Μόνο ο περιορισμός της σπατάλης θα σώσει το Ασφαλιστικό σύστημα».
Παρέμβαση του Μ. Βαρβιτσιώτη κατά την συζήτηση του Σ/Ν στην Ολομέλεια της Βουλής
Αναφορές και για το ΙΚΑ Γλυφάδας

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν σήμερα στα έδρανα της Κυβέρνησης καθόταν η Νέα Δημοκρατία και προσπαθούσε να περάσει μόνο τις διατάξεις που περνάτε για τις μητέρες, απ’ έξω θα καιγόταν ο τόπος. Αυτή είναι η αλήθεια! Και είναι αλήθεια ότι σήμερα περνάτε ένα βάρβαρο, απάνθρωπο, αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα δώσει και λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα. Και δεν θα δώσει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα, γιατί δεν κάνετε τίποτα απ’ αυτά τα οποία λέγατε ότι θα κάνετε.
Όταν περάσαμε το προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είχαμε τότε καθημερινές διαδηλώσεις στην Αθήνα και το μόνο που κάναμε ήταν να μειώσουμε τα ταμεία από εκατόν τριάντα σε δέκα τρία. Τότε μας λέγατε ότι χρειάζονται μόνο τρία ταμεία στη χώρα. Τρία ταμεία! Και μάλιστα, όχι μόνο καταψηφίσατε όλες τις διατάξεις αλλά την επόμενη φέρατε και πρόταση μομφής ενάντια στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για εκείνο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σήμερα κάνετε τρία ταμεία; Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό πόσα ταμεία κάνετε; Πόσα κρατάτε; Δεν κρατάτε την αυτοτέλεια πολλών άλλων ταμείων; Δεν είναι παραπάνω από τρία τα ταμεία που δημιουργείτε; Γιατί και τότε λέγατε ψέματα; Γιατί και σήμερα δεν τολμάτε να κάνετε αυτά για τα οποία είχατε δεσμευθεί;
Και να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ; Αν είχατε πραγματικά διάθεση να περικόψετε τις σπατάλες και τις δαπάνες στο ασφαλιστικό μας σύστημα, θα είχατε ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Και θα είχατε ακολουθήσει μια πολιτική η οποία θα είχε στόχο τον περιορισμό της σπατάλης στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Γιατί εκεί είμαστε πρωταθλητές στη σπατάλη, στα νοσήλια και στα έξοδα των φαρμάκων, αφού σήμερα οι Έλληνες είναι οι ασθενείς που παίρνουν τα περισσότερα φάρμακα στην Ευρώπη.
Και ξέρετε τι απλό θα είχατε κάνει; Θα είχατε εισάγει ένα απλό ηλεκτρονικό σύστημα. Θα το είχατε επιβάλει, ήδη. Δεν είναι δύσκολο. Προσωπικά έχω προσπαθήσει να πείσω για την αναγκαιότητα αυτού, όλους τους προηγούμενους Υπουργούς Απασχόλησης και της δικιάς μου Κυβέρνησης και τους διοικητές του ΙΚΑ. Και παράλληλα, θα προχωρούσατε και σε κάτι άλλο. Θα σπάζατε τις συσκευασίες των φαρμάκων. Σήμερα, κάθε φορά που συνταγογραφείται ένα φάρμακο σε έναν ασθενή και έστω και χρειάζεται δύο ή τρεις ή τέσσερις δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου, δεν αγοράζει δόσεις από το φαρμακείο. Ολόκληρο πακέτο αγοράζει, με πολλαπλάσιες ποσότητες.
Κι όμως, δεν τολμάτε να προχωρήσετε σε αυτό, γιατί δεν τολμάτε πραγματικά να τα βάλετε με το καρτέλ των φαρμακευτικών εταιρειών. Προτιμάτε να τα βάλετε με τις μητέρες. Προτιμάτε να τα βάλετε με ανθρώπους που έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και σήμερα ανατρέπεται ο οικογενειακός τους και προσωπικός τους προγραμματισμός. Τα βάζετε με τους χαμηλοσυνταξιούχους, που τους δίνεται, πλέον, μόνο επίδομα διαβίωσης και όχι σύνταξη.
Και θα είχατε κάνει και κάτι άλλο. Σήμερα, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα διαθέτουν 2.490 ακίνητα. Θα τα είχατε αξιοποιήσει. Θα σας πω χαρακτηριστικά και μόνο για το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ της Γλυφάδας σήμερα βρίσκεται σε δύο πανάκριβα ακίνητα, ένα στην παραλιακή λεωφόρο και ένα στην οδό Ζησιμοπούλου, όπου βρίσκονται όλες οι καφετέριες και τα ενοίκια είναι εξαιρετικά υψηλά. Και τα δύο αυτά ακίνητα, τα οποία νοικιάζει το ΙΚΑ, υπερσύγχρονα, κοστίζουν μια περιουσία και βρίσκονται και πολύ μακριά από τους ασφαλισμένους του, που ζουν σε άλλη περιοχή της πόλης. Για να πάει ένας ασφαλισμένος εκεί με το αυτοκίνητο του θα πρέπει να πληρώσει και δέκα ευρώ πάρκινγκ…
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο να περικόψετε από τις σπατάλες του συστήματος, αντί να περικόψετε από αυτά που παίρνουν οι πολίτες στην τσέπη. Και με τις διοικήσεις, οι οποίες είναι άτολμες και στην πλειοψηφία τους αδιόριστες, δεν πρόκειται να το πετύχετε. Πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτόν τον περιορισμό της σπατάλης, να σπάσετε επιτέλους τη συσκευασία του φαρμάκου, να κάνετε το ηλεκτρονικό σύστημα κι αφήστε ελεύθερο όποιο γιατρό θέλει να συμβληθεί με τα ταμεία, να συνταγογραφεί και να ελέγχεται ηλεκτρονικά και ο γιατρός και ο ασφαλισμένος και ο φαρμακοποιός, για να δούμε πραγματικά πού πηγαίνουν τα λεφτά.
Ευχαριστώ.