Συζήτηση της με αριθμό 919/30-5-2011 Επίκαιρης Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λειτουργία Κέντρου Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής μεταναστών στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:
Κυρία Πρόεδρε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε μια εντελώς παράλογη σκέψη: να δημιουργήσει σταθμούς κράτησης και υποδοχής των λαθρομεταναστών σε όλη την περιφέρεια της Αττικής. Μετέφερε, δηλαδή και μεταφέρει με την πολιτική του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της Αθήνας σε όλα τα προάστια. Και μάλιστα δημιουργεί στο χώρο του Ελληνικού, του παλαιού αεροδρομίου δυο σταθμούς. Ένα κέντρο κράτησης και ένα κέντρο υποδοχής σε ρημαγμένες και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, σε χώρους που παλιά χρησιμοποιούνταν ως κέντρα κράτησης. Δεν καταλαβαίνω τη λογική για να το κάνεις αυτό.
Τα στοιχεία που έχουμε για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα δείχνουν ένα πράγμα. Το Υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει με άμεσους και γρήγορους ρυθμούς στη φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο. Είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο έχει αυξηθεί η λαθρομετανάστευση την τελευταία χρονιά κατά 30%. Γιατί σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο και με τη συνδρομή της Frontex έχει μειωθεί μέχρι και 90% το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.
Εξήγγειλε ο κ. Υπουργός πριν από μερικούς μήνες την ανέγερση ενός φράχτη στον Έβρο. Έξι-επτά μήνες μετά, παρότι πήρε τα συγχαρητήρια και τη στήριξη της Αντιπολίτευσης γι’ αυτό το μέτρο, δεν έχει κάνει τίποτα. Και δεν καταλαβαίνω. Σ’ αυτό φταίει η Αντιπολίτευση; Φταίει η Αντιπολίτευση που δεν έχει κάνει ο κ. Υπουργός τίποτα να φτιάξει το φράχτη στον Έβρο; Χρειάζεται να μεταφέρει τους λαθρομετανάστες από τον Άγιο Παντελεήμονα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας; Και έχουμε σήμερα αναστάτωση στου Αγίους Αναργύρους που δεν θέλουν κέντρο μετανάστευσης. Στο Μοσχάτο γίνονται κινητοποιήσεις γιατί φιλοξενούνται, με ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης σε παραλιακά ξενοδοχεία, λαθρομετανάστες. Και έχουμε βέβαια μια ολόκληρη αναστάτωση σε όλη την περιοχή γύρω από το Ελληνικό, τον Άλιμο, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα και τους όμορους δήμους που λένε «τι, εδώ που θα φτιάχνατε το πάρκο πάτε να το κάνετε κέντρο λαθρομεταναστών; Αντί για τους εμίρηδες που μας υποσχεθήκατε θα μας φέρετε εδώ και θα μας εγκαταστήσετε τους κακομοίρηδες;».
Θέλω να μάθω από τον κύριο Υπουργό ποια είναι η λογική, η φιλοσοφία και ο στόχος μιας τέτοιας μετεγκατάστασης λαθρομεταναστών και μετακίνησης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης από το κέντρο στην περιφέρεια της Αττικής.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός κάνει υποχώρηση προς τις εξαγγελίες τις οποίες ο ίδιος είχε κάνει; Γιατί ο ίδιος βγήκε και μας είπε ότι θα δημιουργήσει νέα κέντρα υποδοχής και κράτησης. Δεν το είπα εγώ. Εσείς δημιουργήσατε την εικόνα ότι θα φτιάξετε κάτι καινούργιο.
Σε ό,τι αφορά τα παλιά θα σας πω κάτι. Στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού υπάρχει βεβαίως ένα παλιό κρατητήριο χωρητικότητας περίπου 40 ανθρώπων το οποίο όμως έχει ξηλωθεί. Είναι μπετά και τούβλα. Πόρτες, παράθυρα, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν ξηλωθεί. Δηλαδή, θα το φτιάξετε. Θα το επισκευάσετε. Θα κάνετε μια επένδυση. Και εγώ σας λέω αντί να κάνετε μια επένδυση στην περιφέρεια της Αττικής κάντε την στον Έβρο, να αποτρέψετε αυτούς τους 20.000 που μπήκαν φέτος το πρώτο τετράμηνο, από το να μπούνε.
