ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 80% των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον τρόπο με τον οποίο η Βουλή και τα κόμματα προχωρούν στη διαλεύκανση των σκανδάλων. Γι’ αυτό είναι και βαριά η ευθύνη την οποία έχουμε σήμερα, καθώς πρέπει και οφείλουμε να τεκμηριώσουμε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και βέβαια να τεκμηριώσουμε και το πόσο μπορεί να διωχθεί γι’ αυτά τα αδικήματα, εφόσον υπάρχουν οι πολύ στενές συνταγματικές παραγραφές του άρθρου 86.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι μέρος της ιστορικής σημαίας του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε αδιάλειπτα μέλος όλων των κυβερνήσεων σε κορυφαία Υπουργεία, υποψήφιος Πρωθυπουργός και παρ’ ολίγον Πρωθυπουργός, εάν η τύχη τα έφερνε διαφορετικά. Έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τη συμπεριφορά του. Και αυτή η οργή, η οποία έχει ξεσηκωθεί απέναντι στο πρόσωπό του, δεν αρκεί για να φθάσουμε σήμερα εμείς να προβούμε στη σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα έχει και προανακριτικό χαρακτήρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν δεν υπήρχε η έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης, σήμερα δεν θα μιλούσαμε εδώ. Και αυτό, γιατί οι στενοί συνταγματικοί περιορισμοί αποτρέπουν ουσιαστικά την ελληνική Δικαιοσύνη από το να ψάξει σε βάθος τέτοιου είδους υποθέσεις.
Κατ’ αρχάς αυτή η υπόθεση είναι σκάνδαλο; Ήξερε κανένας ότι είναι σκάνδαλο ή σήμερα ξεσηκώθηκε μια οχλοβοή;
Δεν είναι αληθές αυτό το οποίο ακούσαμε από τους υπόλοιπους αγορητές των Κομμάτων ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήξερε ότι είναι σκάνδαλο. Γνωρίζαμε το σκάνδαλο και το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, δεν το έχει καταγγείλει μόνο ο κ. Καμμένος. Το είχε καταγγείλει όλη η Νέα Δημοκρατία όταν δεν ψήφιζε τη σύμβαση πώλησης των Ναυπηγείων, αντί 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στη HDW, συνεπεία της συμβάσεώς της με το ελληνικό δημόσιο. Σκάνδαλο το έλεγε η Νέα Δημοκρατία όταν κατήγγελλε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ότι υπάρχουν και άλλες ευνοϊκότερες προσφορές για τα υποβρύχια, τις οποίες το ΚΥΣΕΑ ουδέποτε έλαβε υπ’ όψιν του. Και το σκάνδαλο το κατήγγειλε και ο τότε Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής, στη Χαλκίδα το 2003, όταν μιλούσε για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέφερε ότι κραυγαλέα περίπτωση υπερκοστολόγησης εντοπίζεται και στο φάκελο «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», όπου συμβαίνει το εξής περίεργο: Εδώ ο πωλών πληρώνει και ο αγοράζων πληρώνεται.
Άρα, συζητάμε για ένα σκάνδαλο διαρκές, ένα σκάνδαλο το οποίο επιτέλους, η ελληνική δικαιοσύνη, μετά από διάφορες, απρόσφορες και ατελέσφορες έρευνες, αποφάσισε να στείλει στη Βουλή. Και τι μας στέλνει στη Βουλή ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Μας στέλνει το αίτημα να διερευνήσουμε τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου και των λοιπών μελών της Κυβέρνησης –στη συγκεκριμένη περίπτωση των μελών του ΚΥΣΕΑ- για την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των υποβρυχίων και τις όποιες άλλες ευθύνες μπορεί να είχαν στελέχη των κατά καιρούς κυβερνήσεων που επόπτευαν την υλοποίηση των συμβάσεων.
Άρα, αυτά τα οποία λέγονται από τους συναδέλφους του ΛΑΟΣ ότι δηλαδή πάμε σε μια συγκάλυψη, γιατί δεν ανοίγουμε και δεν στήνουμε εδώ πέρα κάλπες, κάλπες ονομαστικές για όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς -γιατί δεν είναι μόνο οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι είχαν συμμετοχή σε αυτήν την υπόθεση, ήταν τα Υπουργεία Ανάπτυξης, ήταν τα Υπουργεία Οικονομικών που έκαναν τις καταβολές- να στήσουμε, λοιπόν, εδώ μια ατελείωτη σειρά από κάλπες με εκατοντάδες ονόματα για να πούμε τι; Να βρούμε τι; Όταν ψάχνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει εντοπίσει και αυτά είναι της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Και γιατί κατηγορεί τον κ. Τσοχατζόπουλο; Τον κατηγορεί όχι μόνο ότι έχει πάρει χρήματα, αλλά ότι τα έχει χρησιμοποιήσει. Και όσοι σήμερα ζητάνε πραγματικά να κατασχεθούν οι περιουσίες, αν βρεθούν αυτά τα χρήματα, αυτό προβλέπεται ήδη από το ν. 2331/95, βάσει του οποίου σήμερα η Βουλή καλείται να αποφασίσει και ο οποίος λέει ότι για εγκληματική δραστηριότητα κατάσχεται το προϊόν του εγκλήματος.
Παράλληλα, επειδή κάποιοι συζητάνε περί παραγραφής, υπάρχει το προηγούμενο του βουλεύματος του κ. Μαντέλη, ο οποίος δεν πέρασε από τη διαδικασία της Βουλής και στου οποίου το λογαριασμό βρέθηκαν χρήματα. Αποφάσισε, λοιπόν, το Δικαστικό Συμβούλιο ότι δια της καταθέσεως το χρήμα που αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα χρήματα της τράπεζας, προκαλεί συγκάλυψη.
Αν λοιπόν, τα χρήματα βρεθούν θαμμένα στον κήπο του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν ξέρω αν θα πρόκειται περί υποθέσεως που θα μπορούσε να επισείει ποινική ευθύνη, αν θα είναι παραγεγραμμένη ή όχι. Αυτό βέβαια, όμως, θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Αν όμως τα χρήματα βρεθούν σε λογαριασμούς, τότε η ποινική ευθύνη είναι αυταπόδεικτη και τότε θα συζητάμε για τη συγκάλυψη παρανόμως κτηθέντων χρημάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή η Βουλή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικαστήριο, θα πρέπει να ξέρει τι αποφασίζει. Και αποφασίζει βάσει του νόμου του 1950 για τους καταχραστές του δημοσίου ότι μπορούμε να επιβάλλουμε σε οποιονδήποτε ζημίωσε σημαντικά το δημόσιο ή ακόμα και καταχράστηκε με τις πράξεις ή τις συμπεριφορές του, την ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Αυτό μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο αύριο το πρωί. Υπάρχουν τα στοιχεία στη δικογραφία. Γιατί μπορεί αυτό που πήρατε στα χέρια σας να περιγράφει λίγα, όμως τα έγγραφα δικαστικής συνδρομής της κυρίας Παπανδρέου μας λένε ότι δίνονταν μίζες και ζητά από τη γερμανική δικαιοσύνη να αποκαλύψει πώς δίνονταν οι μίζες και γιατί αυτές οι μίζες δίνονταν σταδιακά. Δηλαδή, με την κάθε καταβολή πληρωμής από πλευράς του ελληνικού δημοσίου δίνονταν οι μίζες. Δεν δίνουν σε νέα πρόσωπα, αλλά στα ίδια πρόσωπα που είχαν συμβουλεύσει και είχαν συμμετάσχει στο στήσιμο αυτής της υπόθεσης από την αρχή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα ήθελα να μιλήσω άλλο ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε, με την ανοχή σας. Επειδή δεν συζητάμε για νομοθετικό έργο, αλλά για μία υπόθεση που νομίζω ότι θα χαρακτηρίσει αυτή τη Βουλή, θέλω την ανοχή σας.
Λέει η κυρία Παπανδρέου ότι από την αμοιβή που ελάμβανε ο μεσάζων ή η εταιρεία του κ. Ματαντού ή η εταιρεία του κ. Αβατάγγελου ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία είχε συστηθεί για να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Βολιβία, η οποία δεν έχει θάλασσα κ.ο.κ., λέει λοιπόν ότι από την αμοιβή ο σύμβουλος ένα μέρος το διαβίβαζε σε κρίσιμους φορείς λήψης των αποφάσεων, οι οποίοι φαίνεται να ήταν στην Κυβέρνηση, στα Υπουργεία, στις υπηρεσίες και στο Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται στη συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ» ότι υπάρχει ένα σκάνδαλο μίζας που εξελίχθηκε μέσα από διάφορες πτυχές εκτέλεσης.
Και βέβαια, θα σας πω και ένα τελευταίο και κλείνω μ' αυτό. Πρόσφατα, μόλις προχθές, η εφημερίδα «REAL NEWS» αποκάλυψε καταθέσεις και έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί γνώριζαν εκ των προτέρων τις αποφάσεις τις οποίες ελάμβανε το ΚΥΣΕΑ. Είχαν εσωτερική πληροφόρηση και αυτό διευρύνει τον πίνακα των υπό έρευνα αδικημάτων και προστίθενται και άλλα όπως της παραβίασης των μυστικών της πολιτείας και βέβαια της κατασκοπίας. Γιατί οποιοσδήποτε παραδίδει μυστικά του κράτους σε ξένους, σαφέστατα και πρέπει να τιμωρείται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά να διερευνηθούν ακόμα. Και εκκρεμούν ακόμα η Έκθεση του Σ.Δ.Ο.Ε. για την περιουσία του κ. Τσοχατζόπουλου, η Έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 21 της Βουλής για το πόθεν έσχες του κ. Τσοχατζόπουλου, η οποία έχει βρει πάρα πολλά ερωτηματικά αναπάντητα και βέβαια ο έλεγχος της δικαιοσύνης για τους λοιπούς συμμετόχους, ώστε να πούμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας ότι όντως τεκμηριώνονται τα αδικήματα για τα οποία σήμερα ζητάμε την περαιτέρω διερεύνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Βαρβιτσιώτη.