Ζούμε μια κρίση.
Μια κρίση οικονομική, Πολιτική, θεσμών.
Ο κόσμος είναι θυμωμένος.
Όλοι είμαστε ιδιαίτερα η δική μου γενιά.
Σήμερα μας ζητάνε να πληρώσουμε τα σπασμένα δεκαετιών. Σ’ αυτή την κρίση οφείλουμε να αντιδράσουμε με πολιτικές. Όχι με φόρους αλλά αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Να μην χάσουμε ούτε ένα λεπτό ούτε ένα ευρώ.
Να μπορέσουμε να στήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό όραμα. Να αξιοποιήσουμε σωστά την δημόσια περιούσια.
Να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
Σ΄ αυτά δεν μπορούσα να συμβάλω από τη θέση του βουλευτή.
Η σύγχρονη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Καλλικράτη μας δίνει την ευκαιρία να καταστήσουμε το δήμο ένα σύγχρονο οργανισμό που παράγει αποτελέσματα.
Μου λένε συνάδελφοι μου στη Βουλή αλλά και φίλοι, γιατί αφήνεις την ασφάλεια της Βουλευτικής έδρας και ρισκάρεις στο δήμο?
Τους απαντώ:

Γιατί θέλω να κρίνομαι από τα έργα και όχι από τα λόγια μου.

Γιατί θέλω να κρίνομαι κάθε μέρα και όχι κάθε 4 χρόνια.

Γιατί δεν θέλω να τσουβαλιάζομαι στους 300, αλλά θέλω να διακρίνομαι με τις πράξεις μου.

Και σε όσους μου ζητούν να παραιτηθώ σήμερα από την βουλευτική έδρα τους λέω ότι εγώ θα εγκαταλείψω την κεντρική πολιτική σκηνή για τον δήμο εφόσον το επιθυμεί ο λαός.

Και υπόσχομαι σε σας ότι αν εκλεγώ δήμαρχος θα είμαι υποψήφιος και την επόμενη φορά!

Για να κρίνει ο λαός της Γλυφάδας το έργο μας, και να μας δώσει εντολή να το συνεχίσουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Αν βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας το κάνω γιατί θέλω να προσφέρω.

Δεν με πήραν τα χρόνια και ψάχνω αποκούμπι, ούτε έχασα εκλογές και ψάχνω ρόλο. Δεν θέλω να καταξιωθώ κοινωνικά με τον τίτλο ούτε αναζητώ μια παχυλή σύνταξη δημάρχου.

Το κάνω γιατί θέλω να προσφέρω στην πόλη που γεννήθηκα μεγάλωσα, ζω και αγαπώ.

Γι αυτό και απηύθυνα ένα ανοικτό προσκλητήριο προς όλες της υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Χωρίς κομματικούς περιορισμούς, χωρίς εξαρτήσεις.

Κι έτσι σήμερα σας παρουσιάζω μία νέα ομάδα. Σ’ αυτήν την ομάδα δεν απέκλεισα κανέναν επειδή μου ζητήθηκε. Επέλεξα συνεργάτες που συμφωνούν με τις αρχές και το όραμα μου. Απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Ανθρώπους που προσέφεραν στην πόλη και νέους που θέλουν να προσφέρουν.

Στελέχη και υποψηφίους δημάρχους που έβαλαν πίσω τους εγωισμούς τους και συστρατεύθηκαν στο όραμα ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ.

Κανένας δεν κατέθεσε την κομματική του ταυτότητα. Κανέναν δεν ρώτησα τι ψήφησε στις προηγούμενες εκλογές.

Γιατί για μας κόμμα είναι η Γλυφάδα.

Όλοι μαζί συνδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα μας. Δεν αναθέσαμε σε κανένα διαφημιστικό γραφείο την κατάρτιση του.

Ακούσαμε τους πολίτες, κάναμε διάλογο, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Και σ’ ένα πρωτόγνωρο για την πόλη αναπτυξιακό συνέδριο διαμορφώσαμε της προτάσεις μας.

Προτάσεις, απλές, λειτουργικές, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Βάζουμε ως προτεραιότητα το τρίπτυχο καθαριότητα, τάξη, ομορφιά, Καθαριότητα στην πόλη, καθαρότητα στις αποφάσεις. Τάξη στο δήμο και την λειτουργία του. Ομορφιά στην πόλη για να ανακτήσουμε την χαμένη λάμψη της Γλυφάδας.

