Σημεία Ομιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη στην επίσημη ανακοίνωση της Υποψηφιότητάς του για τη Δημαρχία Γλυφάδας

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Αποφάσισα να διεκδικήσω την Δημαρχία της Γλυφάδας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

Η χώρα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος μαστίζεται από μια σφοδρή οικονομική κρίση που αλλάζει τη ζωή μας. Για να κερδίσουμε το στοίχημα των επόμενων γενεών πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε νοοτροπία σε κάθε επίπεδο.

Οι νέες αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν σημαντικές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, για οικονομική ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις, να σέβεται το δημόσιο χρήμα και να ανταποκρίνεται στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.
Μετά την προτροπή συμπολιτών, συμμαθητών, φίλων, γειτόνων, ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, εκπροσώπων τοπικών φορέων, ανθρώπων που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους, αποφάσισα να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, ώστε η πόλη μας να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση και να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.


Είναι μια απόφαση ευθύνης για προσφορά στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και αγαπώ.
Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα στην πόλη και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της, στηρίχθηκε και από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του οποίου έχω την τιμή να εκλέγομαι επί 4 συνεχόμενες φορές Βουλευτής.
Και στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους, όλους τους συμπολίτες μας, από όλους τους Δήμους της Β’ Αθηνών που μέχρι σήμερα με έχουν στηρίξει στην πολιτική μου διαδρομή και να τους διαβεβαιώσω ότι πάντοτε θα βρίσκομαι δίπλα τους.


Πιστεύω ότι αυτό που έχει σημασία σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, δεν είναι να ξεχνάμε ή να «καταθέτουμε» τις κομματικές και ιδεολογικές μας θέσεις και ταυτότητες αλλά να μην τις χρησιμοποιήσουμε για να διχάσουμε ή να διαχωρίσουμε τους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων μας ως αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.


Γι αυτό μπροστά σας σήμερα παρουσιάζομαι με την ιδιότητα του Γλυφαδιώτη.
Η Γλυφάδα είναι μία πόλη ευλογημένη από το Θεό, στη σκιά του Υμηττού και στις ακτές του Σαρωνικού. Θέλω η Γλυφάδα να γίνει αυτό αξίζει: η πιο όμορφη πόλη της Αττικής και ο Δήμος αυτό που αξίζει στους δημότες του, χρήσιμος, αποτελεσματικός και συμμετοχικός.


Οι πολίτες της Γλυφάδας, θέλουμε μια πόλη καθαρή, πράσινη, ανθρώπινη, που διαμορφώνει ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας ζωής για όλους.

Αξίζουμε ένα Δήμο ψηφιακό, με διαφάνεια στις διαδικασίες του και λειτουργικό που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Απαιτούμε ένα Δήμο με Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο αντάξιο των προσδοκιών μας.

Πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.

Έχοντας διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα όλων των Δήμων της Β’ Αθήνας στην οποία έχω την τιμή να εκλέγομαι επί 4 φορές Βουλευτής, έχω αποκτήσει την εμπειρία η οποία μου δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να δουλέψω για να γίνει η Γλυφάδα η πόλη η οποία ονειρευτήκαμε μικροί.

Θέλω να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες, να αμβλύνω τους κινδύνους, να συζητήσω και να διαβουλευτώ με τους συμπολίτες μου, να εφαρμόσω λύσεις με τους συνεργάτες μου και να έχω μετρήσιμα αποτελέσματα της δουλειάς μου.
Σήμερα ξεκινάμε ένα διάλογο με τους πολίτες για να συνδιαμορφώσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιάσουμε στους δημότες.
Η γνώμη όλων μετρά. Σε αυτό το διάλογο θέλουμε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όχι μόνο οι θεσμικοί φορείς με τους οποίους ξεκινήσαμε συνεργασία, αλλά και όλοι οι πολίτες από τους οποίους περιμένουμε να μας καταθέσουν τις απόψεις τους για το δρόμο, την γειτονιά, το σχολεία, τις πλατείες και το όραμά τους για την πόλη.

Σήμερα ξεκινάμε μαζί μια συναρπαστική πορεία.

Σε αυτή την προσπάθεια είστε όλοι πρωταγωνιστές.

Γνωρίζετε ότι η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει από τις 9 Αυγούστου.
Σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν βλέπω αντιπάλους.
Βλέπω συντοπίτες οι οποίοι είναι όλοι συνομιλητές με τους οποίους θα συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας.

Η προεκλογική περίοδος όμως δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο πολυέξοδων προεκλογικών εκστρατειών. Οφείλουμε να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο που θα είναι ανάλογο της πόλης και των δημοτών της.

Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτω σήμερα εννέα συγκεκριμένες αρχές τις οποίες εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να τηρήσω και καλώ και όλους τους συνυποψήφιούς μου να τις ακολουθήσουν.

1. Όχι αεροπανώ, πανώ, γιγαντοαφίσες ή άλλο υλικό προβολής στους δρόμους και στους στύλους των οργανισμών κοινής ωφέλειας και του Δήμου.
2. Όχι αφίσες, σπρέι και χρώματα σε τοίχους και οδοστρώματα.
3. Όχι πλαστικές σημαίες ή άλλο προεκλογικό υλικό από πλαστική ύλη, που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
4. Όχι ρίψη προεκλογικού υλικού.
5. Όχι στην ηχορύπανση, που θα προέρχεται από τα εκλογικά κέντρα.
6. Τα περίπτερα, τα τροχόσπιτα ή άλλες κατασκευές των συνδυασμών θα πρέπει να είναι καλαίσθητα και να μη ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο τους με προεκλογικό υλικό.
7. Ομοφωνία για τη χρήση των χώρων προεκλογικής προβολής,
8. Πλήρης δημοσιοποίηση μέσω της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
9. Καταθέτω σήμερα τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» της τελευταίας δεκαετίας και θα επιθυμούσα το ίδιο να γίνει για το σύνολο των συνυποψηφίων μου και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας.