Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία η υποψηφιότητά σας;Μ.Β.: Το μόνο μήνυμα που έχω να στείλω στην τοπική κοινωνία είναι το «ως εδώ και μη παρέκει». Δεν είναι δυνατόν ο τρίτος σε μέγεθος δήμος της Αττικής και από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα να έχει φτάσει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Είμαι Γλυφαδιώτης γέννημα θρέμμα. Γνωρίζω - όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συμπολίτες μου - το πως και γιατί φθάσαμε ως εδώ. Πονάω την πόλη, γνωρίζω τα προβλήματα της, γνωρίζω το τι σημαίνει Καλλικράτης και τις νέες αρμοδιότητές που φέρνει και θέλω ο Δήμος αφενός να γυρίσει σελίδα και αφετέρου να γίνει Δήμος Πρότυπο, ο οποίος θα προσφέρει με δικαιοσύνη ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.Ερ.: Κατά την άποψή σας, η υποψηφιότητά σας συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, ή αφορά μόνο τα τοπικά προβλήματα;Μ.Β.: Μόνο τα τοπικά προβλήματα. Πιστεύω ότι η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στις περιφερειακές εκλογές και όχι στους Δήμους. Ο κάθε Δήμος έχει τα δικά του πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που απαιτούν πολύ συγκεκριμένες λύσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες που γυρίζω τη Γλυφάδα γειτονιά – γειτονιά, κανένας από τους συμπολίτες μου δεν με ρώτησε για το Μνημόνιο. Με ρωτούν για τον Υμμητό ή για την Παραλία, για τον αθλητισμό ή για τον πολιτισμό, για την καθαριότητα ή για το πεζοδρόμιό τους και κυρίως για το τι μπορώ να κάνω εγώ για όλα αυτά. Η υποψηφιότητα μου λοιπόν συνδέεται με όλα αυτά που απασχολούν τους πολίτες που θέλω να εκπροσωπήσω ως Δήμαρχος.Ερ.: Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κρίνονται η παρουσία σας, και οι προτάσεις σας, σε πρώτο βαθμό. Εκτιμάτε ότι κρίνεται ή ότι θα έπρεπε να κρίνεται και η κυβερνητική πολιτική;Μ.Β.: Η κυβερνητική πολιτική κρίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό και νομίζω βαθύτατα πως πρωταρχικής σημασίας είναι το πρόγραμμα του κάθε υποψηφίου. Πόσο ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο είναι και η δυνατότητα του να το υλοποιήσει.Θα σας έλεγα όμως και το εξής: επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα το σχέδιο της για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού πρέπει να βαρύνουν στην εκτίμηση του εκλογικού σώματος. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην πραγματοποίηση μιας επένδυσης στο χώρο του αεροδρομίου που θα εξασφάλιζε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και τη συντήρησή του.

Δυστυχώς, το κυβερνητικό σχέδιο κινείται μακριά από αυτή τη λογική και δεν αντιμετωπίζει τα οξυμμένα προβλήματα της περιοχής.Ερ.: Η μείωση των πόρων στους ΟΤΑ αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρω συνολικά. Πόσο ρόλο θα παίξει αυτό στο πρόγραμμά σας και στις προτάσεις που θα παρουσιάσετε στους συνδημότες σας;M.B.: Σαφώς και η μείωση των πόρων μας απασχολεί. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου, όπου αποτυπώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση της Γλυφάδας σε κάθε θεματική. Συζητούμε και καταγράφουμε προτάσεις που προέρχονται από ειδικούς επιστήμονες, από παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους της πόλης και από πολίτες της Γλυφάδας.

Πολύ καλές ιδέες που καταγράφουμε, γνωρίζω ότι πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μία δημοτική θητεία και γι’ αυτό δεν θα βρίσκονται στις προγραμματικές μας θέσεις του συνδυασμού μας, που θα παρουσιαστούν στους πολίτες και θα είναι απόλυτα ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, κοστολογημένες και με αναφορά για την πηγή χρηματοδότησής τους.

Ξέρω πολύ καλά ότι τους Γλυφαδιώτες δεν τους απασχολεί που θα βρει ο Δήμαρχος τους πόρους και έχουν κουραστεί να ακούνε δικαιολογίες. Σου λένε Δήμαρχος είσαι, βρες την άκρη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δοθεί λύση στα άμεσα προβλήματά τους και να σταματήσει αυτή η πορεία παρακμής της Γλυφάδας.