Σήμερα έχετ μπροστά σας και μεθαύριο στα σπίτια σας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το σύνολο της πόλης,

ü με παρεμβάσεις σημαντικές που θα αλλάξουν την εικόνα της,

ü με πρακτικές περιβαλλοντικές που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος,

ü με πολιτικές ψηφιακές που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια,

ü με πολιτικές κοινωνικές που θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη και θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Από σήμερα όμως δεν μπορώ παρά να δεσμευτώ μπροστά σας με συγκεκριμένες προτάσεις για μια Σύγχρονη – Βιώσιμη και Οικολογική Γλυφάδα.

Δεσμεύσεις του Αύριο:

Την 1η Ιανουαρίου 2011

Εγκαθιστούμε στο Δήμο ορκωτούς λογιστές, ελέγχουμε το παρελθόν, και δημοσιοποιούμε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου ανά εξάμηνο.
Θέτουμε σε λειτουργία τη γραμμή του δημότη (τετραψήφιος αριθμός κλήσης).
Ενεργοποιούμε το θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη.
Αποκεντρώνουμε τη διοίκηση του Δήμου. Δημιουργούμε Νέο Δημοτικό Κατάστημα στην περιοχή της Τερψιθέας.
Στο ισόγειο του Δημαρχείου μεταφέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών συναλλαγής με τους πολίτες βάζοντας τέλος στο καφενείο της διαπλοκής.
Δημιουργούμε Γραφείο Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων. Η Γλυφάδα 251 σε χρηματοδότηση
Εφαρμόζουμε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 9001:2008
Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Γλυφάδας (βουνό – θάλασσα). Ενοποιούμε με ενιαίο δίκτυο πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, και με δημοτική συγκοινωνία τον Υμηττό με το παραλιακό μέτωπο.
Εξωραΐζουμε το παραλιακό μέτωπο και δημιουργούμε δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομο. Διεκδικούμε χώρο από τα Αστέρια.
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για το σύνολο των υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, πράσινα απορρίμματα) με στόχο μια νέα οικολογική Γλυφάδα.
Απομακρύνουμε την υπαίθρια χωματερή και λειτουργούμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σύμφωνα με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους.
Προχωράμε στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων της Μεταξά και της Άνω Γλυφάδας διορθώνοντας τα πεζοδρόμια και εφαρμόζοντας βιοκλιματικό σχεδιασμό.
Εγκαθιστούμε δίκτυα WI-FI (ασύρματο δίκτυο) σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα,, εμπορικά κέντρα) δίνοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες.
Αξιοποιούμε το γκολφ και τις μαρίνες προς όφελος των δημοτών και του Δήμου.
Ενισχύουμε το πράσινο, φυτεύουμε τους αναξιοποίητους κοινόχρηστους χώρους με στόχο τον διπλασιασμό το πρασίνου.
Φωτίζουμε την πόλη εγκαθιστώντας 1000 καινούργιους φωτιστικούς στύλους με φωτοβολταϊκές πλάκες κάθε χρόνο.
Διεκδικούμε αξιοποίηση του Ελληνικού και απορρίπτουμε κάθε λύση που μας έρχεται εκ των άνωθεν και δεν είναι σύμφωνη με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας.
Διεκδικούμε το χώρο του παλαιού αεροδρομίου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας και δημιουργούμε έναν πολυχώρο εξυπηρέτησης των πολιτών.
Διεκδικούμε την ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού
Θα υπογράψω άμεσα ως Δήμαρχος το ευρωπαϊκό «Σύμφωνο των Δημάρχων» που αποτελεί μια δέσμευση των πόλεων να επιτύχουν αποτελέσματα για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Καθαρίζουμε, φυτεύουμε και αναβαθμίζουμε τις υφιστάμενες παιδικές χαρές και δημιουργούμε δέκα (10) νέες αξιοποιώντας ελεύθερους χώρους.
Δημιουργούμε Στέγη Αδέσποτων.
Δημιουργούμε και λειτουργούμε Δίκτυο Δημοτικής Συγκοινωνίας που συνδέει τις γειτονιές της Γλυφάδας
Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη γι αυτούς που το έχουν ανάγκη (νέα ζευγάρια, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες)
Δημιουργούμε σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες με επίκεντρο το παιδί . Αναβαθμίζουμε τους τέσσερις (4) υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και δημιουργούμε δύο (2) νέους.
Διεκδικούμε το ΕΑΚ Γλυφάδας.
Δημιουργούμε Αθλητικό Κέντρο στην Άνω Γλυφάδας.
Αναβαθμίζουμε τα ΚΑΠΗ
Δημιουργούμε Δημοτικό Πολυιατρείο και το εξοπλίζουμε με δύο (2) ασθενοφόρα αξιοποιώντας δωρεές και εθελοντική προσφορά εργασίας.
Μεριμνούμε για την ενοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του τοπικού ΙΚΑ.
Λειτουργούμε και βελτιώνουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Βελτιώνουμε τις πολιτιστικές υποδομές της Γλυφάδας. Θεσμοθετούμε και οργανώνουμε το Φεστιβάλ Γλυφάδας αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Στηρίζουμε τις εθελοντικές ομάδες και τους τοπικούς συλλόγους. Δίνουμε ρόλο στους εθελοντές, ενθαρρύνουμε τις δράσεις τους, εντάσσουμε το εθελοντικό κίνημα στη λειτουργία του Δήμου.
Αυτό το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο κοστολογημένο. Είναι πράγματα που εφαρμόζονται σ’ άλλους δήμους και μπορούν να γίνουν εδώ.

