Παρέμβαση στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υφυπουργέ, ένας νόμος για να είναι καλός, πρέπει να έχει και να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι κατανοητός, δεύτερον, πρέπει να είναι λιτός στην περιγραφή και τρίτον, πρέπει να είναι εφαρμόσιμος. Και αυτός ο νόμος που φέρνετε, δεν είναι εφαρμόσιμος. Βάζετε διατάξεις, τις οποίες δεν μπορείτε να εφαρμόσετε. Άσχετα από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που ο οποιοσδήποτε αν προσφύγει για την εφαρμογή κάποιας από αυτών των διατάξεων σε όποιο δικαστήριο, ενδεχομένως να κερδίσει αυτή την υπόθεση, θα σας πω ότι δεν είναι εφαρμόσιμος.
Γιατί βάζετε πράγματα, τα οποία είναι αδύνατον να γίνουν. Και θα ξεφτιλιστείτε, γιατί θα βγάζετε Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες θα απαλλάσσετε του υπόχρεους από τις ανάλογες δηλώσεις. Όπως έγινε και στο παρελθόν. Υπάρχει νόμος για τις δημοτικές εκλογές και για τη χρηματοδότηση. Εφαρμόστηκε; Ή απαλλάχθηκαν οι υπόχρεοι; Όπως υπάρχει νόμος για τη χρηματοδότηση στις βουλευτικές εκλογές και κάθε φορά οι χιλιάδες υποψήφιοι Βουλευτές, που δεν υποβάλουν τις δαπάνες τους, απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις του νόμου με διακομματική απόφαση της Βουλής.
Δουλεύουμε τον κόσμο. Και αν θέλετε να τελειώσετε με το μαύρο πολιτικό χρήμα και να βάλετε κάποιες διατάξεις που να είναι εφαρμόσιμες, να τις βάλετε. Αλλά να είναι εφαρμόσιμες και να μη ζητάτε με ταξικού τύπου μεθοδεύσεις σε κάθε εκδήλωση που πάει ο καθένας, να σας δώσει το όνομα, το πατρώνυμο, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, το ΑΦΜ, τον τόπο κατοικίας, γιατί πλήρωσε 10 ευρώ για να πάει σε μία συνεστίαση υποψήφιου δημοτικού συμβούλου. Αυτά είναι γελοιότητες. Και πέραν από το γελοίον είναι και ανεφάρμοστα.
Και να σας πω και κάτι; Ζούμε σε μία καινούργια περίοδο, σε μία περίοδο στην οποία το διαδίκτυο παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο. Και το διαδίκτυο έχει ένα και μόνο χαρακτηριστικό: Ότι έχει προσβασιμότητα από τον καθένα και είναι τσάμπα. Και εσείς απαγορεύετε την προβολή των υποψηφίων δια μέσου του διαδικτύου.
Εδώ η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στις σύγχρονες εκλογές έγινε από τον Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση του διαδικτύου κι εσείς αρνείστε στον υποψήφιο να αναρτά στο You Tube, που είναι δωρεάν.
Και βάζετε και διατάξεις οι οποίες φτάνουν στα όρια του ακραίου παραλογισμού. Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, με εξαίρεση τη φετινή περίοδο που θα είναι περίπου τρεις, απαγορεύεται να εμφανιστεί στην τηλεόραση πέραν της μιας φοράς.
Να σας πω κάτι; Στο Β’ Τμήμα αυτής της Βουλής ενδεχομένως υπάρχει ένας υποψήφιος Δήμαρχος, ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης, Αντινομάρχης ή οτιδήποτε άλλο και θα μιλήσει σε ένα νομοσχέδιο μία και δύο φορές. Στο Β’ Τμήμα αυτής της Βουλής. Επειδή θα μεταδοθεί η ομιλία του και θα εμφανιστεί δύο φορές στο κανάλι της Βουλής, θα υποχρεωθεί σε πρόστιμο και σε ακύρωση της εκλογής του;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ποιος το είπε αυτό;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εσείς το λέτε. Επειδή δεν ξέρετε το νόμο σας, εσείς το λέτε.
