Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν από το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, που παρουσίασε χθες ο κ. Ασεμπίγιο και ήρθε στο φώς από δημοσιεύματα του τύπου. Επισημαίνεται ότι είναι η πέμπτη κατά σειρά μελέτη που γίνεται και μάλλον όχι και τελευταία αφού σύμφωνα με όσα γράφτηκαν δεν είναι δεσμευτική .
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αφορά την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού. Το σχέδιο προβλέπει εκτός των άλλων 1 εκατομμύριο τμ. (χώροι γραφείων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και 6.200 - 6.500 οικιστικές μονάδες που θα εξυπηρετήσουν 15.000 κατοίκους). Υπενθυμίζονται οι τότε αντιδράσεις του Πασόκ για το σχέδιο Σουφλιά που προέβλεπε τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών και η ανακόλουθη σημερινή στάση που οδηγεί στην πλήρη οικοπεδοποίηση του χώρου του Ελληνικού.
Αγνοείται παντελώς η πρόβλεψη δημιουργίας υποδομών ώστε να αξιοποιηθούν ως χώροι κοινής ωφέλειας που επιτακτικά ζητούν και χρειάζονται οι όμοροι δήμοι, όπως σχολεία, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που έχει χωροθετηθεί με Π.Δ της Βάσω Παπανδρέου και κοιμητήρια. Οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών δεν πρέπει να αμελούνται σε οποιαδήποτε σχεδίαση αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί δημιουργείται νέο εμπορικό κέντρο τη στιγμή που ο όμορος δήμος της Γλυφάδας έχει ήδη 4.000 τμ εμπορικό κέντρο, που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Η αγορά της Γλυφάδας πρόκειται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην εμπορική του κίνηση από μια κατασκευή ενός μεγαθήριου εμπορικού στο κέντρο της νέας έκτασης. Σαφέστατα πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη κοινωνική και οικονομική χρήση του νέου πάρκου αλλά λέμε όχι στη λογική των τεράστιων Mall που θανατώνουν τις τοπικές αγορές και πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα των γειτονικών πόλεων.
Επιπλέον στη μελέτη που παρουσιάστηκε στην έκταση περιλαμβάνεται το Golf Γλυφάδας, το οποίο ως γνωστόν δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ελληνικό Α.Ε αλλά αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Δήμου Γλυφάδας. Με ποια διαδικασία προστέθηκε στην έκταση του αεροδρομίου ιδιωτική δημοτική περιουσία;
Καταλήγοντας μετά την πρώτη αυτή παρουσίαση του Σχεδίου Ασεμπίγιο επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ότι το Ελληνικό αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ζητούμενο λοιπόν είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέσα από διαβούλευση με τους όμορους δήμους και την κεντρική εξουσία. Είναι βασικό αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει τώρα για να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.