«Ο μεσαίος χώρος πρέπει να εκφραστεί πολιτικά»

Ο μεσαίος χώρος δεν αποτελεί ένα άδειο πουκάμισο όπως κάποιοι νομίζουν. Στον μεσαίο χώρο βρίσκεται αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, διαμορφώνουν πλειοψηφίες και προσδιορίζεται από τα γεγονότα και όχι από ιδεολογίες. Οι αξίες του μεσαίου χώρου αποτελούν ένα κυρίαρχο στοιχείο για την πολιτική του συμπεριφορά. Δεν ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη των ιδεολογιών αλλά τις αξίες της δικαιοσύνης, ισονομίας, της ανάπτυξης, και πολιτικού πολιτισμού.
Όταν ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ απευθύνθηκαν στο μεσαίο χώρο ουσιαστικά ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μιας κοινωνία που ζητούσε μεγαλύτερη διαφάνεια, ουσιαστική ανάπτυξη , και ισονομία. Η εκλογική επιρροή της ΝΔ τότε μεγάλωσε πολύ. Δεν ήταν συγκεκριμένα πρόσωπα που χαρακτήρισαν αυτό το άνοιγμα, αλλά η διάθεση για σύνθεση απόψεων και αλλαγή που επικράτησε στον πολιτικό λόγο της ΝΔ.
Στην συνέχεια και αφού έγινε κυβέρνηση η ΝΔ οι υποσχέσεις που έδωσε στον μεσαίο χώρο δεν ικανοποιήθηκαν. Ουδέποτε προχώρησε η επανίδρυση του κράτους, δεν αντιμετωπίστηκε η διαφθορά ενώ τα δειλά βήματα ανάπτυξης δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στα αντιαναπτυξιακά προβλήματα του τόπου. Οριστικά το διαζύγιο με τον μεσαίο χώρο ήρθε τον Δεκέμβρη του 2008, όταν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών.
Σήμερα ο μεσαίος χώρος κοιτάει από μακριά όλο το πολιτικό σύστημα. Αισθάνεται απογοητευμένος από την κατάσταση της χώρας και αναζητά την ελπίδα. Μία ελπίδα που δεν θα έρθει με εύκολες υποσχέσεις. Η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί όμως μέσα από την αλήθεια. Είναι η στιγμή που ο κόσμος χρειάζεται την αλήθεια. Δεν πείθεται ούτε ότι υπάρχουν μάγοι, ούτε ότι οι αβάσταχτοι περιορισμοί μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Η αλήθεια για την κατάσταση που ζούμε, για τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, η αλήθεια για το περιορισμένο εύρος της κοινωνικής προστασίας που μπορούμε να αντέξουμε, και τέλος η αλήθεια για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών, θα οδηγούσε στο να διαπιστώσουμε ψύχραιμα τι οφείλουμε να αλλάξουμε.
Αν σήμερα ο μεσαίος χώρος δεν εκφραστεί πολιτικά πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθούν τα άκρα. Κάτι τέτοιο φάνηκε στις δημοτικές εκλογές όπου η αποχή του μεσαίου χώρου οδήγησε το σύνολο της αριστεράς στο ιλιγγιώδες 32% στην περιφέρεια Αττικής.