«Στο δήμο θα κριθώ για τις δικές μου πράξεις».

«Ο ρόλος του Βουλευτή είναι εξαιρετικά περιορισμένος και θέλω να κριθώ για τις δικές μου πράξεις» τονίζει για την απόφαση του να διεκδικήσει το Δήμο της Γλυφάδας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης στην συνέντευξη του τονίζει πως στο δήμο κρίνεσαι κάθε μέρα, εμφανίζεται ενωτικός και απορρίπτει τα περί οικογενειοκρατίας λέγοντας ότι ο ίδιος με την ψήφο του Ελληνικού λαού έχει εκλεγεί επί τέσσερεις συνεχόμενες θητείες στο Κοινοβούλιο. Αφήνει μάλιστα αιχμές και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν την πρόταση του Γ. Παπανδρέου να κατέβουν στις εκλογές τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν διστάζει να το κρίνουν και να τον συγκρίνουν οι πολίτες.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής» και στον Δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη έχει ως εξής:
ΕΡ.: Γιατί επιλέξατε να φύγετε από την κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσετε τον Δήμο της Γλυφάδας;

Μ.Β.: Δύο πράγματα βαρύνανε σε αυτήν την απόφαση. Το πρώτο, είναι οι νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ. Γίνονται πλέον η αιχμή του δόρατος σε ότι άφορα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Στο Δήμο κρίνεσαι κάθε μέρα. Υπό αυτήν την έννοια θα σας έλεγα μάλιστα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η κεντρική πολιτική σκηνή. Το δεύτερο στοιχείο που βάρυνε στην λήψη αυτής της απόφασης αφορά στη συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Ο ρόλος του Βουλευτή είναι εξαιρετικά περιορισμένος, και εγώ προσωπικά θέλω να κριθώ για τις δικές μου πράξεις.

Ερ.: Γιατί επιλέξατε τη Γλυφάδα και όχι κάποιον άλλο μεγάλο δήμο της Περιφέρειας σας.

Μ.Β.: Είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έχει χάσει την αίγλη της και δεν έχει εκσυγχρονιστεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι με πολλή δουλειά και μεράκι μπορεί να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Άλλωστε η Γλυφάδα είναι μεγάλος Δήμος με πολλές δυνατότητες. Με το βουνό, την παραλία, το γκολφ, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Μπορεί δηλαδή να γίνει ξεχωριστή.

Ερ.: Πάντως η κάθοδος σας στη Γλυφάδα και η στήριξη που πήρατε από τη Ρηγίλλης έχει πυροδοτήσει μια εσωκομματική σύγκρουση. Πολλοί μιλάνε για τον «πόλεμο» δύο Νεοδημοκρατικών οικογενειών αναφερόμενοι στην δική σας και την πρόθεση της κ. Αλεξάνδρας Πάλλη να κατέβει ως ανεξάρτητη.

Μ.Β.: Κύριε Κοτταρίδη εγώ δεν μπαίνω καθόλου σε αυτή τη λογική της οικογενειακής κόντρας ή οτιδήποτε τέτοιο. Καταρχάς εγώ δεν πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορείς να λειτουργείς με όρους αντιπαλότητας. Πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση το κίνητρο όλων πρέπει να είναι η προσφορά στην πόλη και μόνο. Είναι λοιπόν καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε υποψηφιότητα αρκεί να έχει στόχο να εξυπηρετήσει την πόλη, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και όχι να προβάλλει ή να ικανοποιήσει την προσωπική φιλοδοξία κάποιου.

ΕΡ : Λέτε δηλαδή ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με την κυρία Πάλλη;

Μ.Β.: «Αλίμονο. Εδώ συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους δεν ήμουν φίλος όπως είμαι με την Αλεξάνδρα, ούτε προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Οι ανάγκες της Γλυφάδας και οι προσδοκίες των Γλυφαδιωτών μας επιβάλουν τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και σύνθεση με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη.

