Υπέρμαχος του μεσαίου χώρου εμφανίζεται, μιλώντας στο Βήμαonline o βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που δηλώνει θετικός στην εθνική συναίνεση και συνεννόηση, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι αυτό δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εμπορίου της Ν.Δ. εκτιμά, ότι δεν είναι θεωρητική κατασκευή ο «μεσαίος χώρος» και επιμένει ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι η διεύρυνση της επιρροής της. «Δεν ξέρω πως θα το ονομάσουμε, μεσαίο χώρο, ή κέντρο ή απλά αναποφάσιστους», λέει και ξεκαθαρίζει, πως αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Ν.Δ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, στο πεδίο του μεσαίου χώρου βρίσκεται η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, διαμορφώνουν πλειοψηφίες και προσδιορίζεται από τα γεγονότα και όχι από ιδεολογίες.

Σε αυτή τη λογική, αναφέρει, ότι τους πολίτες που είναι σε αυτό το χώρο οφείλει η Ν.Δ. να προσεγγίσει με την πολιτική της. Συμπληρώνει, πως αυτός ο στόχος, μπορεί να εξυπηρετηθεί και μέσα από τη στρατηγική του κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο λέει ότι πολύ σωστά λέει ότι πρέπει να σταματήσει ο στρογγυλεμένος λόγος και να υπάρξουν αιχμές και γωνίες.Να βγούμε μπροστά απ’ την κυβέρνηση

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στη στρατηγική της Ν.Δ. επισημαίνει ότι η βασική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθεί το μνημόνιο, «της έχει βγει» και δικαιώθηκε πλήρως η κριτικής της, ότι το ακολουθούμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής δεν ήταν ενδεδειγμένο.

Σπεύδει, όμως στη συνέχεια, να αναφέρει, ότι «αλλάζουν οι συνθήκες» και «δεν πρέπει» και το κόμμα, να «μείνει σε θέσφατα» και τονίζει με έμφαση: «Η πρότασή μας χρειάζεται εξειδίκευση. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε αυτό το ρυθμό».

Αρνείται ότι το μήνυμα της Ν.Δ. είναι θολό και απλά λέει, πως εάν αυτό γίνεται, είναι διότι, η συζήτηση στη δημόσια πολιτική σκηνή και στα ΜΜΕ, διεξάγεται με «τσιτάτα και ταμπέλες». Μάλιστα για να δικαιολογηθεί, αναφέρθηκε το παράδειγμα με τα κλειστά επαγγέλματα, στο άνοιγμα των οποίων η Ν.Δ. δεν αντιδρά, αλλά το καταψήφισε λόγω της στάσης της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με αυτά.


Δεν είμαι αρνητικός στη συναίνεση

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, όπως έκανε ο ΛΑΟΣ με το μνημόνιο» υποστηρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρει ότι η Ν.Δ. δεν είναι στη γραμμή της στείρας άρνησης, υπενθυμίζοντας «πως έχει βάλει πλάτη» σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή είναι πρωτόγνωρη για κόμμα αντιπολίτευσης, λέει ότι σε μια περίοδο που απαιτείται συνεννόηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να είμαστε αρνητές των συναινέσεων. Βέβαια, διευκρινίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, δηλ. να της δοθεί λευκή επιταγή, αφού απέδειξε, πως δεν καταφέρνει να διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση.


«Όχι συναίνεση αλά καρτ»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζει με νόημα, ότι πιστεύει απόλυτα τα όσα λέει για εθνική συνεννόηση, αλλά αναφέρει, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ. Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζει την κίνηση της κυβέρνησης να στήσει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, κάτι που δυναμίτιζε όλο το συναινετικό κλίμα που είχε ανάγκη η εποχή.

«Δεν είναι ποτέ αργά για συναίνεση, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σε κλίμα ειλικρίνειας και όχι ο ένας να πάει να ρίξει τις ευθύνες στον άλλο» σημειώνει. Όμως, στο σημείο αυτό για άρση κάθε παρεξήγησης, δηλώνει ότι «η εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και συγκυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Εκ των προτέρων δεν μπορώ να πω ότι είμαι αρνητικός, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτοδύναμη και πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της».


Με φιλελεύθερες αρχές η Ν.Δ.

Στο ερώτημα, εάν η Ν.Δ. είναι λαϊκό η φιλελεύθερο κόμμα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνει ότι αυτές οι ταμπέλες, δεν ταιριάζουν στο σήμερα και απλά λειτουργούν διχαστικά. «Η Ν.Δ. είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Άρα, είναι και λαϊκό κόμμα και διέπεται από τις αρχές του φιλελευθερισμού». Στη συνέχεια τονίζει πως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τους όρους και αρνείται ότι η Ν.Δ. έχει κάνει δεξιά στροφή.


Προβληματισμός για πολυδιάσπαση

Εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για την πολυδιάσπαση, όπως λέει, του χώρου, αλλά σπεύδει να τονίζει, ότι οι δημοσκοπήσεις σταδιακά δείχνουν πως το ΠαΣοΚ χάνει την πρωτοκαθεδρία του. Όσο για τη στασιμότητα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, λέει με ειλικρίνεια: «Δεν έχουμε ακουστεί όσο θα έπρεπε η διαφορετική μας θέση».

Παράλληλα, αναφέρει ότι κανείς μέχρι πρόσφατα, λόγω του κλίματος που υπήρχε, δεν άκουγε τι έλεγε η Ν.Δ, ενώ πλέον οι ψηφοφόροι αρχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αρνητικός για το ΛΑΟΣ

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανήκει στη μεγάλη ομάδα των βουλευτών της Ν.Δ. που δηλώνουν ότι δεν χρειάζεται είτε συνεργασία, είτε συνένωση με το ΛΑΟΣ και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η πρόκληση για τη Ν.Δ. είναι να δείξουμε καθαρά ότι το οικονομικό μας πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. , το λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ, λέγοντας, ότι εκεί θα τεθεί το νέο πολιτικό πεδίο που θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Υποστηρίζει ότι με βάσει αυτό το πρόγραμμα, όποιος συμφωνεί και θέλει να συνταχθεί με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και να πει όχι, αρκεί αυτός που θέλει να ενσωματωθεί να συνταχθεί πλήρως με τις αρχές του κόμματος.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=387024