Γιατί εμείς έχουμε την εμπειρία, την γνώση και τη θέληση.

Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη.

Με κατηγορούν ότι συμμετείχα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτή την εμπειρία έμαθα. Έμαθα για να μην κάνω τα ίδια λάθη. Να μην καθυστερήσω τις κρίσιμες αποφάσεις. Να μην διστάσω έγκαιρα να συγκρουστώ με τα συμφέροντα που φέρνουν την στασιμότητα στην πόλη. Να μην αποκρύψω την αλήθεια από τους πολίτες.

Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πήρα δύσκολες αποφάσεις. Ζήτησα τα ποινικα μητρώα όλων των υποψηφίων μου, δεσμεύτηκα για την δημοσιοποίηση όλων των πόθεν έσχες των Δημ. Συμβούλων που θα εκλεγούν. Παρουσίασα το δικό μου Πόθεν έσχες της τελευταίας 10ετίας.

Ζήτησα και από τους άλλους συνδυασμούς να κάνουν το ίδιο. Δεν τόλμησαν. Φοβήθηκαν. Έριξαν λάσπη. Εμείς τους απαντάμε

Αυτοί είμαστε! Ανοιχτοί και Καθαροί!

Έχουν το θάρρος να το πουν το ίδιο για τον εαυτό τους;

Μόλις εχθές ο πρώην δήμαρχος ο κ. Στέλιος Σφακιάνακης απέσυρε την στήριξη του από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους πολίτες να καταψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που έχουν μέσα τους καταδικασθέντες.

Ας ψάξουν αλλού!!

Εμείς πήραμε τις αποφάσεις που έπρεπε. Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια στελέχη της παράταξης που από μόνοι τους ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν στον συνδυασμό μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις που τους αφορούν. Και σήμερα στηρίζουν την προσπάθεια μας. Εμείς τους λέμε ότι τους θέλουμε δίπλα μας.

Γι αυτές τις αποφάσεις δέχομαι έναν ανελέητο πόλεμο λάσπης. Προσπαθούν να σπιλώσουν οικογένειες. Δεν διστάζουν να κυκλοφορούν σειρά από υβριστικά και συκοφαντικά φειγ βολάν. Νομίζουν ότι όλοι δρουν στο σκοτάδι όπως αυτοί.

Όμως η Γλυφάδα είναι αποφασισμένη να ζει στο φως, να σπάσει τα δεσμά με τα εκβιαστικά συμφέροντα, να ανανεώσει την ηγεσία της να επιβραβεύσει αυτούς που έχουν όραμα. Τους αφήνουμε να μείνουν μόνοι στο σκοτάδι της νύχτας που κυκλοφορούν.

Κι αν έχουν τίποτα να πουν ας το πουν δημόσια. Εδώ είμαστε να απαντήσουμε σε κάθε κατηγορία σε κάθε συκοφαντία.