ΕΡ. Θα είναι δηλαδή υπερκομματικό το ψηφοδέλτιο σας;

Μ.Β.: Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα στην πόλη και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της, στηρίχθηκε από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του οποίου έχω την τιμή να εκλέγομαι επί 4 συνεχόμενες φορές Βουλευτής. Μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα ότι ήδη στηρίζεται και από ανθρώπους που ανήκουν και σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω το εξής: Προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Πιστεύω ότι αυτό που έχει σημασία σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, δεν είναι να ξεχνάμε ή να «καταθέτουμε» τις κομματικές και ιδεολογικές μας θέσεις και ταυτότητες αλλά να μην τις χρησιμοποιήσουμε για να διχάσουμε ή να διαχωρίσουμε τους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων μας ως αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Αυτό το μήνυμα της σύνθεσης και της αντιπροσώπευσης όλων των κοινωνικών ομάδων θα αναδείξω μέσα από το ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό και υπόσχομαι να είμαι δήμαρχος όλων των Γλυφαδιωτών.
Ερ.: Εσχάτως έχει φουντώσει και πάλι η συζήτηση περί οικογενειοκρατίας. Είδαμε μάλιστα και την ηγεσία του κόμματος σας να θέτει συγκεκριμένους όρους σε υποψηφίους. Εσείς που προέρχεστε από μια πολιτική οικογένεια τι απαντάτε σε όλα αυτά.
Μ.Β.: Έχω απαντήσει πολλές φορές σ’ αυτό ότι αυτό το θέμα γίνεται πολλές φορές εργαλείο για την συνολικότερη απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Ίσως δε, να είναι και η εύκολη λύση, η εύκολη διέξοδος, ότι για όλα τα στραβά του πολιτικού μας συστήματος φταίει η οικογενειοκρατία. Εγώ προσωπικά έχω κριθεί όχι μία ή δύο αλλά τέσσερεις φορές από το εκλογικό σώμα της Β’ Αθηνών. Αν βασιζόμουν μόνο στο οικογενειακό όνομα αυτό δε θα είχε πάει τόσο μακριά. Άλλωστε σε αυτήν την κακή περίοδο για τους πολιτικούς εγώ προσφεύγω στην κοινωνία και ζητώ να με κρίνει και να με συγκρίνει. Δε βλέπετε τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, που τα μισά στελέχη της Κυβέρνησης αρνούνται να είναι υποψήφιοι;
Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν με εξαιρετικά μειωμένη απήχηση, έχει δώσει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτές τις εκλογές. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στις 15 Νοεμβρίου.
Μ.Β.: «Σαφέστατα, δεν είναι μια καλή περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι προέρχεται από τη βαρύτερη και πιο οδυνηρή ήττα της ιστορίας της. Δεν είναι εύκολο, μετά από μια διακυβέρνηση η οποία δεν έφερε τα αποτελέσματα που θέλαμε, που δε λειτούργησε με τον τρόπο, τον καθαρτικό, τον οποίο είχαμε υποσχεθεί, να ζητάμε αύριο το πρωί να αλλάξει το σκηνικό. Δεν είναι εύκολο πράγμα, χρειάζεται πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Χρειάζεται να καταρτίσουμε έναν αξιόπιστο και εφαρμόσιμο πολιτικό λόγο και βέβαια χρειάζεται μέσα από την σύνθεση των απόψεων να αντιμετωπιστούν και οι όποιες προσωπικές στρατηγικές και οι προσωπικές αντεγκλήσεις. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια ανανέωσης του λόγου και της παρουσίας της ΝΔ. Χρειάζεται όμως και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον πολίτη, και αυτό ακριβώς προτίθεμαι να κάνω. Η φιλοδοξία μου είναι να φανώ χρήσιμος, να παράγω έργο και να έχω μετρήσιμα αποτελέσματα.