ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πριν αναφερθώ στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε θα ήθελα να κάνω κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις που έχουν όμως άμεση σχέση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά την Βαλκανική πολιτική της.
Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, μας κατηγορούσε – κατηγορούσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - ότι η εξωτερική πολιτική που ασκούσε ιδιαίτερα στα Βαλκάνια ήταν αδρανής και ελλιπής και χωρίς στόχευση και ότι η Ελλάδα «μπήκε στο ψυγείο».
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Η αλήθεια είναι ότι τώρα η Ελλάδα μπαίνει σε μία πρωτόγνωρη περιθωριοποίηση στα Βαλκάνια. Μπαίνει επί των δικών σας ημερών με Πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και ο οποίος θεωρείται ότι έκανε και το «άνοιγμα» στα Βαλκάνια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων έχει εξαφανιστεί από την Ατζέντα. Δεν συζητιέται πλέον στην Ευρώπη και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει «παγώσει» πλήρως αυτό το θέμα.
Και παρά τη μεγαλόσχημη εξαγγελία ότι το 2014 θα υλοποιηθεί η νέα βαλκανική πολιτική της Ελλάδας με την ένταξη των Δυτικών Βαλκάνιων στην Ευρώπη -χωρίς να αποσαφηνίζει αν θα αναγνωρίσουμε ή όχι το Κόσσοβο και χωρίς να έχει λυθεί το θέμα των Σκοπίων- «ρίξατε στο τραπέζι» μία πολιτική πρόταση, την οποία δεν ακολούθησε κανένας, δεν δημιουργήθηκε καμία κινητικότητα και έχουμε εξαφανιστεί από το χάρτη. Άλλοι διαπραγματεύονται στα Βαλκάνια σήμερα. Αυτή που διαπραγματεύεται είναι η Τουρκία και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Τουρκία παίζει και το ρόλο του μεσολαβητή.
Δεν βλέπετε ότι η Σερβία με την Τουρκία έχουν έρθει πάρα πολύ κοντά; Είναι δυνατόν ο παραδοσιακός σύμμαχος της Ελλάδας στη βαλκανική της πολιτική να είναι τόσο κοντά σήμερα με την Τουρκία; Αυτά δεν σας ανησυχούν;
Πάμε τώρα στο θέμα της Αλβανίας. Υπογράψαμε μία σύμβαση με την Αλβανία, με την οποία κατοχυρώθηκαν τα θαλάσσια σύνορά μας. Έρχεται ο συνοδοιπόρος σας Σοσιαλιστής κ. Ράμα, προσφεύγει ο ίδιος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά ακυρώνει αυτή τη Συμφωνία. Και δεν γίνεται καμία συζήτηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον Αλβανό Πρωθυπουργό, για το πώς θα καλύψουμε τα ελλείμματα της Συμφωνίας, Καμία βούληση με αποτέλεσμα να χάνουμε τη μοναδική οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα που έχουμε.
Όσον αφορά τα Σκόπια, μας «βομβαρδίσατε» την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα λυθεί το θέμα με την καινούργια πρόταση, η οποία θα έρθει στο τραπέζι. Δεν ξέρω τι συζητήθηκε προχθές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά σίγουρα τα ανακοινωθέντα αποδεικνύουν ότι δεν έγινε καμία πρόοδος.
Και σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, εκεί η Ελλάδα πλέον και με τις ανακοινώσεις που έγιναν για τον «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» βρίσκεται πάρα πολύ πίσω.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Στυλιανίδη, ότι θα έπρεπε ο κ. Πάγκαλος να κάθεται σ’ αυτή την καρέκλα. Διότι αν δεν αντιληφθείτε πόσο μεγάλης στρατηγικής εθνικής σημασίας είναι αυτό το έργο, το οποίο ξεκίνησε σαν έμπνευση –για το όνομα του Θεού, δηλαδή!- από τις δικές μας κυβερνήσεις και συνεχίστηκε μετά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης και μετά ο κ. Κάρολος Παπούλιας!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, είναι ένα project είκοσι ετών το οποίο υποστήριξαν πολλές κυβερνήσεις…
Αν δεν αντιληφθείτε, λοιπόν, ότι αυτό το έργο πραγματικά μειώνει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου στις αγορές και ότι είναι ένα έργο για το οποίο αξίζει να παλέψουμε και ιδιαίτερα λόγω των τιμών που έχει σήμερα το πετρέλαιο, τότε «χάνετε πραγματικά τη μπάλα» και θα αφήσετε πίσω όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν θα αφήσετε και κανένα έργο, για να μπορέσει να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος.
Και επειδή έγινε και η συζήτηση για το περιβάλλον και τώρα κόπτονται διάφοροι για το περιβάλλον, αξίζει να σημειώσουμε, κυρία Πρόεδρε, ότι το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στον πλανήτη είναι τα Στενά του Βοσπόρου. Και οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου γίνει στον Κόλπο του Μαρμαρά θα επηρεάσει άμεσα το Αιγαίο. Και σήμερα το πετρέλαιο το οποίο θα φορτώνεται στην Αλεξανδρούπολη ήδη διαπερνά το Αιγαίο. Και δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Το μόνο που υπάρχει ενδεχομένως είναι η επιπλέον ασφάλεια, γιατί θα μπορούν να φορτώνουν από την Αλεξανδρούπολη πολύ μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια απ’ αυτά που περνούν σήμερα από το Βόσπορο. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν πλοία πολύ ισχυρότερα, πολύ μεγαλύτερα και πολύ νεότερα που θα μεταφέρουν αυτές τις ποσότητες. Άρα, δεν είναι θέμα περιβάλλοντος.
Εδώ, λοιπόν, τίθεται ένα πολύ μεγάλο θέμα που έγκειται στο ποιος ωφελείται από τη ματαίωση αυτού του έργου. Ποιος χαμογελά αν δεν προχωρήσει ο Αγωγός «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»;
Και σ’ αυτό το ερώτημα ο κ. Στανίσεφ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κάνοντας δηλώσεις για τον κ. Μπορίσοφ, είπε τα εξής χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων χωρών. Δεν ξέρω αν γίνεται σκόπιμα και συνειδητά, αλλά οπωσδήποτε δουλεύει για ξένα συμφέροντα».
Εμείς, κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να δουλέψουμε για τα συμφέροντα των Ελλήνων. Και τα συμφέροντα των Ελλήνων είναι να δώσουμε μάχη, την οποία σήμερα εξαιτίας διάφορων πολιτικών αγκυλώσεων –δεν ξέρω για ποιους λόγους- δεν θέλετε να δώσετε ή δεν δείχνετε να δίνετε. Και δεν δίνετε αυτή τη μάχη ούτε αποφασιστικά ούτε με την ίδια θέρμη με την οποία δίνετε άλλες μάχες. Και δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει ταξιδέψει στα Μπαρμπέιντος, στην Ινδία για να συναντήσει τον εγγονό του Γκάντι και στη Λιβύη και να μην έχει κάνει αλλεπάλληλες επαφές στα Βαλκάνια που να εξυπηρετούν τα άμεσα, ορατά και προσδόκιμα συμφέροντα του τόπου.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)