Μου λένε και με κατηγορούν ότι έχω οικονομική άνεση.

Δηλαδή τι θέλουν δήμαρχο που χρωστάει παντού ή που να ζαλίζεται από τα εκατομμύρια που διαχειρίζεται. Αντίθετα ο δήμαρχος πρέπει να είναι νοικοκύρης. Εγώ στο δήμο ήρθα για να δώσω και όχι για να πάρω!

Μας κατηγορούν για οικογενειοκρατία και βάζουν παιδιά και ξαδέλφια στα ψηφοδέλτια τους, μιλάνε για καθαρά ψηφοδέλτια και συμπεριλαμβάνουν υποψηφίους με καταδικαστικές αποφάσεις , μιλάνε για περιβάλλον και έχουν γεμίσει πανό την πόλη.

Δεν διστάζουν να κυκλοφορούν πατσαβούρες που θέλουν να λέγονται εφημερίδες και να ισχυρίζονται ότι θέλω να καίγεται η Ελληνική σημαία.

Δεν δίνω δικαίωμα σε κανένα να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό μου. Η οικογενειακή μου ιστορία αλλά και η προσωπική μου διαδρομή άλλα μαρτυρούν. Υπηρέτησα τα συμφέροντα της χώρας, στο κοινοβούλιο, στο συμβούλιο της Ευρώπης και την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας, ως Υφυπουργός Εξωτερικών. Ταξίδεψα στην άκρη του κόσμου για να υπερασπιστώ την χώρα και τα συμφέροντα της. Με αποτελέσματα!

Με νίκες και επιτυχίες σε κάθε μέτωπο.

Σε δύσκολες συγκυρίες, όταν στηρίζαμε την απόφαση του Βουκουρεστίου, όταν χτίζαμε τους αγωγούς, όταν ανοίγαμε την αγορά της Κίνας, όταν δικαιώναμε τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου.

Για αυτά δεν έχουν να πουν τίποτα. Γιατί εγώ ξέρω να απαντώ με πράξεις.

Όμως δεν ψηφίζουμε για όλα αυτά στις 7 Νοεμβρίου. Ψηφίζουμε για τον επόμενο Δήμαρχο. Αποφασίζουμε για το ποιος εγγυάται το μέλλον της πόλης.

Και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Από τη μία ο πρώην επικεφαλής δημόσιας επιχείρησης που διοίκησε και κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια να πολλαπλασιάσει τα χρέη της.

Από την άλλη έχουμε μια υποψηφιότητα που υπόσχεται να εκτελέσει ένα πρόγραμμα 140 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να μας λέει που θα τα βρει. Θα διπλασιάσει άραγε τα Δημοτικά Τέλη;;;;

Τέλος έχουμε ένα πρώην δήμαρχο που διεκδικεί για πολλοστή φορά την ηγεσία της πόλης. Θυμόμαστε άραγε κανένα έργο της περιόδου του;;;; Είχε την ευκαιρία και δεν έκανε τίποτα γιατί θα κάνει σήμερα τόσα χρόνια μετά;;;;

Και υπάρχει και η δική μας πρόταση μια πρόταση που καταρτίσαμε ανοιχτά.

Μια πρόταση που εγγυάται ότι θα διοικήσουμε καθαρά.

Αυτοί είμαστε.

Ανοιχτά και καθαρά ζητάμε την στήριξη σας

Ζητάμε την βοήθεια σας.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το αύριο της πόλης.

Χωρίς εξαρτήσεις από το παρελθόν.

Χωρίς συμφέροντα. Όλοι οι παλαιότεροι μου λένε ότι την Γλυφάδα την έφτιαξε ένας Λαζαρίδης.

Η δικιά μου φιλοδοξία είναι οι νεότεροι να λένε ότι η Γλυφάδα άλλαξε με έναν ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔYΑΣΜΟΥΣας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας. Θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που δίνουν τον αγώνα αυτό με όλη τους την καρδιά. Και θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένεια μου.Τον πατέρα μου, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, για τις αρχές και την μαχητικότητα που μου ενέπνευσε. Την μητέρα μου για την ζεστασιά που μου δίνει. Τα αδέλφια μου γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το όραμα μου. Σας ευχαριστώ.

Καλό αγώνα και να μην ξεχνάτε οι εκλογές κερδίζονται στην Κάλπη.