.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε τη στάση του κ. Καραμανλή να επιμένει στη σιωπή του; Ως βουλευτής που τελέσατε υπό την ηγεσία του και την πρωθυπουργία του δεν θα περιμένατε μια διαφορετική στάση;
Μ.Β.: «Πιστεύω ότι όταν θα αποφασίσει ο Κώστας Καραμανλής να μιλήσει, δεν πρέπει να μιλήσει απολογούμενος, αλλά και επιτιθέμενος. Αυτοκριτικά για τα λάθη που έγιναν, αλλά και επιτιθέμενος για τα σημεία που είχε δίκιο και τα οποία κάποιοι άλλοι τα έβλεπαν ως άδικα όταν πήγαινε να τα εφαρμόσει.
Πάρτε για παράδειγμα τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου την έβγαλε. «Πριν από λίγες μέρες ακυρώθηκε το έργο και ταυτόχρονα προωθείται ο ανταγωνιστικός αγωγός Σαμψούν – Τζεϊχάν, που δημιουργεί απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή». Θυμηθείτε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για τα λιμάνια και την συμφωνία με την COSCO. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και εκλιπαρεί τους Κινέζους να κάνουν νέες επενδύσεις. Θυμηθείτε τις λυσσαλέες αντιδράσεις στο ασφαλιστικό. Όταν κάναμε τις συγχωνεύσεις των ταμείων έφτασαν στο σημείο να καταθέσουν πρόταση μομφής. Όταν ήρθαν στην εξουσία αποφάσισαν να τις προχωρήσουν ακόμα περισσότερο συγχωνεύοντας τα έντεκα ταμεία σε τρία.

Ερώτηση: Τα δυο μεγάλα κόμματα είναι στα χαμηλότερα ποσοστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στη δική σας παράταξη τι πιστεύετε ότι φταίει;
Μ.Β.: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τιμωρηθήκαμε για τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης και για το γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας απέναντι σε ζητήματα διαφθοράς…

Ερώτηση: Σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, σκληρά μέτρα στην οικονομία αποδομούν τον κοινωνικό ιστό. Βλέπετε την κυβέρνηση να αντέχει;
Μ.Β.: Δεν μπορώ να γνωρίζω σε βάθος τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα όμως είναι αν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα και όχι αν αντέχει το ΠΑΣΟΚ… Η κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση.

Ερώτηση: Πως βλέπετε να εξελίσσονται να οικονομικά μας πράγματα το επόμενο διάστημα; Τι μερίδιο ευθύνης πιστεύετε ότι έχει η Νέα Δημοκρατία για τη σημερινή κατάσταση;
Μ.Β.: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος γιατί η πολιτική που ακολουθείται είναι μονοδιάστατη και αφορά την ραγδαία αύξηση των φόρων και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική που ακολουθείται με αποτέλεσμα η ύφεση να πνίγει καθημερινά την αγορά. Αυτή η πολιτική είναι μια συνταγή σίγουρης αποτυχίας.
Όσον αφορά την ευθύνη της ΝΔ θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής απέναντι σας. Είναι πολύ μεγάλες. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2007. Μέχρι τότε είχαμε διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μας έδιναν την ευχέρεια να καλύπτουμε τις υψηλές δαπάνες και το χρέος αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας τα οποία δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 και μετά.

Ερώτηση: Η ομολογία- σοκ του Μαντέλη, τα διάφορα σκάνδαλα, το μπαράζ εξεταστικών οδηγούν σε μια συλλήβδην απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τον κόσμο. Υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα και αν ναι ποια η λύση της;
Μ.Β.: Αναμφίβολα υπάρχει κρίση αλλά αυτή συλλήβδην απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσωπικά που έλεγε προεκλογικά ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλιώς θα μας πάρουν με τις πέτρες έχει μείνει στα λόγια. Μιλήσατε για την ομολογία- σοκ του κ. Μαντέλη. Δεν θα έπρεπε να υπήρχαν κάποιες άμεσες επιπτώσεις για τον πρώην Υπουργό; Μην έχουμε την απαίτηση από τον κόσμο να παρακολουθεί καθημερινά τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες των εξεταστικών. Το πρόβλημα της γενικευμένης ατιμωρησίας δεν θα αντιμετωπιστεί όσο ασχολούμαστε με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις ποινές που προβλέπει για τους παραβάτες. Δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον για τις διαπιστωμένες υποθέσεις θα έπρεπε να είχε κινητοποιηθεί το ΣΔΟΕ για την επιβολή προστίμων σε ότι αφορά την φορολογητέα ύλη που δεν δηλώθηκε.
Η παραγραφή στις φορολογικές υποθέσεις είναι ακόμα ισχυρή από το 2000 αφού από τότε καμία φορολογική υπόθεση δεν έχει παραγραφεί.

Ερώτηση: Πως κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό;
Μ.Β.: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άδικα. Ειδικά για την δική μου τη γενιά των σαραντάρηδων που καλείται να πληρώσει για όλα τα αμαρτήματα των προκατόχων της. Πολλοί από τους σημερινούς σαραντάρηδες έχουν εισφορές 20 ετών στα ταμεία και αυτό που βιώνουν είναι η ανασφάλεια εάν αυτές θα έχουν μια στοιχειώδη ανταπόδωση στο τέλος του εργασιακού τους βίου, η αβεβαιότητα για το να θα διατηρήσουν την εργασία τους κ.ο.κ.

Ερώτηση: Έχει ακουστεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς σας για το δήμο Γλυφάδας, στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια προοπτική που θα σας ενδιέφερε, εφόσον σας γινόταν η πρόταση;
Μ.Β.: Η Γλυφάδα είναι η πόλη που γεννήθηκα ζω και αγαπώ. Είναι μια ιδέα - πρόταση που ξεκίνησε από φίλους και συμπολίτες που βλέπουν αυτό το πανέμορφο προάστιο να απαξιώνεται επί σειρά ετών και να χάνει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Δεν έχω κρύψει το ενδιαφέρον μου υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο συνθετικό στο οποίο θα μετέχουν άνθρωποι από όλους τους κομματικούς χώρους με στόχο να λύσουμε τα προβλήματα της πόλης, να την αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προάστιο και να φέρουμε το Δήμο στις υπηρεσίες της νέας εποχής.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν από την κεντρική πολιτική σκηνή στην περιφερειακή; Έχει παίξει ρόλο η γενικότερη απαξίωση των πολιτικών το τελευταίο διάστημα;
Μ.Β.: Για μένα πολιτική είναι να λύνεις τα προβλήματα του πολίτη. Σίγουρα ο περιορισμένος ρόλος του Βουλευτή στο Κοινοβούλιο είναι ένα μείζον ζήτημα. Το έχω επισημάνει πολλές φορές και πρέπει να συζητηθεί πρωτίστως από τα κόμματα. Από εκεί και πέρα όμως ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο όρος κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί για μένα, ο ρόλος του δημάρχου είναι ένας κατεξοχήν πολιτικός ρόλος από την στιγμή που οι πράξεις του και οι επιλογές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών.

Ερώτηση: Ποιες προϋποθέσεις και στόχους θα βάλετε αν κατεβείτε;
Μ.Β.: Όλα αυτά θα τα πούμε όταν και αν έρθει εκείνη η ώρα. Ο στόχος πάντως είναι να γίνει η Γλυφάδα αυτό που δικαιούται: το πιο όμορφο προάστιο της Αττικής.