Αποσπάσματα ομιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη επί του Σ/Ν ανασυγκρότησης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλων διατάξεων

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης περίμενα πραγματικά να ήταν κάτι πιο τολμηρό και πιο ουσιαστικό. Αυτό που συμβαίνει εδώ στον κορμό του νομοσχεδίου, πέρα από τα επιμέρους θέματα που θίγονται, είναι ουσιαστικά να συγχωνεύονται διοικητικά ορισμένα προνοιακά ιδρύματα, για να γλιτώσουμε τους μισθούς των διοικητών και των υποδιοικητών, που, όπως υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ύψους 734.000 ευρώ. Δηλαδή, όλη αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση που κάνετε, είναι για να γλυτώσει το κράτος 734.000 ευρώ. Αυτό είναι! Και αν αυτό δεν είναι μία τρύπα στο νερό, τότε τι είναι, όταν πραγματικά η προνοιακή πολιτική στη χώρα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου, όταν τα ιδρύματα μας, που είναι συνήθως κληροδοτήματα της δεκαετίας του ’50, είναι δωρεές άλλων εποχών, όταν πραγματικά η προνοιακή πολιτική είναι κατακερματισμένη.

Εγώ περίμενα από μία Κυβέρνηση που έχει στόχο, όπως λέει, τη μεγάλη δημοσιονομική και οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας να κάνει κάτι άλλο, να πάει στην αξιοποίηση της περιουσίας των προνοιακών ιδρυμάτων, την οποία δεν κάνετε. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ενώνετε ιδρύματα, τα οποία καταρχήν βρίσκονται σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους.
Μόνο στην περιφέρεια της Αττικής –και απορώ γιατί ο συνάδελφος ο κ. Λοβέρδος ξέρει πολύ καλά την Αττική μια και είναι και Βουλευτής Β΄ Αθηνών- συγχωνεύεται το αναρρωτήριο της Πεντέλης με την Παιδόπολη της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Σμύρνη, με την Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας στο Καλαμάκι και παράλληλα συγχωνεύεται σε άλλο οργανισμό το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Ανατολικής Αττικής του Ελληνικού με το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων των Μελισσίων. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε από αυτούς τους διοικητές να κάνουν; Να είναι δηλαδή όλη την ημέρα σε ένα αυτοκίνητο. Έτσι θα τρώνε όλη την ημέρα τους. Δεν βγαίνουν χωροταξικά. Αν θέλετε να μειώσετε ακριβώς τα έξοδα, δεν βγαίνουν χωροταξικά.


Θα σας πω μία πρόταση, γιατί θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει το μπούσουλα σε όλα τα επίπεδα. Ασχολείστε με το ΠΙΚΠΑ της Βούλας. Το ΠΙΚΠΑ της Βούλας φιλοξενεί περίπου 30 παιδιά σε εγκαταστάσεις του 1950, αν και ανακαινίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 230 στρεμμάτων εφάμιλλο του Αστέρα της Βουλιαγμένης, ίσως ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Αττικής, αξίας ενός τουλάχιστον δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο αν αξιοποιούσατε θα μπορούσατε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να χρηματοδοτήσετε μία προνοιακή πολιτική για όλη τη χώρα. Εσείς αντί να πάτε να βρείτε έναν τρόπο να αξιοποιήσετε αυτό το ακίνητο και να χρηματοδοτήσετε μία προνοιακή πολιτική, το μόνο που κάνετε είναι να το συγχωνεύετε με ένα άλλο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων. Μα είναι σοβαρή πολιτική αυτή; Αυτή είναι η μεταρρύθμιση; Έτσι θα αλλάξετε τον τόπο; Έχετε ένα ακίνητο 230 στρέμματα, παραλιακό, το οποίο συνορεύει με έκταση της Εθνικής Τράπεζας που ήταν τουριστικά αξιοποιήσιμη και σήμερα δεν αξιοποιείται με τον τρόπο με τον οποίο θέλει. Θέλετε να φέρετε επενδύσεις. Ψάχνετε να βρείτε χώρους, τους οποίους θα αξιοποιήσετε τουριστικά μέσα στο αστικό κέντρο και διατηρείτε αυτό το ίδρυμα εκεί, αντί άμεσα να προκηρύξετε ένα διεθνή διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ακινήτου και από τα έσοδα αυτού να φτιάξετε και ένα χώρο που να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της εποχής και την πρόοδο της επιστήμης, ώστε να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά και ακόμα περισσότερα, τα οποία ενδεχομένως έχουν ανάγκη.