Σήμερα, πέρα από τις αρμοδιότητες που ασκούν οι διάφοροι επικεφαλής ήδη των μονοπρόσωπων ΟΤΑ, θα σας αναφέρω κάτι, το οποίο έχει συμβεί σε πάρα πολλούς συναδέλφους. Και υπάρχει η αντίστοιχη συζήτηση ανάμεσα σε πολλούς συναδέλφους ενόψει των βουλευτικών εκλογών, όπου ο περιορισμός είναι περιορισμός ενός μήνα. Από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών μέχρι και την ημέρα των εκλογών υπάρχει ο περιορισμός για μία εμφάνιση. Πολλές φορές διάφορες εκπομπές, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, είτε παραπληροφορώντας είτε σκοπίμως, συκοφαντούν πρόσωπα. Κι επειδή έχει εξαντλήσει ο ενδιαφερόμενος τις δυνατότητες εμφανίσεως στο συγκεκριμένο μέσο, μένει ο τηλεθεατής και ο ακροατής με την εντύπωση ότι ο συκοφαντούμενος είναι και απατεώνας. Δεν έχετε ούτε μία πρόβλεψη να απαντήσει σε κατηγορίες.
Ας κάνουμε λογικά πράγματα. Και τα λογικά πράγματα είναι από την ημέρα της ανακήρυξης των συνδυασμών να βάλουμε τους περιορισμούς. Στο κάτω-κάτω οι δημότες ή οι κάτοικοι μιας περιφέρειας επί τέσσερις μήνες διαμορφώνουν άποψη ή κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς; Για όνομα του Θεού! Εδώ δεν κινούνται στις βουλευτικές εκλογές, κινούνται στις δημοτικές εκλογές; Το τελευταίο 20μερο, 30μερο να μπουν οι περιορισμοί, να υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα που σαφέστατα ορισμένα από αυτά, μπορώ να σας πω, είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι επανάληψη διατάξεων που υπήρχαν, όπως η απαγόρευση των πανό. Σήμερα, όμως, όποιος γυρίσει τη Β’ Αθηνών, στην οποία εκλέγομαι, θα δει σε πάρα πολλούς δήμους να έχουν ήδη αναρτηθεί πανό υποψηφίων δημάρχων που τους καλούν σε συναυλίες, σε εκδηλώσεις, σε αιμοδοσίες ή ακόμα υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους δια μέσω ενός πανό ή ακόμα και τη δημαρχία τους.
Επίσης, να πάμε και σε λογικές ρυθμίσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν στους Βουλευτές. Βεβαίως το 95% των χρηματοδοτήσεων να περνάει μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με εξαίρεση των εκδηλώσεων ή των μικρών συνεισφορών. Και των δαπανών όμως; Και των δαπανών; Ξέρετε κάτι; Ο οποιοσδήποτε υποψήφιος δήμαρχος θα χρειάζεται δίπλα ένα δικηγόρο κι έναν λογιστή. Και τις δαπάνες αυτές, με το νομοσχέδιό σας, ούτε καν μπορεί να τις προβλέψει μέσα στο σύνολο των δαπανών που επιτρέπονται. Διότι χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Να σας πω κι ένα τελευταίο: Αυτός ο νόμος δεν είναι για δημοτικές εκλογές. Είναι για εθνικές εκλογές. Διότι οι δημοτικές εκλογές έχουν και πρώτο και δεύτερο γύρο. Και δεν προβλέπετε ούτε αύξηση του ορίου των δαπανών μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ούτε αύξηση του ορίου των τηλεοπτικών εμφανίσεων μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου. Δηλαδή, θα έχουμε αποτελέσματα την Κυριακή το βράδυ, θα κάνουν δηλώσεις οι πρωτεύσαντες στις περιφέρειες και στους δήμους, αυτοί που θα αγωνιστούν για την επόμενη Κυριακή, ενδεχομένως να προκληθούν και σε κάποια συζήτηση και θα ακυρωθούν.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)