Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο γίνεται και καλόπιστα αλλά και γιατί αυτό το νομοσχέδιο, πέρα απ' όλα τα άλλα, είναι η τρανή απόδειξη ότι αποτύχατε σε όλα τα μέτωπα. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν προχωρήσατε καμία μα καμία ουσιαστική αλλαγή και έρχεστε τώρα με ένα νομοσχέδιο οριζόντιων περικοπών να προσπαθήσετε να πιάσετε ένα δημοσιονομικό στόχο χωρίς να έχετε καταφέρει κανέναν από τους άλλους μεταρρυθμιστικούς στόχους ή της αξιοποίησης της περιουσίας να τον πετύχετε.
Εγώ θα σας πω ότι η σύγχυση σας είναι τόσο μεγάλη που πριν από ενάμιση μήνα, στις 29 Αυγούστου ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Ρόβλιας, σε ερώτησή μου για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μου απαντούσε στην αίθουσα του κοινοβουλίου ότι όχι μόνο θα στηριχθεί, άλλα έλεγε ότι με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα θα θεμελιώνεται το καθεστώς που διέπει την ιεραρχική εξέλιξη των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ. και θα στηριχθούν όλες αυτές οι διατάξεις που υπήρχαν, στη δική σας μεταρρύθμιση πριν από ενάμιση χρόνο. Όλα αυτά με απάντησή του γραπτή στις 25 Ιουλίου και προφορική στις 29 Αυγούστου. Σήμερα τα αλλάζετε όλα αυτά. Αλλάζετε τον εισαγωγικό βαθμό, αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι διευθυντές, αλλάζετε τη μοριοδότηση. Πραγματικά, εάν θεωρείτε ότι φτιάξατε κάποια στιγμή ένα σωστό εργαλείο και αυτή ήταν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, σήμερα την εξαιρείτε κιόλας, την βγάζετε από την αγορά εργασίας. Δηλαδή δεν θα προσλάβει καινούργιους, δεν θα πάρει καινούργιους παρά μόνον δημοσίους υπαλλήλους;
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):
Χθες αποφασίστηκε για 80 άτομα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:
Μακάρι να αποφασίστηκε. Αυτό που είδα στο νομοσχέδιο λέω. Εάν αποφασίσατε 80 άτομα, καλά κάνατε και το αποφασίσετε, αλλά πραγματικά, δεν μπορείτε να το εγκαταλείψετε και να πείτε ότι θα κόψετε τη μοριοδότηση έτσι όπως την κόβετε.
Το τελευταίο θέμα που θέλω να σας επισημάνω είναι το εξής. Εξαιρείτε τους διπλωματικούς υπαλλήλους και εξαιρείτε και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Νομίζω ότι από αβλεψία έχετε ξεχάσει μια πολύ μεγάλη κατηγορία του Υπουργείου Εξωτερικών και αυτή είναι οι οικονομικοί σύμβουλοι, οι ΟΕΥ όπως ονομάζονται. Φροντίστε να τους περιλάβετε μέσα μέχρι να έρθει στην Ολομέλεια, γιατί νομίζω ότι δεν εξομοιώνονται με τον τρόπο με τον οποίον το έχετε διατυπώσει και ένας κλάδος, ο οποίος είναι σημαντικός, γιατί είναι οι άνθρωποι που προωθούν τις εξαγωγές στις διάφορες πρεσβείες, έστω κι εγκαταλελειμμένως αυτή την περίοδο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να μην εξαιρεθεί από τις διατάξεις, εφόσον έχετε τη διάθεση εξαίρεσης όλων των υπόλοιπων κλάδων. Ευχαριστώ πολύ».