Παράλληλα στην ίδια γειτονιά –για να δείτε πόση περιουσία, του Υπουργείου σας, δεν μιλάω για περιουσία κανενός άλλου Υπουργείου, μένει ανεκμετάλλευτη- ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Ασκληπιείο της Βούλας. Το Ασκληπιείο της Βούλας βρίσκεται πάλι σε ένα οικόπεδο εξαιρετικά προνομιακό. Όμως το ίδιο το Ασκληπιείο είναι κατακερματισμένο σε κτήρια, τα οποία είναι πάλι της εποχής του Β΄ παγκοσμίου πολέμου –ορισμένα από αυτά- οι διοικητικές του υπηρεσίες είναι πολύ μακριά από τα ιατρεία, τα χειρουργεία βρίσκονται σε άλλο κτήριο από ό,τι βρίσκεται η κλινική και αντί να αξιοποιήσετε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό αυτό το ακίνητο και να χτιστεί ένα καινούριο, σοβαρό, αξιοπρεπές, σύγχρονο, λειτουργικό νοσοκομείο για τα Νότια Προάστια, έχετε αφήσει τις οποιεσδήποτε συζητήσεις στις καλένδες.
Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι πραγματικά μ' αυτό το νομοσχέδιο σπαταλάτε χρόνο, δημιουργείτε γραφειοκρατικές διαδικασίες, υποβάλλετε όλο το σύστημα σε μία γραφειοκρατική ταλαιπωρία, με στόχο να κερδίσετε 730.000 ευρώ και χάνετε την ουσία που είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των προνοιακών ιδρυμάτων.


Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεστε δυστυχώς σε όλα τα μεγάλα θέματα, γιατί το μόνο που σας έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα είναι να κάνετε κάποιες οριζόντιες διευθετήσεις, κάποιες οριζόντιες φορολογικές και φορομπηχτικές πολιτικές και δεν έχετε καταφέρει να βάλετε ένα μικρό λαθαράκι στην αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, για να χρηματοδοτήσετε τις ίδιες πολιτικές, τις οποίες εσείς θέλετε.


Έρχομαι στο τελευταίο που θα ήθελα να σας επισημάνω, επειδή το ανέφεραν και οι συνάδελφοι και επειδή κάνετε μια ρύθμιση για τα φάρμακα. Ειλικρινά απορώ πότε το Υπουργείο Υγείας αντί να ψάχνει να βρει κάθε τρεις και λίγο μια καινούργια ρύθμιση για τα φάρμακα -πριν από λίγο καιρό ήταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που φαίνεται ότι τεχνικά δεν προχωράει όπως θα έπρεπε, μετά από λίγο καιρό ήταν η βασική ουσία που απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας- δεν έχω καταλάβει ένα πράγμα, γιατί δεν σπάτε τις συσκευασίες των φαρμάκων; Η κάθε συνταγή θα εκτελείται μόνο ως προς τον αριθμό των δόσεων που προβλέπεται. Δεν μπορεί να έχεις ανάγκη πέντε δόσεις και να αγοράζεις ένα κουτί των είκοσι τεσσάρων φαρμάκων. Αυτό δεν καταλαβαίνετε ότι έχει τεράστιο κόστος;


Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, συμβαίνει στην Αγγλία, συμβαίνει στη Γαλλία, συμβαίνει στην Ιταλία, συμβαίνει στη Γερμανία, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Προστατεύεις τον ασθενή και τον καταναλωτή από την ύπαρξη πολλών περισσότερων δόσεων από όσες χρειάζεται στο σπίτι του και έτσι έχουν γεμίσει όλα τα ελληνικά οικιακά φαρμακεία με χιλιάδες φάρμακα τα οποία πολλές φορές έχουν λήξει. Προστατεύεις το Εθνικό σου Σύστημα Υγείας, γιατί δεν έχουν την πρόσβαση σε αυτή την υπερκατανάλωση φαρμάκων την οποία κάνουν οι Έλληνες ασθενείς και βέβαια προστατεύεις και τα οικονομικά σου. Τους μόνους τους οποίους ενδεχομένως θίγεις είναι τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες σημειώνουν υπερκέρδη.
Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας είναι άτολμη, ατελέσφορη και νομίζω ότι προσπαθεί μέσα στα άχυρα να βγάλει κάποιο όφελος, ενώ έχει μπροστά της ολόκληρες πεδιάδες οι οποίες μπορεί, αν τις αξιοποιήσει σωστά, να καρποφορήσουν και να φέρουν αποτελέσματα.
Ευχαριστώ.