Ερ.: Πως πιστεύετε λοιπόν ότι λοιπόν θα μπορέσει ένας Δήμαρχος να καλύψει την μείωση της χρηματοδότησης, και πόσα περιθώρια θα έχει για να προχωρήσει σε λύσεις;Μ.Β.: Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, που με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, πιστεύω ότι θα βρίσκομαι στη θέση ευθύνης του Δημάρχου ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια. Το νοικοκύρεμα του Δήμου. Σε συνεργασία με τους συμπολίτες που θα εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μειοψηφία και πλειοψηφία, με τους Δημοτικούς υπαλλήλους και τους ενεργούς πολίτες νοικοκυρεύουμε το Δήμο, προβαίνουμε σε εξορθολογισμό των δαπανών, εξοικονομούμε ίδιους πόρους για να υλοποιήσουμε δημοτικές πολιτικές.

Αλλά οι ίδιοι πόροι, είναι μόνο η μία κατηγορία. Θα αξιοποιήσουμε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ που αναμένεται για την υποστήριξη τον ΟΤΑ, τις Δυνατότητες που προβλέπονται από το νόμο περί Σ.Δ.Ι.Τ., αλλά και αυτές που δίνει ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Θα διεκδικήσουμε κάθε εθνικό και κυρίως κάθε ευρωπαϊκό πόρο, προκειμένου να καλύψουμε τη μείωση της χρηματοδότησης από τη Δημόσια Διοίκηση και στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού να δουλέψουμε.Ερ.: Ποια είναι τα πρώτα προβλήματα που θα επιχειρήσετε να λύσετε εάν οι συνδημότες σας, σας επιλέξουν για δήμαρχο;

M.B.: Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Μιλάμε για τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής που επιτρέψτε μου να πω -πηγαίνει με τον αυτόματο για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσας στιγμής.

Φυσικά και υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες, που μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή. Θα σας έλεγα όμως ότι για μένα το κυρίαρχο ζήτημα είναι να «καθαρίσουμε» την πόλη. Και δεν εννοώ μόνο τα πεζοδρόμια και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους αλλά να επιβάλλουμε κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Διαφάνεια για όλα και για όλους.Ερ.: Τι έργο πιστεύετε ότι έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην τοπική κοινωνία, ώστε να ζητάτε με αξιώσεις την ψήφο τους;M.B.: Τι έργο έχω να παρουσιάσω στην τοπική κοινωνία; Σίγουρα όχι αυτό που θα επιθυμούσα. Και αυτό έχει να κάνει με τις δυνατότητες που έχει ένας βουλευτής της Β’ Αθηνών οι οποίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σε αυτά τα δέκα χρόνια ήμουν παρών, έκανα παρεμβάσεις, κατέθεσα ερωτήσεις και επερωτήσεις που αφορούσαν είτε γενικά τους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας, είτε συγκεκριμένα την τοπική κοινωνία της Γλυφάδας, ψήφιζα στο Κοινοβούλιο χωρίς να ξεχνώ ότι εκπροσωπώ τους πολίτες, οι οποίοι σε τέσσερις συνεχείς εκλογές με έστειλαν εκεί.

Γι’ αυτό σήμερα ζητώ με αξιώσεις την ψήφο των Γλυφαδιωτών, περισσότερο γιατί πιστεύω ότι μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα ως Δήμαρχος. Αξιοποιώντας φυσικά την εμπειρία μου από την κεντρική πολιτική σκηνή από τη Βουλή και από το Υπουργείο Εξωτερικών.Ερ.: Τι σας οδήγησε στην απόφαση να θέλετε να εγκαταλείψετε το βουλευτικό αξίωμα για τη Δημαρχία Γλυφάδας;M.B.: Δύο πράγματα βάρυναν σε αυτή μου την απόφαση. Και το πρώτο, είναι οι νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γίνονται πλέον η αιχμή του δόρατος σε ότι άφορα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Υπό αυτήν την έννοια θα σας έλεγα μάλιστα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον για τα καλά στο επίκεντρο της πολιτικής, της πολιτικής που έχει να κάνει με την προσφορά στον πολίτη.Δεν είναι λοιπόν ένα καπρίτσιο η Δημαρχία της Γλυφάδας, δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα «για να δοκιμάσω ως Δήμαρχος». Ήταν μια δύσκολη απόφαση ευθύνης, που πήρα ανταποκρινόμενος σε παραινέσεις φίλων και συμπολιτών μου.Ερ.: Πιστεύετε δηλαδή ότι ως Δήμαρχος θα μπορέσετε περισσότερο να προσφέρετε στην τοπική κοινωνία παρά ως Βουλευτής;Μ.Β.: Απόλυτα. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που βάρυνε στην λήψη της απόφασης να ασχοληθώ ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλω να κριθώ για τις δικές μου πράξεις. Θέλω να δω την προσπάθεια μου να καρπίζει, να έχει άμεσα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την πόλη μου και τους συμπολίτες μου.