Αποσπάσματα συνέντευξης βουλευτή Β΄Αθηνών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Real FM, εκπομπή των Α.Παυλόπουλου και Μ.Νιφλή

ΔΗΜ: Κατηγορηθήκατε ,εντός εισαγωγικών, ως ένας από τους βουλευτές για την κίνηση σας να αναληφθεί από κοινού πρωτοβουλία για την σύσταση κυβέρνησης εθνικής Ενότητας ή μεταβατικής κυβέρνησης.

Μ.Β: Εκείνη η ιδέα έχει γίνει σήμερα το ζητούμενο. Έκείνη η ιδέα συνέβαλλε ώστε πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νε ξεμπλοκάρουν και να εκφρασθούν αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο Γ. Παπανδρέου.

ΔΗΜ: Πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξει;Πόσο δύσκολη είναι η θέση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά με την έννοια ότι η μέχρι σήμερα στάση της ΝΔ ήταν όχι σε όλα:

Βεβαίως διαφωνούσαμε με την πολιτική του Μνημονίου και μάλιστα δικαιωθήκαμε σε αυτό. Αυτή η οικονομική πολιτική δεν έφερε τα αποτελέσματα που έπρεπε. Έπρεπε από φέτος να είχαμε μπεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και δεν έγινε αυτό, έπρεπε να είχε αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους και δεν αντιμετωπίσθηκε, έπρεπε να λυθεί η κρίση των ελλειμμάτων και δεν λύθηκε, άρα είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε ότι η πολιτική αυτή είναι λάθος.

ΔΗΜ: Η ΝΔ βρίσκεται σε ένα δίλημμα, εάν θα συνυπογράψει όλα αυτά τα οποία κατήγγειλε.

Το μεγάλο δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η ΝΔ είναι η χώρα να μην βγεί έξω από το πλαίσιο της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το δίλημμα. Διότι λύσεις Α΄ ή Β΄μπορούν να υπάρχουν μόνο μέσα στην Ευρωζώνη. Το τι θα γίνει με τους μισθούς,ποιές αλλαγές θα γίνουν, πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία ή οι αποκρατικοποιήσεις, όλα αυτά μπορούν να έχουν μέλλον μόνο εντός Ευρωζώνης.Η έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει ότι τα 500 ευρώ της σύνταξης δεν θα υπάρχουν τον Δεκέμβριο και αμέσως μετά θα ισοδυναμούν με 200 ευρώ.Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου με την απίστευτη πιρουέτα του δημοψηφίσματος οδήγησε την χώρα με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον γκρεμό. Οφείλουμε αυτήν την στιγμή, με τα καινούργια δεδομένα, να καταβάλλουμε εθνική προσπάθεια. Διότι εθνική είναι η προσπάθεια και όχι κομματική. Δεν πρέπει να πολιτευόμαστε με το μυαλό μας στις επόμενες εκλογές αλλά με το μυαλό μας στις επόμενες γενιές.Θεωρώ ότι αυτό είναι το κορυφαίο σήμερα. Όσο πιο υπεύθυνα σταθούμε αυτή την στιγμή νομίζω ότι αυτό θα αναγνωρισθεί την στιγμή των εκλογών, όταν γίνουν στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Δυστυχώς στη ΝΔ υπήρχαν φωνές που έλεγαν να κρατηθεί μία σκληρή στάση. Αυτές οι φωνές όμως δεν ακουμπούν την ηγεσία και νομίζω ότι θα πάμε σε μία λύση συνεννόησης ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση.

ΔΗΜ: Λένε αυτές οι φωνές ότι η στροφή στην στρατηγική της ΝΔ θα έχει τεράστιο κόστος, ότι πολύς κόσμος νιώθει ότι προδίδεται.

ΜΒ: Δεν θα ήθελα κ. Παυλόπουλε να κερδίσουμε τις εκλογές σε μία Ελλάδα της Δραχμής.όταν το δίλημμα είναι Όταν το δίλημμα είναι ή Ελλάδα της δραχμής με συνεπή τη ΝΔ ή η ΝΔ με θάρρος προσπαθεί να βάλει φρένο στην κατηφόρα της χώρας και λέει «ακόμα και αυτά που έλεγα ήταν σωστά, σήμερα προέχει η σωτηρία της χώρας» θεωρώ ότι αυτή η πράξη θα εκτιμηθεί από τους πολίτες στις εκλογές, παρότι έχει τώρα ένα κόστος.