Και να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ; Εδώ δεν υπάρχει θέμα συνευθύνης. Δεν είναι θέμα συνευθύνης. Είναι θέμα δική σας αναποτελεσματικότητας. Είναι θέμα του ότι έχετε αλλάξει τρεις φορές πολιτική απέναντι στη μετανάστευση.
Μόλις ήρθατε είπατε «αγκαλιάζουμε όλους τους μετανάστες, δίνουμε δικαιώματα». Από το πρώτα νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνησή σας ήταν η νομιμοποίηση και η απόκτηση ιθαγένειας από τους μετανάστες. Και ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, εσείς ως Υπουργός, έρχεστε και λέτε «θα φτιάξω τείχος στον Έβρο». Αν αυτό δεν είναι στροφή 180 μοιρών σε μια πολιτική, τότε τι είναι;
Η πραγματικότητα σας έκανε να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να πορευτείτε διαφορετικά. Οι κινήσεις και οι αντιδράσεις των πολιτών σήμερα σας κάνουν να υποχωρήσετε από την αρχική σας εξαγγελία ότι θα φτιάξετε καινούρια κέντρα κράτησης και υποδοχής και να μας πείτε ότι απλώς χρησιμοποιείτε τα κρατητήρια, τα ήδη υπάρχοντα, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε φανεί στην πρώτη σας ανακοίνωση.
Να σας πω και κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ; Εδώ χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση πλέον στα προάστια. Δεν μπορεί χθες να έχουμε θύμα κοσμηματοπώλη στη Λυκόβρυση από επίθεση μεταναστών εγκληματιών. Δεν μπορεί να έχουμε πριν από δεκαπέντε μέρες θάνατο αμούστακου παιδιού στη Γλυφάδα από επίθεση και πυροβολισμούς Αλβανών μεταναστών. Δεν μπορεί να έχουμε τα φαινόμενα που συναντήσαμε στο κέντρο της Αθήνας πριν από ένα μήνα.
Χρειάζεται εγρήγορση, αποφασιστικότητα και γενναία φωνή, την οποία δυστυχώς δεν δείχνετε. Κάθε μέρα αλλάζετε αυτά που θέλετε να κάνετε. Αποφασίστε να εφαρμόσετε αυτά που λέτε, να φτιάξετε το τείχος στον Έβρο, να κάνετε την πολιτική που θέλετε με τις απελάσεις. Δυστυχώς όμως σας βλέπουμε άτολμους και αναποτελεσματικούς. Κρύβεστε πίσω από μια συναίνεση την οποία αναζητάτε. Τη συναίνεση και την υποστήριξή μας στα καλά θα την έχετε. Την ίδια στιγμή βέβαια θα έχετε και την αντίδρασή μας σε οτιδήποτε θα διογκώσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Όταν ένας Υπουργός λέει ανενημέρωτο ένα Βουλευτή και ο Βουλευτής έχει μπροστά του όλες τις ανακοινώσεις της αστυνομίας και το τελευταίο σημείωμα της 25ης Μάιου, με το οποίο λέει ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην ανεύρεση του διευθυντή της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι θέμα έλλειψης ενημέρωσης.
Κύριε Παπουτσή, είναι θέμα έλλειψης πράξης από την πλευρά σας. Είναι μια λογική την οποία πάντοτε υιοθετείτε, το να ρίχνετε σ’ όλους τους άλλους την ευθύνη χωρίς να αναλαμβάνετε εσείς τη δική σας ευθύνη. Αν θέλετε να δείτε το πώς καλοδέχονται οι τοπικές κοινωνίες, ρωτήστε τον εκλεκτό του κόμματός σας Δήμαρχο Γλυφάδας για την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας ενάντια σ’ αυτή σας την απόφαση. Θα έρθουν αποφάσεις και από τους άλλους όμορους δήμους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Μη λέτε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί αυτό το κλίμα. Οι δικοί σας άνθρωποι αντιδρούν στις δικές σας επιλογές.